ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Olaf Scholz, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

Σολτς για ΝΑΤΟ: Σημαντικό να στείλουμε μήνυμα ενότητας της συμμαχίας

O καγκελάριος είχε συνάντησή, χθες Παρασκευή, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και επαίνεσε την Γερμανία για «τη μείζονα συνεισφορά της στην κοινή μας ασφάλεια».

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια «προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας», ζήτησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την συνάντησή του, χθες Παρασκευή, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος με τη σειρά του επαίνεσε την Γερμανία για «τη μείζονα συνεισφορά της στην κοινή μας ασφάλεια».

Σε δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ιδιαίτερα την σημασία της συνοχής της Συμμαχίας. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής, 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, «αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να δείξουμε την συνοχή μας και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας», δήλωσε ο κ. Σολτς και υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία σύνοδο στο Βίλνιους οι σύμμαχοι επέδειξαν ενότητα και αλληλεγγύη και ανακοίνωσαν διμερείς συνεργασίες με την Ουκρανία, οι οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Το θέμα είναι τώρα να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ από την πλευρά του χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει την παρουσία της στη Λιθουανία και στην περιφρούρηση του εναέριου χώρου στην Βαλτική, αλλά και την διάθεση 12.000 στρατιωτών της Bundeswehr στην άσκηση Steadfast Defender, την μεγαλύτερη του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Επαίνεσε ακόμη την «ιστορική και πολύ σημαντική απόφαση - σταθμό» για αύξηση των αμυντικών δαπανών και διαβεβαίωσε ότι «το γεγονός ότι η Γερμανία επενδύει τώρα το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα έχει μεγάλη σημασία για όλους τους συμμάχους».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε επίσης τον κ. Σολτς για την απόφαση να διατεθεί και τρίτο σύστημα Patriot στην Ουκρανία και ζήτησε «οι άλλοι σύμμαχοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας». «Οι νέες αποφάσεις για συνεισφορά θα πρέπει σύντομα να μετατραπούν σε παραδόσεις όπλων», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Με το βλέμμα στις πρόσφατες αποκαλύψεις περί κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας στη Γερμανία και στη Βρετανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε «μεγαλύτερη επαγρύπνηση» των συμμάχων για τις ρωσικές μυστικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Γερμανίας και της Βρετανίας. Τέτοιες ενέργειες είναι επικίνδυνες και απαράδεκτες, αλλά δεν θα μας αποτρέψουν από την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, ενώ θα συντονίσουμε πολύ στενά την απάντησή μας σε οποιαδήποτε εχθρική πράξη εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Νωρίτερα ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συναντηθεί με μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Bundestag, ενώ είχε και ανεπίσημο δείπνο με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τιμήθηκε με το βραβείο «Έρικ Μ. Βάρμπουργκ» της «Atlantic Bridge» και επισκέφθηκε αεροπορική βάση, όπου πέταξε με μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Νωρίτερα το 5% στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, λέει ο Μερτς

Η Γερμανία θα επιτύχει νωρίτερα τον στόχο του 5% του ΑΕΠ για άμυνα, δήλωσε ο Μερτς στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την «σημείο καμπής» και τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ γίνεται πιο ευρωπαϊκό και πιο δίκαιο στην κατανομή βαρών.
Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία του Μερτς με τον Ζελένσκι ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν τις ρωσικές επιδρομές ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα εξεταστεί στρατιωτική βοήθεια 70 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ενιαίο μέτωπο από ηγέτες ΕΕ για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

Μήνυμα ενότητας ενόψει Συνόδου ΝΑΤΟ έστειλαν από το Βερολίνο οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ιταλίας και Βρετανίας, δίνοντας έμφαση σε ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα, στήριξη στην Ουκρανία και αύξηση των αμυντικών δαπανών.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, ΗΒ για ευρωπαϊκή άμυνα

Η υποστήριξη στην Ουκρανία και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα θα συζητηθούν αύριο στο Βερολίνο από τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας, με έμφαση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αιγαίο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεκινούν μικρές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική

Ξεκινούν αυτή την εβδομάδα μειωμένης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Βαλτική, με 20 πλοία από 15 χώρες. Η μείωση οφείλεται σε ανακατανομές δυνάμεων, αλλά παραμένει μήνυμα ενότητας έναντι της Ρωσίας.