ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lepen
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν τέθηκε «υπό νομική προστασία»

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε υπογράψει «μελλοντική εντολή προστασίας». Με την επιστολή αυτή επιτρέπει σε ένα ή περισσότερα άτομα να τον εκπροσωπούν και έτσι ορίστηκαν οι τρεις κόρες του, μεταξύ των οποίων και η πολιτική του διάδοχος Μαρίν.

Ο «πατριάρχης» της γαλλικής Ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν, ηλικίας 95 ετών και ιδρυτής του κόμματος του Εθνικού Μετώπου -που πλέον έχει την ονομασία Εθνική Συσπείρωση-, τέθηκε «υπό νομική προστασία» (σ.σ. μια αστική διάταξη παρόμοια με την κηδεμονία), ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Λουί Αλιό.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος Φρανσουά Βαγκνέρ, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε υπογράψει «μελλοντική εντολή προστασίας». Με την επιστολή αυτή ένας άνθρωπος επιτρέπει σε ένα ή περισσότερα άτομα να τον εκπροσωπούν όταν δεν θα είναι πλέον σε θέση να διαχειρίζεται τα συμφέροντά του. Στην περίπτωση Λεπέν ορίστηκαν οι τρεις κόρες του, μεταξύ των οποίων και η πολιτική του διάδοχος Μαρίν.

Σύμφωνα με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Λεπέν η υγεία του Ζαν-Μαρί Λεπέν επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τον Απρίλιο του 2023, οπότε είχε υποστεί καρδιακή προσβολή. Ωστόσο γαλλικά μέσα ενημέρωσης θέτουν το ερώτημα αν η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτρέψει την παρουσία του Ζαν-Μαρί Λεπέν στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο, όπου μαζί με άλλα 26 άτομα είναι ύποπτος συμμετοχής σε σύστημα υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών δημόσιων πόρων, μεταξύ 2004 και 2016.

«Είναι ένας άνθρωπος κουρασμένος. Τώρα είναι υπό νομική προστασία. Νομίζω ότι το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι δεν μπορεί να καταθέσει», εκτίμησε, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Λουί Αλιό. Το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού πρέπει να αποφανθεί για αυτό το σημείο στις 3 Ιουλίου, έπειτα από συμβουλές ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Spotify-politikes diafimieis-USA
ΔΙΕΘΝΗ

Το ένα τέταρτο των χρηστών του Spotify επιλέγει τα ακουστικά βιβλία

Το Spotify άρχισε να προσφέρει στους συνδρομητές που πληρώνουν,15 ώρες ακρόασης ακουστικών βιβλίων το μήνα τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προσελκύσει νέους συνδρομητές.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα ιρανικά ύδατα βρέθηκε κατασχεμένο πλοίο ισραηλινών συμφερόντων

Τα 25 μέλη του πληρώματος, στην πλειονότητά τους Ινδοί, πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλοίο. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με το Ιράν εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάστασή τους.