ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Νετανιάχου λέει «όχι» στο τελεσίγραφο Γκαντζ για άμεσο σχέδιο για τη Γάζα

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ έθεσε στον Νετανιάχου ως προθεσμία την 8η Ιουνίου 2024, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα προβλέπει την επίτευξη έξι «στρατηγικών στόχων», συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε «όχι» στο τελεσίγραφο του υπουργού Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος απείλησε με παραίτηση εάν δεν εκπονηθεί άμεσα ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκαντζ έθεσε στον Νετανιάχου ως προθεσμία την 8η Ιουνίου 2024 για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα προβλέπει την επίτευξη έξι «στρατηγικών στόχων», συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και της δημιουργίας μιας πολυεθνικής πολιτικής διοίκησης για την περιοχή. «Αν βάλεις το εθνικό πάνω από το προσωπικό, θα μας βρεις συμμάχους στον αγώνα», είπε. «Αλλά αν επιλέξεις τον δρόμο του φανατισμού και οδηγήσεις ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τα σχόλια και είπε ότι θα σήμαιναν «ήττα για το Ισραήλ». «Οι όροι που έθεσε ο Μπένι Γκαντζ είναι λέξεις των οποίων το νόημα είναι ξεκάθαρο: το τέλος του πολέμου και η ήττα για το Ισραήλ, η εγκατάλειψη των περισσότερων από τους ομήρους, να μείνει άθικτη η Χαμάς και η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», αναφέρει σε δήλωση το γραφείο του Νετανιάχου.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ρώτησε επίσης τον Μπένι Γκαντζ εάν είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς, να αντιταχθεί στην εισαγωγή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και να εναντιωθεί στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους – λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αφοσιωμένος και στα τρία.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πιστεύει ότι η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης είναι σημαντική για την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας, και αναμένει από τον Γκαντς να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του στο κοινό για αυτά τα θέματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας έσπευσε να εκδώσει μια δήλωση ως απάντηση στο γραφείο του Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να «σέρνει τα πόδια του από φόβο για τους εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του». Ο Γκαντζ είπε ότι ο Νετανιάχου θα είχε «τελείωσε την αποστολή» εάν τον άκουγε και έμπαινε στη Ράφα πριν από μήνες.

Τα σχόλια του κ. Γκαντζ έρχονται λίγες μέρες αφότου ένα άλλο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, προέτρεψε τον Νετανιάχου να δηλώσει δημόσια ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να αναλάβει την πολιτική και στρατιωτική διακυβέρνηση στη Γάζα.

Ο ίδιος και ο κ. Γκαντζ λένε ότι η διατήρηση του στρατιωτικού ελέγχου στη Γάζα θα αύξανε τους κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών μελών του κυβερνώντος συνασπισμού του Ισραήλ στην κυβέρνηση, πιστεύουν ότι είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος για να νικηθεί η Χαμάς.

Η αποχώρηση του Γκαντζ από το υπουργικό συμβούλιο έκτακτης ανάγκης πολέμου δεν θα πυροδοτούσε την κατάρρευση της κυβέρνησης του Νετανιάχου, επειδή δεν είναι μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού. Αλλά η πιθανή αποχώρησή του θα έβλαπτε την εικόνα της ενότητας εν καιρώ πολέμου που ο Νετανιάχου προσπάθησε να προβάλει καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Γάζας, πιθανή παραίτηση του Μπένι Γκαντς

Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού που έγινε πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπένι Γκαντς, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, την παραίτησή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου.
ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο ειρήνης από τον Τζο Μπάιντεν για τη Γάζα σε τρία στάδια

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Ισραήλ το Ισραήλ ότι υπάρχει κίνδυνος να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο. Θετική αντίδραση από τη Χαμάς, σκεπτικισμός από το Ισραήλ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Έξι μήνες εχθροπραξιών στη Γάζα έχουν καταπονήσει τον ισραηλινό στρατό και την οικονομία της χώρας. Πολλοί Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας λένε πως τώρα διακρίνουν μια μεγαλύτερη απειλή από τη στηριζόμενη από το Ιράν Χεσμπολάχ του Λιβάνου.