ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
Φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δεκάδες συλλήψεις έγιναν στη Βενεζουέλα για τις πυρκαγιές που την πλήττουν

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικοσοσιαλισμού, οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν «επιτυχώς» και δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Ωστόσο τραυματίστηκαν πυροσβέστες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Δώδεκα πρόσωπα συνελήφθησαν καθώς τα βαρύνουν υποψίες πως ευθύνονται για πυρκαγιές που ρήμαξαν δασικές εκτάσεις στη βόρεια Βενεζουέλα, που πλήττεται από κύμα ζέστης, δήλωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Οικοσοσιαλισμού (σ.σ. Περιβάλλοντος) Χοσουέ Λόρκα, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέτωπα έχουν «οριοθετηθεί».

«Στην Αράγουα (κεντρικά-βόρεια) συνελήφθησαν επτά ύποπτοι, στη Μέριδα (δυτικά) συνελήφθησαν πέντε», είπε ο κ. Λόρκα στη δημόσια τηλεόραση VTV έπειτα από εβδομάδες αλλεπάλληλων πυρκαγιών σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν «επιτυχώς» και δεν υπήρξε κανένας θάνατος. Ωστόσο τραυματίστηκαν πυροσβέστες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λόρκα, οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τα 900.000 από τα 1.070.000 στρέμματα του εθνικού πάρκου Ενρί Πιτιέρ, στα σύνορα των πολιτειών Αράγουα και Καραμπόμπο. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης στην έδρα του υπουργείου Μεταφορών στην Αράγουα, καταστρέφοντας 112 λεωφορεία. Οι αρχές θεωρούν πως επρόκειτο για «προσχεδιασμένη εγκληματική ενέργεια».

«Οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της επέκτασης των ορίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων», ή οφείλονται «σε πυρομανείς που κάθε χρόνο βάζουν φωτιές σε λόφους», κατά τον κ. Λόρκα. «Αυτή η σεζόν ήταν αρκετά δύσκολη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου Ελ Νίνιο», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προειδοποιεί για επικείμενες επιχειρήσεις κατά ναρκωτικών στη Βενεζουέλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά διακινητών ναρκωτικών στη Βενεζουέλα και σε ξηρά, όχι μόνο στη θάλασσα, ενώ κλιμακώνεται η ένταση με το Καράκας και ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Στόχος οι ναρκέμποροι στη Βενεζουέλα άμεσα, όχι μόνο στη θάλασσα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ σύντομα θα επιχειρούν κατά διακινητών ναρκωτικών στη Βενεζουέλα και στο έδαφος, όχι μόνο στη θάλασσα. Από τον Σεπτέμβριο, έγιναν πάνω από 20 χτυπήματα σε ταχύπλοα, με τουλάχιστον 83 νεκρούς.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Απειλείται το διεθνές δίκαιο από τις ΗΠΑ, λέει ο εισαγγελέας

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τις επιθέσεις κατά φερόμενων ναρκοσκαφών σε Καραϊβική και Ειρηνικό απειλούν το διεθνές δίκαιο. Πάνω από 20 σκάφη καταστράφηκαν, με 83 νεκρούς από τον Σεπτέμβριο.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα κατηγορεί τις ΗΠΑ για ψευδείς δικαιολογίες επέμβασης

Η Βενεζουέλα καταδικάζει ως "γελοίο ψέμα" την απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν το Καρτέλ των Ήλιων τρομοκρατική οργάνωση, θεωρώντας ότι πρόκειται για πρόφαση στρατιωτικής επέμβασης, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Σύσταση αποφυγής ταξιδιών στη Βενεζουέλα λόγω επιδείνωσης ασφάλειας

Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να αποφεύγουν ταξίδια στη Βενεζουέλα, επικαλούμενη επιδείνωση της ασφάλειας, ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Καραϊβική και κινδύνους για ταξιδιώτες υπό το αυταρχικό καθεστώς Μαδούρο.
Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Λούλα: Ανησυχία για ανάπτυξη ΗΠΑ στη Βενεζουέλα – Επαφή με Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Καραϊβική, κοντά στη Βενεζουέλα, και ανακοίνωσε πως θα θέσει το ζήτημα στον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.