ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
covid-19-metallaxi-koronoios
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Ο Covid-19 παραμένει πιο επικίνδυνος από τη γρίπη σύμφωνα με μελέτη

Η μελέτη δείχνει ότι η τάση του Covid να προκαλεί περισσότερες βλάβες εκτός των πνευμόνων εξακολουθεί να το καθιστά πιο επικίνδυνο παθογόνο, ακόμη και όταν αναπτύσσεται ανοσία στον ιό.

Ο ιός Covid-19 παρέμεινε πιο θανατηφόρος από τη γρίπη τον περασμένο χειμώνα, παρά τις ελπίδες ότι ο πανδημικός ιός θα μπερδευόταν με άλλα αναπνευστικά μικρόβια που προκαλούν εποχικές επιδημίες, έδειξε αμερικανική μελέτη.

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για Covid είχαν 35% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν εντός 30 ημερών από ό,τι οι ασθενείς με γρίπη, διαπίστωσαν ο Ziyad Al-Aly και οι συνεργάτες του στο κέντρο κλινικής επιδημιολογίας του Veterans Affairs St Louis Health Care System στο Μιζούρι

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο JAMA, θα πρέπει να ερμηνευθούν στο πλαίσιο των σχεδόν διπλάσιων νοσηλειών για Covid σε σύγκριση με την εποχική γρίπη από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024.

Παρόλο που το ποσοστό θανάτου μεταξύ των ασθενών με Covid μειώθηκε στο 5,7% κατά την περίοδο αυτή από 6% ένα χρόνο νωρίτερα, η μελέτη δείχνει ότι η τάση του Covid να προκαλεί περισσότερες βλάβες εκτός των πνευμόνων εξακολουθεί να το καθιστά πιο επικίνδυνο παθογόνο, ακόμη και όταν αναπτύσσεται ανοσία στον ιό.

«Κάναμε την επανάληψη του 2024 για Covid έναντι της γρίπης σκεπτόμενοι ότι μπορεί να διαπιστώσουμε ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid μπορεί να έχει μειωθεί επαρκώς ώστε να γίνει ίσος με τον κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη», δήλωσε ο Al-Aly στο Bloomberg. «Αλλά η πραγματικότητα παραμένει ότι ο Covid ενέχει υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη γρίπη».

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση ηλεκτρονικών αρχείων υγείας από βετεράνους των ΗΠΑ και στις 50 πολιτείες. Αν και οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, λευκοί άνδρες, τα δεδομένα περιλάμβαναν εκατοντάδες γυναίκες και μη λευκούς ασθενείς. Από τη μελέτη αποκλείστηκαν οι ασθενείς με Covid ή γρίπη που νοσηλεύτηκαν για άλλο λόγο - ή όσοι νοσηλεύτηκαν και για τις δύο ασθένειες.

«Συνολικά, νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τον Covid», δήλωσε ο Al-Aly. «Το να τον ευτελίζουμε ως ένα ασήμαντο "κρυολόγημα", όπως συχνά ακούμε, δεν ταιριάζει ή δεν ευθυγραμμίζεται με την πραγματικότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Μειωμένες οι πιθανότητες long Covid σε παιδιά αν εμβολιαστούν

Ενώ η συνολική σοβαρότητα της Covid-19 είναι χαμηλότερη στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, η επιβάρυνση από μακροχρόνια συμπτώματα Covid είναι δύσκολο να περιγραφεί με ακρίβεια, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπολσονάρου κατηγορείται για πλαστογραφία πιστοποητικών εμβολιασμού

Ο Μπολσονάρου και άλλα οκτώ πρόσωπα εμπλέκονται στην πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμού, με στόχο «να αποκτήσουν πλεονεκτήματα που συνδέονταν με την παράκαμψη των υγειονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
ΔΙΕΘΝΗ

Νίκη για τους συντηρητικούς στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν

Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Παρασκευή ανήλθε σε 41% - το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά την Ισλαμική Επανάσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

«Συναγερμός» για την ποιότητα νερού στα σπίτια των Αμερικανών

Όπως έδειξε έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών, σχεδόν τα μισά δείγματα νερού βρύσης στις ΗΠΑ περιέχουν τοξικά «παντοτινά χημικά» που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.