ΓΔ: 1477.22 0.25% Τζίρος: 125.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Λιθουανός πρόεδρος τάσσεται υπέρ των πυρηνικών του ΝΑΤΟ στην Πολωνία

«Η ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δεν υποκινεί πόλεμο, ούτε αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, είναι μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Γκιτανας Ναουσενττα, στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτανας Ναουσενττα υποστήριξε την ιδέα που εξέφρασε ο πολωνός ομόλογός του Andrzej Duda να αναπτυχθούν πυρηνικοί πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Πολωνία για να αποτρέψουν τη Ρωσία.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα ασφαλείας ενώ παρακολουθούσαν στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στον διάδρομο Σουβάλκι, μια έκταση 65 χιλιομέτρων (65 μιλίων) κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας που χωρίζει τη σύμμαχο της Μόσχας, τη Λευκορωσία, από τον βαριά στρατιωτικοποιημένο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

«Η ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δεν υποκινεί πόλεμο, ούτε αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, είναι μέσο αποτροπής», δήλωσε ο αρχηγός του λιθουανικού κράτους στα μέσα ενημέρωσης. Ο Πολωνός ομόλογός του, ο συντηρητικός Ντούντα, πρότεινε αυτή την εβδομάδα να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας του για την αντιμετώπιση των πυραύλων που αναπτύσσει η Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, μια ιδέα που δεν υποστηρίχθηκε από τη φιλελεύθερη κυβέρνηση της Πολωνίας, αλλά εξόργισε τη Μόσχα.

Χθες, ο Ντούντα υπερασπίστηκε και πάλι την πρότασή του. «Κατά τη γνώμη μας, ολόκληρη η επικράτεια του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύεται επαρκώς, επομένως είναι λογικό να μεταφερθούν πυρηνικά όπλα στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας», είπε. «Ως μία από αυτές τις χώρες, έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας να δεχτούμε αυτά τα όπλα», πρόσθεσε. Ο Ντούντα και ο Ναουσέντα έδωσαν δηλώσεις κατά τη διάρκεια ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν 1.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ για να ασκηθούν σε διάφορα αμυντικά σενάρια στον διάδρομο Σουβάλκι, που θεωρείται αδύναμο σημείο για τη συμμαχία στην περιοχή.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αποσυνδέονται οι χώρες της Βαλτικής από το ρωσικό σύστημα ενέργειας

Να επισπεύσουν την απεξάρτησή τους από τις ρωσικές εταιρείες ενέργειας και να συνδεθούν στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο έως τα τέλη του 2025 μέσω της Πολωνίας θέλουν η Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία

Το Παρίσι καλεί της Μόσχα να επιδείξει υπευθυνότητα και να υπαναχωρήσει από αυτή την αποσταθεροποιητική συμφωνία, ενώ η Λιθουανία ρίχνει στο τραπέζι την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Την απομάκρυνση των Ρώσων πρεσβευτών από τις χώρες της ΕΕ ζητά η Λιθουανία

Η Λιθουανία υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Μόσχα, απελαύνοντας τον Ρώσο πρεσβευτή τον Απρίλιο του 2022, μετά τις ουκρανικές καταγγελίες για σφαγή αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

«Στοπ» στην είσοδο Ρώσων πολιτών βάζουν 4 ευρωπαϊκές χώρες

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, και Πολωνία δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα Ρώσων πολιτών για τουρισμό, για επιχειρηματικές, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Εξαιρούνται οι Ρώσοι αντιφρονούντες.