ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε επίσημη εμφάνιση με σοβαρή έκφραση, κατάλληλο για πολιτικά άρθρα.

Μάικλ Κόεν: Ο Τραμπ με διέταξε να πληρώσω την Στόρμι Ντάνιελς

Ο Κόεν, ο σημαντικότερος μάρτυρας της εισαγγελίας στην ποινική δίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε επίσης ότι είπε ψέματα σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ άλλων ενώ είχε ορκιστεί.

Ο πρώην «διακανονιστής» του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν κατέθεσε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου για μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ένα σχέδιο να αποζημιώσει τον Κόεν κρυφά για μια πληρωμή που είχε κάνει σε μια πορνοστάρ προκειμένου να μην αποκαλύψει την ερωτική επαφή που είχε με τον μεγιστάνα.

Ο Κόεν, ο σημαντικότερος μάρτυρας της εισαγγελίας στην ποινική δίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε επίσης ότι είπε ψέματα σε πολλές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων ενώ είχε ορκιστεί, όμως υπογράμμισε ότι το έκανε αυτό από αφοσίωση στον Τραμπ, την ώρα που οι εισαγγελείς επιδιώκουν να προλάβουν μια αναμενόμενη επίθεση της υπεράσπισης σε βάρος της αξιοπιστίας του Κόεν.

Την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του ως μάρτυρας, χθες, ο Κόεν παρέθεσε λεπτομερώς πώς ο Τραμπ τον διέταξε να πληρώσει την πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς - «απλά κάντο» θυμήθηκε ο Κόεν να του λέει ο Τραμπ, προκειμένου εκείνη να κρατήσει τη σιωπή της σχετικά με μια φερόμενη σεξουαλική επαφή που είχαν το 2006.

Η πληρωμή ύψους 130.000 δολαρίων του Κόεν τον Οκτώβριο του 2016 βρίσκεται στο επίκεντρο της δίκης του Τραμπ, η πρώτη για έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, που διανύει ήδη την πέμπτη εβδομάδα της.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Τραμπ ξεπλήρωσε τον Κόεν μετά τις εκλογές μέσω πλαστών τιμολογίων που ανάφεραν ότι επρόκειτο για νομικές αμοιβές. Αυτές οι συγκεκαλυμμένες αποζημιώσεις αποτελούν τη βάση για τις 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που αντιμετωπίζει ο Τραμπ.

Στην κατάθεσή του σήμερα, ο Κόεν εξιστόρησε μια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2017 όταν ο πρόεδρος, ο οποίος είχε προσφάτως ορκιστεί, του είπε ότι σύντομα θα λάμβανε τις δύο πρώτες δόσεις ενός πακέτου μπόνους. Αυτό το πακέτο, είπε ο Κόεν, περιλάμβανε τις επιστροφές των χρημάτων που ξόδεψε για την πληρωμή της Ντάνιελς.

Η εισαγγελέας Σούζαν Χόφινγκερ επέδειξε στον Κόεν μια σειρά τιμολογίων και επιταγών, ορισμένα εκ των οποίων είχε υπογράψει ο ίδιος ο Τραμπ, που σύμφωνα με τον μάρτυρα είχαν ψευδώς καταχωρηθεί ως πληρωμές στον ίδιο για τις νομικές υπηρεσίες του.

«Δεν υπήρχε συμφωνία αποζημίωσης, υπήρχε;» ρώτησε η Χόφινγκερ.

«Όχι, κυρία μου» απάντησε ο Κόεν.

Ο Μάικλ Κόεν, ηλικίας 57 ετών, ομολόγησε επίσης ότι είπε πολλές φορές ψέματα στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για τους δεσμούς του Τραμπ με τη Ρωσία, δηλώνοντας εντέλει ένοχος για ψευδορκία. Είπε επίσης στους ενόρκους ότι είπε επανειλημμένως ψέματα σχετικά με τις πληρωμές στην Ντάνιελς και σε μια άλλη γυναίκα, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν είχε καμία εμπλοκή και ασκώντας πιέσεις στην Ντάνιελς να δημοσιεύσει μία δήλωση με την οποία θα αρνούταν τη συνάντησή τους.

Ερωτηθείς πώς γνώριζε ότι η δήλωση της Ντάνιελς ήταν ψευδής, ο Κόεν απάντησε «Διότι τον βοήθησα να τη γράψει», αναφερόμενος στον δικηγόρο της Ντάνιελς.

Το 2018, κατά τη διάρκεια μιας ομοσπονδιακής έρευνας στην υπόθεση της Ντάνιελς, το FBI πραγματοποίησε έφοδο στην κατοικία του Κόεν. Εκείνος είπε ότι τηλεφώνησε πανικόβλητος στον Τραμπ.

«Εκείνος μου είπε "Μην ανησυχείς, είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν υπάρχει τίποτα εδώ, όλα θα πάνε καλά, μείνε δυνατός, θα είσαι καλά"», είπε ο Κόεν. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που μίλησαν απευθείας, πρόσθεσε ο Κόεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο κατηγορούμενος για την επίθεση στον Τραμπ παραμένει κρατούμενος

Ο Κόουλ Άλεν, 31 ετών, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στο γκαλά Λευκού Οίκου και συμφώνησε να παραμείνει υπό κράτηση, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για το σχέδιό του να διαπράξει μαζική δολοφονία.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ελεύθερος χωρίς όρους ο Τζέιμς Κόμι για απειλές κατά Τραμπ

Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι εμφανίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια μετά τη δίωξη για ανάρτηση στο Instagram θεωρούμενη απειλητική για τον Τραμπ. Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους και η επόμενη ακρόαση θα γίνει στη Βόρεια Καρολίνα.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρώην διευθυντής του FBI Κόμι θα παραδοθεί για απειλή κατά του Τραμπ

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμι, θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές μετά τη δίωξη για ανάρτηση που κρίθηκε «απειλητική» προς τον Τραμπ. Ο Κόμι αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί την αθωότητά του.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ κατά Wall Street Journal για άρθρο για τον Έπστιν

Αμερικανός δικαστής απέρριψε τη μήνυση του Τραμπ για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της Wall Street Journal σχετικά με άρθρο για τον Τζέφρι Έπστιν, κρίνοντας ότι δεν πληρούνταν τα κριτήρια για δημόσια πρόσωπα. Ο Τραμπ μπορεί να κινηθεί ξανά νομικά.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απομακρύνθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι από την κυβέρνηση

Ο Τραμπ απέπεμψε την υπουργό Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι λόγω διαφωνιών για την υπόθεση Έπστιν και την καθυστέρηση διώξεων εναντίον αντιπάλων του. Την επαίνεσε δημόσια και ανέθεσε τα προσωρινά καθήκοντα στον Τοντ Μπλανς.