ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
georgia country
φώτο: AΠΕ - ΜΠΕ

Βέτο από την πρόεδρο της Γεωργίας στο νόμο «περί ξένων πρακτόρων»

Ο λεγόμενος «ρωσικός νόμος», απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «προώθηση των συμφερόντων μιας ξένης δύναμης».

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλώμη Ζουραμπισβίλι άσκησε βέτο σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής» που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα.

«Σήμερα ασκώ βέτο [...] ενός νόμου που είναι ρωσικής φύσης και αντίθετος με το σύνταγμά μας», δήλωσε η Ζουραμπισβίλι μετά την καταδίκη από τους αντιπάλους του του κειμένου που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα από το κοινοβούλιο ότι αποσκοπεί στην εκτροπή της Γεωργίας από την πορεία της προς την Ευρώπη και την κατεύθυνση προς τη Ρωσία.

Ο λεγόμενος «ρωσικός νόμος», οι αντίπαλοι του οποίου διαμαρτύρονται για την ψήφισή του εδώ και εβδομάδες, απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως «προώθηση των συμφερόντων μιας ξένης δύναμης». Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι μοιάζει πολύ με τη νομοθεσία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να φιμώσει τους αντιπάλους και ότι θα εμποδίσει την προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο Ζουραμπισβίλι, ο οποίος βρίσκεται σε μια ολοένα και πιο πικρή αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας, δήλωσε ότι ο νόμος ήταν αντίθετος με το σύνταγμα της Γεωργίας και «όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταργηθεί».

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο έχει αρκετή πλειοψηφία για να παρακάμψει το προεδρικό βέτο και αναμένεται να το πράξει τις επόμενες ημέρες. Η γεωργιανή κυβέρνηση λέει ότι ο νόμος στοχεύει στην προώθηση της διαφάνειας και στον περιορισμό αυτού που θεωρεί ως επιβλαβή ξένη επιρροή στη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olaf Scholz, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σολτς πιστεύει ότι το 2025 θα είναι και πάλι υποψήφιος για καγκελάριος

Ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του είχε κακές επιδόσεις, όπως και οι άλλοι δύο εταίροι του κυβερνώντος συνασπισμού, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Ιουνίου.
ΔΙΕΘΝΗ

O Ναρέτρα Μόντι ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ινδίας για τρίτη θητεία

Ο 73χρονος ηγέτης εξασφάλισε την εξουσία στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου, με την υποστήριξη 14 περιφερειακών κομμάτων της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA) υπό την ηγεσία του BJP.
LOATKI
ΔΙΕΘΝΗ

Νομοσχέδιο στη Γεωργία θα απαγορεύει τη ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα σε τηλεόραση

Το νομοσχέδιο για «την προστασία των ανηλίκων και των οικογενειακών αξιών» θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο εντός του Ιουνίου. Ο στόχος είναι να απαγορευθεί «η προπαγάνδα των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και της αιμομιξίας».