ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βελιγράδι: Δεν επετράπη στον Πατριάρχη των Σέρβων η είσοδος στο Κόσοβο

Από το Πατριαρχείο ανακοινώθηκε ότι εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου του Πατριάρχη και των αρχιερέων στο Κόσοβο η Ιερά Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι.

Η Πρίστινα απαγόρευσε την είσοδο στο Κόσοβο στον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Πέταρ Πέτκοβιτς.

«Οι αρχές στην Πρίστινα, με άμεση εντολή του Άλμπιν Κούρτι (σ.σ. πρωθ. του Κοσόβου), απαγόρευσαν σήμερα στον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Πορφύριο και στους επτά επισκόπους που τον συνόδευαν την είσοδο στην επικράτεια του Κοσόβου και των Μετοχίων, προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση της Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Πατριαρχείο του Πετς» δήλωσε ο Πέταρ Πέτκοβιτς.

Ανέφερε ότι ο Σέρβος αξιωματικός συνδέσμου ενημέρωσε έγκαιρα την Πρίστινα για το ταξίδι του προκαθήμενου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επίσημη έδρα του Πατριαρχείου στην πόλη Πέτς (Πέκιον) και μόλις 12 λεπτά πριν την έλευση του στα διοικητικά σύνορα έφτασε η αρνητική απάντηση της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Από την Πρίστινα δεν επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.

Στο Πατριαρχείο στην πόλη Πετς του Κοσόβου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει αύριο Τρίτη, η συνεδρίαση της εαρινής Αρχιερατικής Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από το Πατριαρχείο ανακοινώθηκε ότι εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου του Πατριάρχη και των αρχιερέων στο Κόσοβο η Ιερά Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

H ΕΕ ανησυχεί για το κλείσιμο γραφείων σερβικής τράπεζας στο Κόσοβο

«Η ΕΕ προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από τον Διαμεσολαβητή της ΕΕ» τονίζει η ΕΕ σε δήλωσή της.
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση του Κοσόβου επιστρέφει έκταση 240 στρεμμάτων σε σερβικό μοναστήρι

Η έκταση αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής το 1997 ως δωρεά του σερβικού κράτους, ωστόσο η Πρίστινα αμφισβητούσε μέχρι σήμερα την εγκυρότητά της υποστηρίζοντας ότι «η σύναψη της πράξης έγινε από το καθεστώς Μιλόσεβιτς».
Kosovo
ΔΙΕΘΝΗ

Από την 1η Φεβρουαρίου απαγορεύεται η χρήση του δηναρίου στο Κόσοβο

Το δηνάριο εκτός από τις εμπορικές συναλλαγές αποτελεί και το νόμισμα για την πληρωμή από τον σερβικό προϋπολογισμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικής βοήθειας και άλλων παροχών προς τους Σέρβους του Κοσόβου.
Serbia, Servia, Vucic
ΔΙΕΘΝΗ

Boύτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο χτίζει ισχυρές παράνομες ένοπλες δυνάμεις

«Μέχρι το 2027, σχεδιάζουν να έχουν 5.500 επαγγελματίες στρατιώτες στη λεγόμενη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και 20.000 στο σύνταγμα», δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ασφάλειας (VBA).
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας βασικό μέρος της ευρωπαϊκής πορείας τους

«Ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ, τόσο το Κόσοβο όσο και η Σερβία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την εφαρμογή των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους, οι οποίες είναι δεσμευτικές», αναφέρει η Επιτροπή.