ΓΔ: 2585.84 0.63% Τζίρος: 18.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:00
Σημαία Γερμανίας Βουλή
Shutterstock

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες στη Δρέσδη κατά του ξενοφοβικού Pegida

Οι αντιδράσεις στην εκδήλωση του Pegida ήταν έντονες ακόμα και από τα μεγάλα κόμματα. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κατά του Pegida ανέμεναν 1.000 ανθρώπους, όμως ως τις 8 το βράδυ είχαν ήδη συγκεντρωθεί 2.500.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας χθες Δευτέρα το βράδυ κατά του αντι-ισλαμικού και ξενοφοβικού κινήματος Pegida, το οποίο επίσης πραγματοποίησε συγκέντρωση για 200η φορά από την ίδρυσή του το 2014. Στην πλατεία Νόιμαρκτ πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις κατά του Pegida.

Επίσης χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε συγκέντρωση του κινήματος, με τη συμμετοχή του Μπγερν Χέκε του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μία από τις πιο επίμαχες προσωπικότητες του ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί στις ομιλίες του τη ρητορική των ναζί.

Το σχέδιό του να συμμετάσχει αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο στους κόλπους του AfD. Ο Αλεξάντερ Βολφ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος, δήλωσε στο dpa πως η συμμετοχή του Χέκε αποτελεί ριψοκίνδυνη κίνηση ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην πόλη του Αμβούργου.

«Όσο θεμιτό κι αν είναι το θέμα, μια διαδήλωση ενέχει πάντα κινδύνους επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος συμμετέχει σ' αυτή», εξήγησε.

Στο παρελθόν ο Χέκε έχει δηλώσει ότι εκτιμά τις αξίες του Pegida και το 2016 σε ομιλία του προς το κόμμα είχε τονίσει ότι «χωρίς αυτούς, το AfD δεν θα ήταν εκεί που έχει φτάσει».

Ο ηγέτης του Pegida Λουτς Μπάχμαν είναι καθ' υποτροπήν παραβάτης ο οποίος έχει καταδικασθεί, μεταξύ άλλων, για υποκίνηση, ενώ το κίνημα έχει χάσει τελευταία σημαντικό μέρος της υποστήριξης που είχε.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Μπάχμαν χαρακτήρισε τους πολιτικούς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες «πολιτικούς εγκληματίες», ενώ οι αντιδιαδηλωτές σε απάντηση τον αποκαλούσαν «προδότη».

Οι αντίπαλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη και χωρίζονταν απλώς από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες.

Οι διαδηλωτές κατά του Pegida κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Γιαγιάδες κατά της δεξιάς» και «Κόκκινη κάρτα στους ναζί». Μάλιστα οι αντίπαλοι του κινήματος έκαναν τόση φασαρία που ηγετικά στελέχη του Pegida (σ.σ. ακρωνύμιο που σημαίνει «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης») παραπονέθηκαν και απείλησαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες ομιλίες, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όλες οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές, ανακοίνωσε από την πλευρά της η αστυνομία.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κατά του Pegida είχαν επισημάνει ότι ανέμεναν 1.000 ανθρώπους, όμως ως τις 8 το βράδυ είχαν ήδη συγκεντρωθεί 2.500.

Οι αντιδράσεις στην εκδήλωση του Pegida στη Δρέσδη ήταν έντονες και προήλθαν ακόμη και από τα μεγάλα κόμματα.

Τοπικές οργανώσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) είχαν καλέσει σε αντιδιαδήλωση με σύνθημα «Η δημοκρατία χρειάζεται στήριξη».

Ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν την πρωτοβουλία περιλαμβάνονταν ακόμη η Ένωση Εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σαξονία, η Καθολική Εκκλησία και η Προτεσταντική Εκκλησία του κρατιδίου. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μίχαελ Κρέτσμερ και μερικοί υπουργοί του έχουν προσφέρει ως ιδιώτες την υποστήριξή τους.

Το Pegida πραγματοποίησε την πρώτη του κινητοποίηση τη Δρέσδη στις 20 Οκτωβρίου του 2014, κινητοποιώντας τους πολίτες κατά του ισλάμ, των προσφύγων και της «δικτατορίας της Μέρκελ». Στο απόγειό του δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του, αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει μειωθεί δραστικά, όπως και το ενδιαφέρον των μέσων για το κίνημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάντερ Ντόμπριντ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Παράταση συνοριακών ελέγχων και μετά τον Σεπτέμβριο

Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Ντόμπριντ ανακοίνωσε διατήρηση των συνοριακών ελέγχων μετά τον Σεπτέμβριο λόγω των γεγονότων στη Θέουτα. Οι αστυνομικοί ζητούν ενίσχυση μέτρων, ενώ η Αριστερά προτείνει υποδοχή μεταναστών από Ισπανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μόναχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές ελληνοβαυαρικές σχέσεις και συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στην τεχνολογία.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μικρή αύξηση ΑΕΠ, άνοδος πληθωρισμού μετά το τέλος έκπτωσης φόρου

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε οριακή ανάπτυξη 0,2% στο β' τρίμηνο του έτους, παρά τις διεθνείς κρίσεις και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Συνολικά, οι προοπτικές παραμένουν δυσμενείς, με ανάπτυξη περίπου 0,5% για το 2026.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες θύματα από τον καύσωνα φέτος σε Αγγλία και Γερμανία

Η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι 2.877 θάνατοι σχετίζονται με τα κύματα καύσωνα Μαΐου-Ιουνίου στην Αγγλία. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί λόγω θερμών περιόδων τον Ιούλιο, πλησιάζοντας το ρεκόρ του 2022.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς ζητά συγγνώμη από την ΚΟ CDU/CSU και δεσμεύεται για βελτίωση

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παραδέχτηκε λάθη στους πρόσφατους χειρισμούς του και υποσχέθηκε αλλαγές, ζητώντας συγγνώμη από τους βουλευτές, με στόχο την ενότητα του κόμματος ενόψει δύσκολης προεκλογικής περιόδου.