ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
Φώτο: Shutterstock

Νετανιάχου: Αδιανόητο οι ΗΠΑ να καθυστερούν παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν την παράδοση κάποιων βομβών στο Ισραήλ καθώς υπάρχει φόβος να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν χθες, Τρίτη, στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν μπορεί να καθυστερήσει την παροχή όπλων στο Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πραγματικά δεν γνωρίζουμε για ποιο πράγμα μιλά», απάντησε η Καρίν Ζαν- Πιέρ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Με εξαίρεση «ένα συγκεκριμένο φορτίο πυρομαχικών», «δεν υπάρχουν άλλες παύσεις (...) όλα τα υπόλοιπα κινούνται με βάση τη σωστή διαδικασία», υπογράμμισε η ίδια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει νωρίτερα χθες ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να εξετάζουν» την παράδοση κάποιων βομβών στο Ισραήλ, η οποία είχε ανασταλεί λόγω των ανησυχιών ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα, αλλά φροντίζουν «να διαθέτει το Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Συνεχίζουμε την εξέταση της αποστολής βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλά) εξαιτίας των ανησυχιών μας σχετικά με τη χρήση τους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Ράφα. Ωστόσο όλα τα υπόλοιπα προχωρούν κανονικά (...) με στόχο να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των πολλών προκλήσεων (που αντιμετωπίζει)», τόνισε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε βίντεο που ανήρτησε χθες στο Χ ο Νετανιάχου, μιλώντας στα αγγλικά, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον «παρακρατά όπλα και πυρομαχικά από το Ισραήλ».

«Το Ισραήλ, ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ, που δίνει μάχη για τη ζωή του, που πολεμά εναντίον του Ιράν και άλλων κοινών μας εχθρών», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται νύκτα ημέρα για να άρει τα κωλύματα». «Πραγματικά ελπίζω αυτό όντως να συμβαίνει. Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει», τόνισε.

«Πώς είναι δυνατόν τα όπλα και τα πυρομαχικά που έχουμε αγοράσει με τα χρήματά μας να καθυστερούν να φτάσουν από τις ΗΠΑ;», διερωτήθηκε ο Νετανιάχου.

«Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ο (πρωθυπουργός της Βρετανίας Γουίνστον) Τσόρτσιλ είπε στις ΗΠΑ ‘δώστε μας τα εργαλεία και θα κάνουμε τη δουλειά’», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Και τώρα εγώ λέω δώστε μας τα εργαλεία και θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κούσνερ θα συναντηθεί σήμερα με τον Νετανιάχου μετά από συνομιλίες με Χαμάς

Ο Τζάρεντ Κούσνερ αναμένεται να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα, το οποίο ο Νετανιάχου έχει ήδη απορρίψει, ενώ η Χαμάς το αποδέχτηκε υπό όρους απόσυρσης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ κατά Χάρβαρντ για τις διαδηλώσεις Ισραήλ

Ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ για ανοχή σε αντισημιτικές ενέργειες υπέρ Παλαιστινίων, κρίνοντας πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος κύκλος συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου στη Ρώμη στις αρχές Σεπτεμβρίου

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν νέο γύρο συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σε Βηρυτό, Ιερουσαλήμ και Ουάσινγκτον. Υπάρχει ικανοποίηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει προγραμματισμένους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ανέστειλαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, μετά από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και γειτονικών χωρών, με όρο ταχεία συμφωνία. Προειδοποίησε για χτύπημα άνευ προηγουμένου αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν πλήγματα σε ενεργειακές δομές του Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδιάζουν βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν, πιθανώς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές του CBS News. Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει ακόμη την επιχείρηση, με στόχο πιθανή διακοπή ρεύματος στην Τεχεράνη.