ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων

Υπήρξαν άμεσες εκκλήσεις προς το Κογκρέσο να παρέμβει και να αλλάξει το νόμο. Η μνήμη της σφαγής το 2017 στο Λας Βέγκας έχει αναδυθεί, της πιο αιματηρής στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάφερε ένα πλήγμα στις προσπάθειες για αύξηση του ελέγχου των όπλων, καταργώντας την απαγόρευση των «συρόμενων κοντάκ», μιας συσκευής που αυξάνει τον ρυθμό βολής των ημιαυτόματων τυφεκίων, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε πολυβόλα.

Υπήρξαν άμεσες εκκλήσεις προς το Κογκρέσο να παρέμβει και να αλλάξει το νόμο. Η μνήμη της σφαγής στο Λας Βέγκας έχει αναδυθεί, της πιο αιματηρής στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, στην οποία την 1η Οκτωβρίου 2017, 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα από τα 22 τουφέκια που χρησιμοποίησε ο δράστης της αιματοχυσίας ήταν εξοπλισμένα με αυτά τα συρόμενα κοντάκια και έτσι μπορούσε να πυροβολήσει έως και εννέα σφαίρες ανά δευτερόλεπτο.

Οι έξι συντηρητικοί δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε αντίθεση με τις συμβουλές των τριών προοδευτικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών, το οποίο είναι ομοσπονδιακή υπηρεσία, υπερέβη την εξουσία του αναταξινομώντας τα ημιαυτόματα όπλα με συρόμενα αποθέματα το 2018 ως πολυβόλα, απαγορευμένα από νόμο του 1934.

«Θεωρούμε ότι ένα ημιαυτόματο τουφέκι εξοπλισμένο με συρόμενο κοντάκι δεν είναι πολυβόλο, επειδή δεν μπορεί να ρίξει περισσότερους από έναν πυροβολισμούς με ένα μόνο τράβηγμα της σκανδάλης», κατέληξε ο δικαστής Κλάρενς Τόμας εκ μέρους της πλειοψηφίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δίωξη σε δύο υπόπτους για τρομοκρατική επίθεση στο Μίσιγκαν

Δύο άνδρες κατηγορούνται από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο Μίσιγκαν, εμπνευσμένης από το Ισλαμικό Κράτος, ανήμερα του Χάλογουιν, με αγορά όπλων και ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δικαστήριο «παγώνει» εκ νέου την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ

Η ομοσπονδιακή δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ ανέστειλε έως τις 7 Νοεμβρίου την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Πόρτλαντ, φρενάροντας τα σχέδια του Τραμπ και προκαλώντας νέα πολιτική ένταση.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Η δίκη της Εισαγγελέα Νέας Υόρκης για ψευδή δήλωση στις 26 Ιανουαρίου

Η Γενική Εισαγγελέας Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς δήλωσε αθώα για ψευδείς δηλώσεις σε δάνειο. Η δίκη της ορίστηκε για 26/1/2026. Πέρσι κατάφερε καταδίκη Τραμπ που ακυρώθηκε, αλλά έχει ασκήσει έφεση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επεμβαίνει, αποφυλακίζεται ο πρώην βουλευτής Σάντος

Ο Τζορτζ Σάντος, πρώην βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων που είχε καταδικαστεί σε επταετή φυλάκιση για οικονομικά αδικήματα, αποφυλακίζεται έπειτα από μετατροπή της ποινής του με παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ.