ΓΔ: 1484.04 -0.82% Τζίρος: 87.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Πάγωσε» τις αγορές ο αμερικανικός πληθωρισμός, άνοδος στο 3,5%

Σε πτωτική τροχιά γύρισε η Ευρώπη, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς. Σημαντική άνοδος στο 3,8% και για τον δομικό δείκτη.

Αρνητικό γύρισμα για τις ευρωπαϊκές αγορές και «βουτιά» για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, προκαλεί η διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,5% τον Μάρτιο, αρκετά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι σε μηνιαία βάση ο γενικός δείκτης θα ενισχύονται κατά 0,3%, ενώ ενισχύθηκε κατά 0,4% και σε ετήσια κατά 3,4%. 

Ανοδική ήταν η πορεία και για τον δομικό πληθωρισμό που είχε άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,8% σε ετήσια, ενώ οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν τη διαμόρφωσή του στο 0,3% και 3,7% αντίστοιχα. 

Οι τιμές στην αγορά στέγασης και ενέργειας ήταν αυτές που στήριξαν την ανοδική πορεία, με τις δεύτερες να ενισχύονται κατά 1,1%, ενώ για τον τομέα της στέγασης η αύξηση ήταν 5,7%. 

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον μήνα και ήταν αυξημένες κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Αλλού, οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων μειώθηκαν κατά 1,1% και οι τιμές των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Η έκθεση έρχεται με τους αξιωματούχους της Fed να εκφράζουν επιφυλακτικότητα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας επανέλαβαν τις εκκλήσεις για υπομονή όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι δεν έχουν δει αρκετές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία επιστροφής στον ετήσιο στόχο του 2%.

Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ αναμένονται συνολικά τρεις μειώσεις φέτος, σύμφωνα με την προθεσμιακή αγορά. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
Yellen, treasury, usa,
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γέλεν ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα προβεί σε σημαντικά εμπορικά αντίποινα

«Είναι απαράδεκτο να εξαρτόμαστε πλήρως από την Κίνα δεδομένου ότι το Πεκίνο προβαίνει σε μαζικές επιδοτήσεις και δεν παίζει πραγματικά με τους κανόνες» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Κόλινς (Fed): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν κι' άλλο σε υψηλό επίπεδο

Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν εκείνα του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
ΔΙΕΘΝΗ

Οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Στο 3,2% ενισχύθηκε ο γενικός πληθωρισμός, με τον δομικό να εμφανίζει ήπια άνοδο στο 3,8%, με τις τιμές ενέργειας και το κόστος στέγασης να «στηρίζουν» τον βασικό δείκτη. Ψύχραιμη αντίδραση των αγορών.