bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Αντιμέτωπη με μεγάλη δημογραφική πρόκληση βρίσκεται η Ιαπωνία

Το 2050, κάπου 10,8 εκατ. ηλικιωμένοι άνθρωποι θα ζουν μόνοι, με άλλα λόγια θα αντιπροσωπεύουν το 20,6% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το ένα ιαπωνικό νοικοκυριό στα πέντε το 2050 θα αποτελείται από ηλικιωμένο πρόσωπο που ζει μόνο, υποδεικνύει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή, καθώς η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού και η φροντίδα του.

Το 2050, κάπου 10,8 εκατ. ηλικιωμένοι άνθρωποι θα ζουν μόνοι, με άλλα λόγια θα αντιπροσωπεύουν το 20,6% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Πληθυσμό και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος θεαματικά σε σύγκριση με το 2020, όταν 7,37 εκατ. ηλικιωμένα πρόσωπα είχε καταγραφεί πως ζούσαν μόνα κι αντιπροσώπευαν το 13,2% των νοικοκυριών, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο κάθε πέντε χρόνια. Οι νέοι και οι νέες στην Ιαπωνία παντρεύονται σε ολοένα πιο προχωρημένη ηλικία, ή επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά, διότι δεν έχουν τα μέσα για να εγγυηθούν την ανατροφή και τη μόρφωσή τους.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με δημογραφική πρόκληση: ο συνεχώς μεγεθυνόμενος αριθμός των ηλικιωμένων συνεπάγεται αύξηση στα κόστη για την ιατρική περίθαλψη και τη φροντίδα τους, τη στιγμή που μειώνεται ο λεγόμενος ενεργός πληθυσμός, που μπορεί να χρηματοδοτεί τις δαπάνες αυτές.

Αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν παιδιά ή μέλη των οικογενειών τους που συχνά τους φροντίζουν, ή μπορούν να τους βοηθήσουν, μολονότι ζουν μόνοι, κατά το Ινστιτούτο. Ωστόσο «σε περίπου τριάντα χρόνια, η αναλογία των νοικοκυριών που θα αποτελούνται από ηλικιωμένο πρόσωπο χωρίς παιδιά που ζει μόνο» πρόκειται να αυξηθεί, και οι δυνατότητες να τους προσφέρεται βοήθεια από συγγενείς αντίστοιχα θα μειωθούν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 595.000 κατοίκους στα 124 εκατομμύρια το 2023, σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες. Τη συρρίκνωση αυτή αντιστάθμισε η άφιξη ξένων, καθώς ο ιαπωνικός πληθυσμός έχασε 837.000 μέλη και πλέον αριθμεί 121 εκατ. πολίτες. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προσπαθεί, χωρίς επιτυχία, να επιβραδύνει τη δημογραφική παρακμή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σούνακ ζήτησε συγγνώμη για το σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αύριο Τρίτη η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αποζημίωσης των θυμάτων για την «χειρότερη ιατρική καταστροφή» στην ιστορία του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευθύνες στις αρχές για το σκάνδαλο μολυσμένου αίματος στη Βρετανία

Επί είκοσι χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, μολύνθηκαν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του HIV, από το αίμα που τους μεταγγίστηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελίντα Γκέιτς αποσύρεται από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Γκέιτς

Οι δισεκατομμυριούχοι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, συνιδρυτές ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς παγκοσμίως, υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου το 2021, έπειτα από 27 χρόνια γάμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία ενάντια σε μελλοντικές πανδημίες

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. Ξεκίνησαν στις 29 Απριλίου και θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες σε κρίσιμα ζητήματα της συμφωνίας.