ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Germany-AFD-Akrodexia
Φωτο: Shutterstock

Εκδήλωση της ΑfD με συμμετοχή νεοναζί προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία

Σε διαδήλωση είχαν καλέσει από κοινού εκτός από τους Πράσινους και το SPD, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και τα κόμματα Volt και SSW. Μεταξύ των περίπου 200 ατόμων που συγκεντρώθηκαν βρίσκονταν επίσης οι «Γιαγιάδες εναντίον της ακροδεξιάς».

Η οργάνωση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν οργάνωσε χθες «συγκέντρωση δικτύωσης» στο Νοϊνμούνστερ-'Αινφελντ, στην οποία, σύμφωνα με το κρατίδιο και τα άλλα κόμματα, συμμετείχαν και στελέχη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων.

«Η AfD αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Και είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα. Διότι οι προσκεκλημένοι είναι δεξιοί εξτρεμιστές», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Γιαν Κούρσνερ, καλώντας τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ελληνικό εστιατόριο στο οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. «Οι μάσκες έπεσαν. Και πρέπει να καλέσουμε εδώ όλον τον κόσμο και να δείξουμε σε όλους τα πρόσωπά τους», δήλωσε από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) η πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Ζερπίλ Μιντιατλί και πρόσθεσε ότι για την εν λόγω εκδήλωση η AfD συνεργάστηκε με εξτρεμιστές, με φασίστες και με νεοναζί.

Σε διαδήλωση είχαν καλέσει από κοινού εκτός από τους Πράσινους και το SPD, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και τα κόμματα Volt και SSW. Μεταξύ των περίπου 200 ατόμων που συγκεντρώθηκαν βρίσκονταν επίσης οι «Γιαγιάδες εναντίον της ακροδεξιάς».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου, στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση της AfD, το ακριβές σημείο για την οποία παρέμενε έως αργά μυστικό, περιλαμβάνονταν οργανώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «σίγουρα ακροδεξιές». Το στέλεχος της AfD Κέβιν Ντόροου δήλωσε σχετικά ότι αυτές οι αρχές είναι «πολιτικά ελεγχόμενες» και εργαλειοποιούνται από τις κυβερνήσεις. «Οι αξιολογήσεις τους δεν αποτελούν για εμάς κριτήριο για να συναντήσουμε κάποιον». 'Αλλωστε, πρόσθεσε, κάποιες οργανώσεις της ΑfD χαρακτηρίζονται επίσης ως «ακροδεξιές».

Στο φυλλάδιο της εκδήλωσης υπήρχε επίσης τυπωμένο το λογότυπο του περιοδικού «Compact», το οποίο απαγορεύτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Σάντσεθ: Κοινό μέτωπο για φιλόδοξο προϋπολογισμό ΕΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Εμανουέλ Μακρόν ενώνουν δυνάμεις προωθώντας έναν «φιλόδοξο» προϋπολογισμό της ΕΕ, τονίζοντας τη στενή συνεργασία Ισπανίας-Γαλλίας, ενώ οι διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Γερμανία αναμένονται δύσκολες.
Επίθεση με αυτοκίνητο Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση κατά οργανωμένου εγκλήματος σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ολλανδία

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά οργανωμένου εγκλήματος σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Ολλανδία, με έρευνες σε άνω των 100 ιδιοκτησιών και κατασχέσεις ύψους 48,6 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας και τους Hells Angels.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς: Η Ρωσία αδιάφορη για διαπραγματεύσεις παρά τη συνάντηση ΟΗΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας-Ρωσίας δείχνει έλλειψη ρωσικού ενδιαφέροντος για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτικές ημερίδες e-ΕΦΚΑ και DRV στην Καστοριά, 20-22 Οκτωβρίου

Ο e-ΕΦΚΑ και ο γερμανικός DRV διοργανώνουν στις 20-22/10/2026 ενημερωτικές ημερίδες στην Καστοριά για συνταξιοδοτικά θέματα ασφαλισμένων που έχουν εργαστεί σε Ελλάδα και Γερμανία, στο Ενυδρείο Καστοριάς, 09:00-16:00.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ με Γερμανό ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ για Ρωσία-Γερμανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ συναντήθηκαν στον ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω έντασης στις σχέσεις λόγω πρόσφατων κριτικών και αμοιβαίων προξενικών απελάσεων.