ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο» ανάβει η Βουλή των ΗΠΑ στη βοήθεια 95 δισ. σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν

Διακομματικό μπλοκ βουλευτών ενέκρινε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο, παρά την προσπάθεια βουλευτών που πρόσκεινται στον Τραμπ να την μπλοκάρουν.

Η Βουλή των ΗΠΑ προώθησε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, μια σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος μιας ολοένα και πιο αγωνιώδους αναμονής για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η κρίσιμη διαδικαστική ψηφοφορία την Παρασκευή σηματοδοτεί ότι η χρηματοδότηση θα εγκριθεί το Σάββατο, όταν η Βουλή έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που θα αναγκάσει την κινεζική μητρική εταιρεία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok να εκχωρήσει ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους Δημοκρατικούς στην ψηφοφορία 316-94 για να ξεπεράσει τον αποκλεισμό από τους συντηρητικούς μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Περισσότεροι Δημοκρατικοί παρά Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της προώθησης του πακέτου βοήθειας, με 165 Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν το διαδικαστικό βήμα. Πενήντα πέντε Ρεπουμπλικάνοι αψήφησαν τον Τζόνσον.

Η καθυστερημένη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της χώρας να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να αμυνθεί ενάντια στις πυραυλικές επιθέσεις που έχουν καταστρέψει μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες υποδομές. Χωρίς τα όπλα, Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το Κίεβο δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει τις αμυντικές γραμμές του και θα μπορούσε να χάσει στο πεδίο της μάχης πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Γερουσία, η οποία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία παρόμοια νομοθεσία, αναμένεται να ψηφίσει τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται ήδη να μεταφέρει γρήγορα βοήθεια στην Ουκρανία μετά από αυτό, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο ακριβή θα γίνει οποιαδήποτε λύση σε αυτή τη σύγκρουση, τόσο σε δολάρια όσο και σε ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος των κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μπέρτζες, ένας Ρεπουμπλικάνος από το Τέξας που υποστήριξε το πακέτο. Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει τώρα μια αντίδραση από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ηγετική του θέση.

«Δεν ανησυχώ. Απλώς κάνω τη δουλειά μου», δήλωσε την Παρασκευή λίγο πριν από την ψηφοφορία. «Δεν αποθαρρύνομαι από τις απειλές». Εξοργισμένοι συντηρητικοί στο House Freedom Caucus προσπάθησαν να σταματήσουν το πακέτο επειδή δεν εξαρτά τη βοήθεια προς την Ουκρανία από αλλαγές στις συνοριακές πολιτικές των ΗΠΑ. Οι ίδιοι συντηρητικοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία ενός συμβιβασμού για την ασφάλεια των συνόρων που προέκυψε στη Γερουσία νωρίτερα φέτος, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ αδύναμος για να ανακόψει τη ροή ρεκόρ παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

«Είναι επίσημο: ο πρόεδρος Τζόνσον δεν είναι πλέον ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής», δήλωσε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η υποστήριξη των Δημοκρατικών στον Τζόνσον στη διαδικαστική ψηφοφορία της Παρασκευής και η αντιπολίτευση των σκληροπυρηνικών είναι και οι δύο μια εξαιρετική ρήξη με τις παραδόσεις των ΗΠΑ, στις οποίες τέτοιες ψηφοφορίες που καθορίζουν τους όρους της συζήτησης ακολουθούν τις κομματικές γραμμές. Οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί έπρεπε να κάνουν το ίδιο πράγμα τον Μάιο, προκειμένου να περάσουν ένα μέτρο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και την αποτροπή μιας αθέτησης πληρωμών στις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ ΜακΓκόβερν. «Η δημοκρατία κινδυνεύει με την Ουκρανία». Οι Δημοκρατικοί μπορεί επίσης να χρειαστεί να βοηθήσουν τον Τζόνσον να σώσει τη δουλειά του. Η Ρεπουμπλικανή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν της Τζόρτζια θα μπορούσε να προκαλέσει ψηφοφορία για μια πρόταση απομάκρυνσης της προέδρου ανά πάσα στιγμή και θα χρειαζόταν μόνο ελάχιστοι άλλοι συντηρητικοί για να την υποστηρίξει εάν οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν. Ορισμένοι μετριοπαθείς Δημοκρατικοί έχουν ήδη υποσχεθεί να προστατεύσουν τον ομιλητή από μια τέτοια προσπάθεια ψηφίζοντας να απορριφθεί η πρόταση αποπομπής.

Ο σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικάνος Πολ Γκόσαρ από την Αριζόνα ανακοίνωσε λίγο μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής ότι θα ακολουθήσει τον Γκριν και τον Ρεπουμπλικάνο Τόμας Μάσι στην επιδίωξη της αποπομπής του Τζόνσον. Λόγω της ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, αυτό σημαίνει ότι ο Τζόνσον θα χρειαστεί τουλάχιστον κάποια υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς για να διατηρήσει την ηγετική του θέση. Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα τον υποστηρίξουν και περισσότεροι μπορεί να είναι πρόθυμοι να το πράξουν μετά την έγκριση του πακέτου βοήθειας.

Το πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης διατάξεις εθνικής ασφάλειας και κυρώσεων με διακομματική υποστήριξη. Επιτρέπει επίσης την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε ρωσικά δολάρια, κάτι που οι επικριτές ισχυρίζονται ότι θα αποδυναμώσει το καθεστώς του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύσει τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok εάν η κινεζική Bytedance δεν αποεπενδύσει από την εταιρεία. Η προθεσμία παρατάθηκε στο τελευταίο σχέδιο έως και 360 ημέρες, πολύ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το πακέτο προβλέπει κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, αλλά δεν επιταχύνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου λόγω αντιρρήσεων των Δημοκρατικών. Έχει 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, λόγω της πίεσης από τους Δημοκρατικούς.

Επειδή το περιεχόμενο του πακέτου αποτέλεσε αντικείμενο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και τον Λευκό Οίκο, αναμένεται να εγκριθεί από τη Γερουσία παρά τις συντηρητικές υποσχέσεις εκεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Associated Press: Η live μετάδοσή του για τη Γάζα κόπηκε από το Ισραήλ

«Τo Associated Press καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την ενέργεια της κυβέρνησης του Ισραήλ να κλείσει την απευθείας μετάδοσή μας» που έδειχνε τη Γάζα και «την κατάσχεση του εξοπλισμού μας», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Συζητήσεις για ειρηνευτικό σχέδιο στη Γάζα ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και ο κορυφαίος σύμβουλος του Aμερικανού προέδρου συζήτησαν επίσης την ανάγκη να εξευρεθεί «αξιόπιστος» τρόπος για να προωθηθεί «η λύση των δυο κρατών» στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ρεπουμπλικανοί πιέζουν τον Μπάιντεν για στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει παραδόσεις όπλων είναι καταστροφική και αντίκειται άμεσα στη βούληση του Κογκρέσου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν το Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,2 δισ. δολ.

Παρά τις επικρίσεις που έχει ασκήσει πρόσφατα η Ουάσιγκτον, θα σταλούν πυρομαχικά και στρατιωτικά οχήματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο ύψους 26 δισ. δολαρίων που έχει εγκριθεί από τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο.
blinken-mplinken
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άντονι Μπλίνκεν καλεί το Ισραήλ να καταρτίσει μεταπολεμικό σχέδιο

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Meet the Nation» του CBS, σχολίασε ότι ενώ το Ισραήλ μπορεί να έχει κάποια «αρχική επιτυχία» σε μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, το «υψηλό κόστος για τους αμάχους» δεν θα άξιζε τον κόπο.