ΓΔ: 1417 -0.04% Τζίρος: 2.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:44:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Verolino-Diaskepsi Livyi-Germania
Shutterstock

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες στη Δρέσδη κατά του ξενοφοβικού Pegida

Οι αντιδράσεις στην εκδήλωση του Pegida ήταν έντονες ακόμα και από τα μεγάλα κόμματα. Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κατά του Pegida ανέμεναν 1.000 ανθρώπους, όμως ως τις 8 το βράδυ είχαν ήδη συγκεντρωθεί 2.500.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας χθες Δευτέρα το βράδυ κατά του αντι-ισλαμικού και ξενοφοβικού κινήματος Pegida, το οποίο επίσης πραγματοποίησε συγκέντρωση για 200η φορά από την ίδρυσή του το 2014. Στην πλατεία Νόιμαρκτ πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις κατά του Pegida.

Επίσης χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε συγκέντρωση του κινήματος, με τη συμμετοχή του Μπγερν Χέκε του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μία από τις πιο επίμαχες προσωπικότητες του ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί στις ομιλίες του τη ρητορική των ναζί.

Το σχέδιό του να συμμετάσχει αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο στους κόλπους του AfD. Ο Αλεξάντερ Βολφ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος, δήλωσε στο dpa πως η συμμετοχή του Χέκε αποτελεί ριψοκίνδυνη κίνηση ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην πόλη του Αμβούργου.

«Όσο θεμιτό κι αν είναι το θέμα, μια διαδήλωση ενέχει πάντα κινδύνους επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος συμμετέχει σ' αυτή», εξήγησε.

Στο παρελθόν ο Χέκε έχει δηλώσει ότι εκτιμά τις αξίες του Pegida και το 2016 σε ομιλία του προς το κόμμα είχε τονίσει ότι «χωρίς αυτούς, το AfD δεν θα ήταν εκεί που έχει φτάσει».

Ο ηγέτης του Pegida Λουτς Μπάχμαν είναι καθ' υποτροπήν παραβάτης ο οποίος έχει καταδικασθεί, μεταξύ άλλων, για υποκίνηση, ενώ το κίνημα έχει χάσει τελευταία σημαντικό μέρος της υποστήριξης που είχε.

Στη χθεσινή του ομιλία ο Μπάχμαν χαρακτήρισε τους πολιτικούς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες «πολιτικούς εγκληματίες», ενώ οι αντιδιαδηλωτές σε απάντηση τον αποκαλούσαν «προδότη».

Οι αντίπαλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη και χωρίζονταν απλώς από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες.

Οι διαδηλωτές κατά του Pegida κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Γιαγιάδες κατά της δεξιάς» και «Κόκκινη κάρτα στους ναζί». Μάλιστα οι αντίπαλοι του κινήματος έκαναν τόση φασαρία που ηγετικά στελέχη του Pegida (σ.σ. ακρωνύμιο που σημαίνει «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης») παραπονέθηκαν και απείλησαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες ομιλίες, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όλες οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές, ανακοίνωσε από την πλευρά της η αστυνομία.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κατά του Pegida είχαν επισημάνει ότι ανέμεναν 1.000 ανθρώπους, όμως ως τις 8 το βράδυ είχαν ήδη συγκεντρωθεί 2.500.

Οι αντιδράσεις στην εκδήλωση του Pegida στη Δρέσδη ήταν έντονες και προήλθαν ακόμη και από τα μεγάλα κόμματα.

Τοπικές οργανώσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) είχαν καλέσει σε αντιδιαδήλωση με σύνθημα «Η δημοκρατία χρειάζεται στήριξη».

Ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν την πρωτοβουλία περιλαμβάνονταν ακόμη η Ένωση Εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σαξονία, η Καθολική Εκκλησία και η Προτεσταντική Εκκλησία του κρατιδίου. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μίχαελ Κρέτσμερ και μερικοί υπουργοί του έχουν προσφέρει ως ιδιώτες την υποστήριξή τους.

Το Pegida πραγματοποίησε την πρώτη του κινητοποίηση τη Δρέσδη στις 20 Οκτωβρίου του 2014, κινητοποιώντας τους πολίτες κατά του ισλάμ, των προσφύγων και της «δικτατορίας της Μέρκελ». Στο απόγειό του δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις του, αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων έχει μειωθεί δραστικά, όπως και το ενδιαφέρον των μέσων για το κίνημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η εταιρεία σιδηροδρόμων συμφώνησε σε μείωση των ωρών εργασίας

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία ισχύει για 26 μήνες αρχής γενομένης αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2023, αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν ότι δεν θα γίνουν απεργίες για σχεδόν δύο χρόνια.