ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη στην Boeing

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το BBC μαζί της. Η σύσταση δεν είναι τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε πιθανής εγκληματικής ενέργειας δεν είναι γνωστές, ανέφερε το CBS.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ συνέστησαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά της Boeing, σύμφωνα με το CBS.

Η σκέψη αυτή έρχεται αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Boeing είχε παραβιάσει έναν διακανονισμό που σχετίζεται με δύο θανατηφόρες συντριβές αεροσκαφών και αφορούσαν το αεροσκάφος τύπου 737 Max, κάτι που η εταιρεία διέψευσε. Πρόκειται για το αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδονησία το 2018 και ένα άλλο στην Αιθιοπία το 2019 όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 346 άνθρωποι.

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το BBC μαζί της. Η σύσταση δεν είναι τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε πιθανής εγκληματικής ενέργειας δεν είναι γνωστές, ανέφερε το CBS.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προθεσμία έως τις 7 Ιουλίου για να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το εάν θα ασκήσει δίωξη στην Boeing. «Πρόκειται για μια πραγματικά κρίσιμη απόφαση που έρχεται», δήλωσε ο Ed Pearson, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και πρώην ανώτερος διευθυντής της Boeing.

«Υπάρχουν προβλήματα με αυτά τα αεροπλάνα, βλέπουμε προβλήματα με αυτά τα αεροπλάνα και μιλάω για τα 737 Max και τα 787», πρόσθεσε. Την περασμένη εβδομάδα, συγγενείς των θυμάτων προέτρεψαν τους εισαγγελείς να ζητήσουν πρόστιμο κατά της Boeing ύψους 25 δισ. δολαρίων και να ασκήσουν ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2021, η Boeing συμφώνησε να πάει σε διακανονισμό πληρώνοντας 2,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να ζητήσουν από το δικαστήριο να αποσύρει μια ποινική κατηγορία μετά από μια περίοδο τριών ετών.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η Boeing παραβίασε τη συμφωνία λέγοντας ότι απέτυχε «να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επιβάλει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβιάσεων των νόμων περί απάτης των ΗΠΑ σε όλες τις δραστηριότητές της».

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, αντιμετώπισε γκρίνια από Αμερικανούς γερουσιαστές. Ο Καλχούν κατέθεσε ότι η εταιρεία είχε «μάθει» από τα λάθη του παρελθόντος της ωστόσο, οι νομοθέτες τον κατηγόρησαν ότι δεν έκανε αρκετά για να τα διορθώσει. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια
ΔΙΕΘΝΗ

Boeing: Αποζημίωση 29 εκατ. $ στη χήρα θύματος του 737 MAX στην Αιθιοπία

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε την Boeing να καταβάλει 29 εκατ. δολάρια στην οικογένεια Ιρλανδού μηχανικού που σκοτώθηκε στη συντριβή Boeing 737 MAX 8 στην Αιθιοπία το 2019, ενώ πήγαινε σε συνέλευση του ΟΗΕ.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
σημαία του Μεξικού
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: «Ανάρμοστη» η επιστροφή του κυβερνήτη Σιναλόα, λέει η Σεϊνμπάουμ

Η πρόεδρος του Μεξικού χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την επιστροφή Ρούμπεν Ρότσα στα καθήκοντά του, μετά τις κατηγορίες για διασυνδέσεις με καρτέλ. Ο Ρότσα υπαναχώρησε και ζήτησε άδεια, ενώ η Σιναλόα θα διορίσει υπηρεσιακό κυβερνήτη.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο νοσοκομείο κρατούμενος ο αστυνομικός που κατηγορείται για βιασμό

Υπόθεση 48χρονου αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη στη Δικαιοσύνη, μετά από καταγγελία 51χρονης με αναπηρία για βίαιες γενετήσιες πράξεις και απειλές. Ο αστυνομικός συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό κράτηση στη Θεσσαλονίκη ο 29χρονος Τούρκος, αρνείται την έκδοση

Συνεχίζει να κρατείται ο 29χρονος Τούρκος, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη με διεθνές ένταλμα για δολοφονία το 2020 στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος δεν συναινεί στην έκδοσή του και το θέμα θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ισόβια κάθειρξη στον μεγάλο μουφτή του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην μεγάλος μουφτής της Συρίας, Αχμάντ Μπαντρεντίν Χασούν, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Δαμασκού σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα που διέπραξε κατά τον εμφύλιο πόλεμο, μεταξύ αυτών υποκίνηση βίας και κατάχρηση εξουσίας.