ΓΔ: 1424.8 0.17% Τζίρος: 4.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διαδήλωση στην Αρμενία κατά της παραχώρησης εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, αποδεχόμενος την επιστροφή των μεθοριακών χωριών, «πουλάει τη γη μας», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Γερεβάν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης της Αρμενίας να «παραχωρήσει» εδάφη στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, τον «αιώνιο» αντίπαλό της.

Οι αρμενικές αρχές, επιδιώκοντας μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματιστεί μια διαμάχη πολλών δεκαετιών, ενέκριναν την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν ορισμένων μεθοριακών χωριών που είχε καταλάβει ο στρατός της Αρμενίας τη δεκαετία του 1990. Όμως η απόφαση αυτή, που από ορισμένους θεωρείται ως άχρηστη υπαναχώρηση, προκάλεσε αντιδράσεις.

«Ήρθα σήμερα εδώ επειδή θέλω να αφήσω στα παιδιά μας μια ωραία χώρα», είπε ο 77χρονος συνταξιούχος Εντίκ Νικογοσιάν. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, να παραχωρούμε τα εδάφη μας», πρόσθεσε.

Η διαδήλωση ήταν το αποκορύφωμα της πορείας που ξεκίνησαν πριν από έξι ημέρες οι κάτοικοι της περιοχής του Ταβούς, όπου βρίσκονται τα χωριά αυτά. Οι κάτοικοι έφτασαν σήμερα στο Γερεβάν, όπου ενώθηκαν με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και με πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, αποδεχόμενος την επιστροφή των μεθοριακών χωριών, «πουλάει τη γη μας», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Νόρικ Σαχραμανιάν. «Πρέπει να τον καθαιρέσουν το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Ο Τιγκράν Μπαλασανιάν, 43 ετών, που έφυγε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ότι αγωνίστηκε «μέχρι τέλους» για αυτόν τον ορεινό θύλακα. «Όμως τον χάσαμε. Δεν θέλω να χάσουμε και την Αρμενία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτές τις αδύναμες αρχές να παραχωρήσουν την Αρμενία», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αζερμπαϊτζάν: Το Σεπτέμβριο η εποίκηση της πρωτεύουσας του Καραμπάχ

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που αρνείται το Μπακού το οποίο έχει ανακοινώσει ότι οι εθνοτικοί Αρμένιοι που ζούσαν στον θύλακο είναι ευπρόσδεκτοι να παραμείνουν στην επικράτεια του.
ΔΙΕΘΝΗ

Αρμένιοι διαδήλωσαν σήμερα κατά της επιστροφής χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε την επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν τεσσάρων εγκαταλελειμμένων παραμεθόριων χωριών, τα οποία η Αρμενία είχε καταλάβει τη δεκαετία του 1990.