ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Filippines
Φωτο: Shutterstock

Οι Φιλιππίνες λένε ότι δεν θα αυξήσουν την ένταση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν με νεροπίστολα ή οτιδήποτε άλλο. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κλιμακώσουμε τις εντάσεις στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μάρκος Τζούνιορ.

Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων θα αποφύγει να απαντήσει σε επιθέσεις κινεζικών πλοίων εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν με νεροπίστολα ή οτιδήποτε άλλο. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κλιμακώσουμε τις εντάσεις στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων», δήλωσε ο Μάρκος Τζούνιορ σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση αφού πριν από δύο εβδομάδες δύο κινεζικά σκάφη παράκτιας άμυνας χρησιμοποίησαν όπλα νερού και διεξήγαγαν «επικίνδυνους ελιγμούς» κοντά σε φιλιππινέζικα πλοία στα ανοικτά του υφάλου Σκαρμπορο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές.

«Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της κινεζικής ακτοφυλακής και των κινεζικών πλοίων, επειδή αυτή δεν είναι η αποστολή του ναυτικού και της ακτοφυλακής μας – να ξεκινήσουν ή να αυξήσουν τις εντάσεις», δήλωσε ο Μάρκος Τζούνιορ.

Τόσο οι Φιλιππίνες όσο και η Κίνα έχουν αξιώσεις στον ύφαλο και σε μέρος των νησιών Σπράτλυ, όπου πλοία και από τις δύο πλευρές έχουν συγκρουστεί τους τελευταίους μήνες.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2022, ο Μάρκος Τζούνιορ ενίσχυσε τους αμυντικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επέκρινε τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για μεγάλο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Τον Ιούλιο του 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε υπέρ των Φιλιππίνων για την αμφισβητούμενη κυριαρχία του Σκαρμπορο, το οποίο βρίσκεται περίπου 199 μίλια από το νησί Λουζον των Φιλιππίνων και εμπίπτει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μανίλα, αλλά η απόφαση απορρίφθηκε από το Πεκίνο. Η Κίνα διεκδικεί κυριαρχία σε ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επικαλούμενη «ιστορικούς λόγους».

Το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι διεκδικούν επίσης κυριαρχία σε τμήματα αυτής της στρατηγικής θάλασσας, μέσω της οποίας ρέει το 30% του παγκόσμιου εμπορίου και όπου βρίσκεται το 12% των παγκόσμιων αλιευτικών πεδίων, καθώς και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία και Φιλιππίνες αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους λόγω Κίνας

Οι Φιλιππίνες διεξήγαγαν τον περασμένο μήνα στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη Νότια Σινική Θάλασσα με την Αυστραλία καθώς οι εντάσεις στην περιοχή παραμένουν εξαιτίας των αξιώσεων της Κίνας.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα ένταση μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στη Σινική Θάλασσα

Το Πεκίνο αναφέρει πως συζητά εδώ και καιρό το ζήτημα του παλιού πολεμικού πλοίου με τη Μανίλα, όμως η κυβέρνηση των Φιλιππίνων συνεχίζει την ενίσχυση του πλοίου «κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων κοντά σε ένοπλη βάση

Σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής κατηύθυνε δυο φορές πράσινο λέιζερ «στρατιωτικού τύπου» προς το φιλιππινέζικο πλοίο με αποτέλεσμα να υποστεί «προσωρινή τύφλωση το πλήρωμα και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς.