ΓΔ: 2304.14 0.89% Τζίρος: 301.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Πολωνίας
Η πολωνική σημαία υψώνεται σε γέφυρα στην Πολωνία.

Πολωνία: Συνελήφθη για κατάχρηση δημόσιων πόρων ο πρώην υφ. Δικαιοσύνης

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι χρήματα από το Ταμείο χρησιμοποιήθηκαν για ρουσφέτια σε αγροτικές περιοχές, όπου το κόμμα Κυρίαρχη Πολωνία διεκδικούσε βουλευτικές έδρες.

Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας συνελήφθη σήμερα από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, αφού ήρθη η ασυλία του στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής έρευνας για κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι μέλη του υπερσυντηρητικού κόμματος Κυρίαρχη Πολωνία, εταίρου στην προηγούμενη κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (Pis), καταχράστηκαν χρήματα από το Ταμείο Δικαιοσύνης, τα οποία προορίζονται για τη στήριξη θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Στα οκτώ χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία το PiS κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους του εντός και εκτός της χώρας ότι υπονόμευε τους δημοκρατικούς κανόνες, μετέτρεψε τα δημόσια μέσα ενημέρωσης σε φερέφωνό του και προσπάθησε να προσαρμόσει τη χώρα με βάση την υπερσυντηρητική ιδεολογία του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Μαρσίν Ρομανόφσκι βαρύνεται με 11 αδικήματα, όπως για κατάχρηση εξουσίας και ότι ζημίωσε τα κρατικά ταμεία. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι ο Ρομανόφσκι θα οδηγηθεί στο γραφείο της Εθνικής Εισαγγελίας όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες και θα καταθέσει ως ύποπτος.

Ο Ρομανόφσκι αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι η σύλληψή του έχει πολιτικά κίνητρα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι χρήματα από το Ταμείο χρησιμοποιήθηκαν για ρουσφέτια σε αγροτικές περιοχές, όπου το κόμμα Κυρίαρχη Πολωνία διεκδικούσε βουλευτικές έδρες: μεταξύ άλλων αγοράστηκαν πυροσβεστικά οχήματα αλλά και εξοπλισμός για τα γραφεία των ενώσεων νοικοκυρών. Οι εισαγγελικές αρχές λένε επίσης ότι 25 εκατομμύρια ζλότι (περίπου 6 εκατ. ευρώ) από το Ταμείο χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστεί το λογισμικό υποκλοπών Pegasus. Ο βουλευτής Μίχαλ Βος της Κυρίαρχης Πολωνίας έχασε και αυτός την ασυλία του την Παρασκευή και κατηγορείται ότι καταχράστηκε χρήματα από το Ταμείο Δικαιοσύνης για να αγοραστεί το Pegasus. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολωνικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ζιόμπρο: Κάνει χρήση ασύλου στην Ουγγαρία, καταγγέλλει «πολιτικές διώξεις»

Ο πρώην Υπ. Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο, ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση του ασύλου που του χορήγησε η Ουγγαρία, επικαλούμενος «πολιτικές διώξεις». Αντιμετωπίζει 26 κατηγορίες έως 25 έτη.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η αντιπολίτευση θέλει να κάνει τη Βουλή απέραντο δικαστήριο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ εμπιστεύονται πλήρως τη δικαιοσύνη και δεν σχολιάζουν αποφάσεις της, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, ενώ δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα για αυστηρότερο νομικό πλαίσιο στις επισυνδέσεις.
Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών Βορίδη, Αυγενάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Μιλένα Αποστολάκη τόνισε πως η Εξεταστική ανέδειξε την ανάγκη διερεύνησης ευθυνών Βορίδη-Αυγενάκη, ενώ κατηγόρησε το Μαξίμου για έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας. Όλα τα κόμματα εκτός Πλεύσης έχουν καταθέσει πορίσματα.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνός επίσκοπος στο εδώλιο για συγκάλυψη παιδικής κακοποίησης από ιερείς

Στην Πολωνία, για πρώτη φορά επίσκοπος δικάζεται επειδή κάλυπτε παιδεραστές-ιερείς. Ο επίσκοπος Αντρέι Τζεζ κατηγορείται ότι δεν ενημέρωσε τις αρχές για σεξουαλικές επιθέσεις κληρικών, ενώ αρνείται τις κατηγορίες.
Περιπολικό Εθνικής Αστυνομίας Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Παραίτηση υπαρχηγού αστυνομίας μετά από καταγγελία για βιασμό

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε τις επικρίσεις για συγκάλυψη υπόθεσης φερόμενου βιασμού, με κατηγορούμενο τον υπαρχηγό της εθνικής αστυνομίας, ο οποίος παραιτήθηκε. Η υπόθεση εκδηλώθηκε εν μέσω έρευνας για διαφθορά.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Η γαλλική κυβέρνηση καλεί τα θύματα του Έπστιν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη

Η Μοντ Μπρεζόν κάλεσε τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα στην υπόθεση Έπστιν να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη, μετά την αποκάλυψη ονόματος Γάλλου διπλωμάτη, τονίζοντας ότι πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.