ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Canada-Justin Trudeao-Prime Minister
Shutterstock

Τριντό: η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για γενοκτονία κατά της Ουκρανίας

«Τους επόμενους μήνες, ο Καναδάς σκοπεύει να φιλοξενήσει μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για να προωθήσει τις εργασίες για το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου», ανακοίνωσε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής της Ελβετίας.

Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για «ένα στοιχείο γενοκτονίας» που διαπράττει παίρνοντας χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία από τα σπίτια τους και προσπαθώντας να διαγράψει την ουκρανική τους ταυτότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό την Κυριακή στο τέλος μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής που επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Περισσότερα από 90 έθνη συμμετείχαν στη διήμερη σύνοδο κορυφής του Σαββατοκύριακου, η οποία είχε ως στόχο να πυροδοτήσει συζητήσεις για μια πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου που συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022. Μια κοινή δήλωση υπογεγραμμένη από το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων ζήτησε η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, αλλά η κύρια εστίαση του Τριντό ήταν στα παιδιά της Ουκρανίας που εμπλέκονται στη σύγκρουση.

«Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκεφτεί ένα συγκεκριμένο άτομο ή μια δεδομένη χώρα σε όλο τον κόσμο για τα αίτια του πολέμου ή την ευθύνη που φέρει η Ρωσία, όλοι μπορούν να συμφωνήσουν ότι το να παίρνουν τα παιδιά μακριά από τις οικογένειές τους, προσπαθώντας να σβήσουν τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους – αυτό είναι ένα στοιχείο γενοκτονίας», δήλωσε ο Τριντό στους δημοσιογράφους την Κυριακή το πρωί.

«Αυτό είναι καθαρή αποικιοκρατία. Αυτά είναι πράγματα για τα οποία η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Τριντό απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. «Τους επόμενους μήνες, ο Καναδάς σκοπεύει να φιλοξενήσει μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για να προωθήσει τις εργασίες για το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών του, σε συνέντευξη Τύπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία κατηγορείται για σχέδιο επηρεασμού των εκλογών στη Μολδαβία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις και να υποδαυλίσει τις αρνητικές αντιλήψεις για τη Δύση και την εν ενεργεία ομάδα της φιλοδυτικής προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.
ΔΙΕΘΝΗ

Καναδάς: Θα διατεθούν 27 εκατ. για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού

Η καναδική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί τον προηγούμενο μήνα πως θα ενισχύσει την πρωτοβουλία για την αγορά βλημάτων πυροβολικού, χωρίς όμως να αποκαλύψει τότε το ποσό που σκόπευε να διαθέσει.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Επιτρέπει και πάλι τις επισκευές τουρμπινών για το Nord Stream ο Καναδάς

Η απόφαση της κυβέρνησης Τριντό ελήφθη έπειτα από στενή συνεργασία με την Ουκρανία, τη Γερμανία, αλλά και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους. Την 1η Απριλίου του 2023 αναμένεται να έχει τερματιστεί η διακοπή της λειτουργίας του αγωγού προς τη Γερμανία.