ΓΔ: 2568.05 -2.06% Τζίρος: 627.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη στην Boeing

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το BBC μαζί της. Η σύσταση δεν είναι τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε πιθανής εγκληματικής ενέργειας δεν είναι γνωστές, ανέφερε το CBS.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ συνέστησαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά της Boeing, σύμφωνα με το CBS.

Η σκέψη αυτή έρχεται αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Boeing είχε παραβιάσει έναν διακανονισμό που σχετίζεται με δύο θανατηφόρες συντριβές αεροσκαφών και αφορούσαν το αεροσκάφος τύπου 737 Max, κάτι που η εταιρεία διέψευσε. Πρόκειται για το αεροπορικό δυστύχημα στην Ινδονησία το 2018 και ένα άλλο στην Αιθιοπία το 2019 όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 346 άνθρωποι.

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το BBC μαζί της. Η σύσταση δεν είναι τελική απόφαση και οι λεπτομέρειες οποιασδήποτε πιθανής εγκληματικής ενέργειας δεν είναι γνωστές, ανέφερε το CBS.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προθεσμία έως τις 7 Ιουλίου για να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το εάν θα ασκήσει δίωξη στην Boeing. «Πρόκειται για μια πραγματικά κρίσιμη απόφαση που έρχεται», δήλωσε ο Ed Pearson, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και πρώην ανώτερος διευθυντής της Boeing.

«Υπάρχουν προβλήματα με αυτά τα αεροπλάνα, βλέπουμε προβλήματα με αυτά τα αεροπλάνα και μιλάω για τα 737 Max και τα 787», πρόσθεσε. Την περασμένη εβδομάδα, συγγενείς των θυμάτων προέτρεψαν τους εισαγγελείς να ζητήσουν πρόστιμο κατά της Boeing ύψους 25 δισ. δολαρίων και να ασκήσουν ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2021, η Boeing συμφώνησε να πάει σε διακανονισμό πληρώνοντας 2,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να ζητήσουν από το δικαστήριο να αποσύρει μια ποινική κατηγορία μετά από μια περίοδο τριών ετών.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η Boeing παραβίασε τη συμφωνία λέγοντας ότι απέτυχε «να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επιβάλει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβιάσεων των νόμων περί απάτης των ΗΠΑ σε όλες τις δραστηριότητές της».

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, αντιμετώπισε γκρίνια από Αμερικανούς γερουσιαστές. Ο Καλχούν κατέθεσε ότι η εταιρεία είχε «μάθει» από τα λάθη του παρελθόντος της ωστόσο, οι νομοθέτες τον κατηγόρησαν ότι δεν έκανε αρκετά για να τα διορθώσει. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια
ΔΙΕΘΝΗ

Boeing: Αποζημίωση 29 εκατ. $ στη χήρα θύματος του 737 MAX στην Αιθιοπία

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε την Boeing να καταβάλει 29 εκατ. δολάρια στην οικογένεια Ιρλανδού μηχανικού που σκοτώθηκε στη συντριβή Boeing 737 MAX 8 στην Αιθιοπία το 2019, ενώ πήγαινε σε συνέλευση του ΟΗΕ.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη επίθεσης σε βάση το 2009

Η εκτέλεση του Νιντάλ Χάσαν, δράστη της επίθεσης του 2009 στη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας, θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου. Θα υπάρξουν νεότερες πληροφορίες σύντομα.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κατηγορίες για βασανιστήρια κατά αντιφρονούντων σε Μαδούρο και σύζυγο

Οι αμερικανικές αρχές απήγγειλαν νέα κατηγορία για «διάπραξη βασανιστηρίων» στον Νικολάς Μαδούρο και τη σύζυγό του, που κρατούνται στη Νέα Υόρκη, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή.
Κτίριο Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για εξωδικαστική επίλυση διαφορών – Οι θέσεις των κομμάτων

Η Ελλάδα καινοτομεί με νέο Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, αλλάζοντας τον τρόπο επίλυσης διαφωνιών. Ο υφ. Δικαιοσύνης ανέφερε πως το νομοσχέδιο στοχεύει σε γρήγορες, φιλικές λύσεις, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.
σημαία Ρουμανίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τιμητική διάκριση για το ΓΕΛ Περάματος Ρεθύμνου σε διεθνή διαγωνισμό

Η ομάδα του ΓΕΛ Περάματος Μυλοποτάμου διακρίθηκε με το βραβείο Εξαιρετικής Παρουσίασης στον διεθνή διαγωνισμό Moot Court Europe 2026 στη Ρουμανία, τιμώντας την πρώτη ελληνική συμμετοχή στη διοργάνωση.