ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε επίσημη εμφάνιση με σοβαρή έκφραση, κατάλληλο για πολιτικά άρθρα.

Τραμπ: Αν οι χριστιανοί ψηφίσουν φέτος δε θα χρειαστεί να ψηφίσουν ξανά

Δεν είναι σαφές τι εννοούσε ο πρώην πρόεδρος με αυτό του το σχόλιο σε μια προεκλογική εκστρατεία όπου οι Δημοκρατικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι συνιστά απειλή για τη δημοκρατία.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε την Παρασκευή σε μέλη χριστιανικής οργάνωσης ότι αν τον ψηφίσουν τον Νοέμβριο «σε τέσσερα χρόνια δεν θα χρειαστεί να ψηφίσετε πάλι. Θα το 'χουμε φτιάξει τόσο καλά, δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσετε».

Δεν είναι σαφές τι εννοούσε ο πρώην πρόεδρος με αυτό του το σχόλιο σε μια προεκλογική εκστρατεία όπου οι Δημοκρατικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι συνιστά απειλή για τη δημοκρατία και μετά την απόπειρά του να ανατρέψει την ήττα του από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το 2020, κάτι που οδήγησε στην αιματηρή εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου το 2021.

Η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα διευκρίνισης των σχολίων του.

Ο Τραμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η συντηρητική οργάνωση Turning Point Action στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

«Χριστιανοί, πηγαίντε να ψηφίσετε, μόνο αυτή τη φορά. Δεν θα χρειαστεί να το κάνετε ποτέ ξανά. Τέσσερα χρόνια ακόμα, το ξέρετε, θα διορθωθεί, θα είναι εντάξει, δεν θα χρειαστεί να ξαναψηφίσετε πια, ωραίοι μου χριστιανοί», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Σας αγαπάω χριστιανοί. Κι εγώ χριστιανός είμαι. Σας αγαπάω, πηγαίνετε, πρέπει να πάτε να ψηφίσετε. Σε τέσσερα χρόνια δεν θα χρειαστεί να ψηφίσετε πάλι, θα το'χουμε φτιάξει τόσο καλά που δεν θα χρειαστεί να ψηφίσετε πάλι».

Σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο στο Fox News ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα φερθεί σαν δικτάτορας, αλλά μόνο «στην αρχή», για να κλείσει το νότιο σύνορο με το Μεξικό και να επεκτείνει την εξόρυξη πετρελαίου. Οι Δημοκρατικοί επωφελήθηκαν από το σχόλιό του εκείνο και έκτοτε ο Τραμπ λέει ότι επρόκειτο για αστείο.

Αν ο Τραμπ κερδίσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο μπορεί να παραμείνει μόνο άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία. Οι Αμερικανοί πρόεδροι επιτρέπεται να μείνουν στην προεδρία μόνο για δύο θητείες--συναπτές ή όχι--με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα.

Τον Μάιο, μιλώντας σε συγκέντρωση της National Rifle Association (της ισχυρότερης οργάνωσης που ασκεί πίεση για τα δικαιώματα κατοχής όπλων στις ΗΠΑ) ο Τραμπ είχε πει χαριτολογώντας ότι θα εκτίσει περισσότερες από δύο προεδρικές θητείες.

Είχε αναφερθεί στην προεδρία του Δημοκρατικού Φραγκλίνου Ρούσβελτ, του μοναδικού προέδρου που εξέτισε περισσότερες από δύο θητείες. Το όριο των δύο θητειών προστέθηκε στο Σύνταγμα των ΗΠΑ μετά το πέρας της προεδρίας Ρούσβελτ.

«Ξέρετε, ο FDR (ο Ρούσβελτ), 16 χρόνια--σχεδόν 16 χρόνια--έκανε τέσσερις θητείες. Δεν ξέρω, θα υπολογίσουμε τρεις θητείες ή δύο θητείες;», είχε αναρωτηθεί ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους.

Τα χθεσινά του σχόλια υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να κινητοποιήσουν αμφότερα τα κόμμα την εκλογική τους βάση καθώς, όπως φαίνεται, η μάχη για την προεδρία αναμένεται να είναι σώμα με σώμα. Ο Τραμπ είχε λάβει μεγάλη στήριξη από τους ευαγγελιστές στις προηγούμενες δύο εκλογές.

Η μάχη έγινε ξαφνικά δυσκολότερη για εκείνον μετά την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεκλογική του εκστρατεία και να στηρίξει την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, η οποία θα είναι προφανώς και η αντίπαλος του Τραμπ.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει περιοριστεί σημαντικά το μεγάλο προβάδισμα που είχε ο Τραμπ επί του Μπάιντεν από τότε που ο νυν πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ θα επιλέξουν «κακή συμφωνία» ή «αδύνατη» στρατιωτική λύση

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύνατη» στρατιωτική δράση ή μια «κακή συμφωνία» για τη Μέση Ανατολή, ενώ αναφέρει αλλαγή στάσης από Κίνα, Ρωσία και Ευρώπη απέναντι στην Ουάσιγκτον.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει την πρόταση του Ιράν αλλά μάλλον θα την απορρίψει

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει νέα πρόταση του Ιράν για τη Μέση Ανατολή, ύστερα από απόρριψη προηγούμενης και απειλές. Το αδιέξοδο παραμένει, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παραμένουν άκαρπες.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σαν πειρατές» το αμερικανικό ναυτικό στα ιρανικά λιμάνια

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό «πειρατές» λόγω της επιχείρησης κατά ιρανικού πλοίου, περιγράφοντας πώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ κατέλαβαν το πλοίο, κατάσχεσαν το φορτίο και το πετρέλαιο, τονίζοντας το κέρδος.
Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα στο 25% την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την ΕΕ για μη συμμόρφωση στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί δεν θα ισχύουν για οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.
Ελικόπτερο CH-47 Chinook
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απόσυρση περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο, μετά τη δυσαρέσκεια του Τραμπ για σχόλια του Μερτς σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράν. Η διαδικασία θα κρατήσει 6 έως 12 μήνες.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποχώρηση 5.000 αμερικανών στρατιωτικών από τη Γερμανία

Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία μέσα σε 6 έως 12 μήνες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τραμπ και Ευρωπαίων συμμάχων για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τη διαμάχη με τον Γερμανό καγκελάριο.