ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό συζητάει η ΕΚΤ

Αν και η συζήτηση σχετικά με τον νέο στόχο μόλις αρχίζει, οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων δείχνουν ότι είναι πιθανόν να οριστεί στο 2%, μία ελαφρά αλλαγή σε σχέση με τον τρέχοντα ορισμό που είναι «κάτω από αλλά κοντά στο 2%».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είχαν έντονες συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την αλλαγή του στόχου της για τον πληθωρισμό, στο πλαίσιο της ευρύτερης επανεξέτασης της στρατηγικής της, δήλωσε ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τον περασμένο μήνα την επανεξέταση της στρατηγικής της, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην επαναδιατύπωση του στόχου της για τον πληθωρισμό. Αν και η συζήτηση σχετικά με τον νέο στόχο μόλις αρχίζει, οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων δείχνουν ότι είναι πιθανόν να οριστεί στο 2%, μία ελαφρά αλλαγή σε σχέση με τον τρέχοντα ορισμό που είναι «κάτω από αλλά κοντά στο 2%». Ο Χόλτσμαν είπε ότι είναι πιθανό να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος.

«Είναι ο στόχος της νομισματικής πολιτικής μας - ένας πληθωρισμός λίγο κάτω από το 2% - αυτός που πρέπει; Θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος, θα έπρεπε να είναι υψηλότερος; Θα έπρεπε να είναι συμμετρικός;… Είχαμε έντονες συζητήσεις για αυτό την περασμένη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο», είπε ο Χόλτσμαν σε επενδυτικό συνέδριο.

Η μεγαλύτερη συζήτηση στο πλαίσιο της επανεξέτασης θα εστιάσει πιθανόν στο πόση απόκλιση από τον στόχο θα μπορούσε να ανεχθεί η ΕΚΤ και πώς θα όριζε τα όρια αυτής της ανοχής. Ορισμένοι υποστηρίζουν την ιδέα ενός εύρους γύρω από έναν στόχο, αλλά άλλοι φοβούνται ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα έκανε το χαμηλότερο όριο του εύρους σε ντε φάκτο στόχο, καταλήγοντας σε έναν χαμηλότερο στόχο για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ήταν χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ τα τελευταία επτά χρόνια, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, με βάση τις προβλέψεις της τράπεζας. Ο Χόλτσμαν έχει δηλώσει ότι προτιμά έναν στόχο για πληθωρισμό 1,5%, κάτι που επανέλαβε και σήμερα, επιχειρηματολογώντας κατά συναδέλφων του, οι οποίοι, όπως είπε, πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να διατηρήσουμε τον σημερινό στόχο και να είμαστε ευχαριστημένοι με το 1,5%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, EKT, Lagarde
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά το τρέχον έτος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% ως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια.
Nagkel
ΔΙΕΘΝΗ

Kατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ο νέος επικεφαλής της Bundesbank

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σημειώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή και προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.