ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πανοραμική της Βηρυτού
Άποψη της Βηρυτού από αέρος, σημαντικό αστικό και οικονομικό κέντρο του Λιβάνου.

Έκτακτη ιατρική βοήθεια στο Λίβανο καθώς κλιμακώνεται η ένταση

Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν από τη χώρα όσο ακόμα υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

Ο Λίβανος έλαβε σήμερα έκτακτες ιατρικές προμήθειες για να εξοπλίσει τα νοσοκομεία του για πιθανούς τραυματίες πολέμου και το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι γεμάτο με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται πλήρους κλίμακας σύγκρουση.

Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί από την περασμένη εβδομάδα μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς και το ισραηλινό πλήγμα σε προάστια της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν ορκιστεί αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις δολοφονίες αυτές, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι μάχες που μαίνονται σε πολλαπλά μέτωπα παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να κλιμακωθούν σε μια ολοκληρωτική περιφερειακή σύγκρουση.

Τα νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού, βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης και τους τελευταίους 10 μήνες πασχίζουν να φροντίσουν τους τραυματίες.

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέδωσε 32 τόνους ιατρικών προμηθειών στο λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.000 σετ υλικών αντιμετώπισης τραυμάτων για τα θύματα τυχόν πολέμου. «Ο στόχος είναι να φθάσουν αυτές οι προμήθειες και τα φάρμακα σε διάφορα νοσοκομεία και στον ιατρικό τομέα στον Λίβανο, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες (σε εχθροπραξίες) ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε δημοσιογράφους στον διάδρομο προσγείωσης όπου έφθασε η βοήθεια.

Στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, οικογένειες λιβανέζικης καταγωγής που πήγαν στην πατρίδα τους για το καλοκαίρι σχηματίζουν ουρές για να κάνουν τσεκ ιν και να αναχωρήσουν, εκφράζοντας τη λύπη τους που φεύγουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν από τη χώρα όσο ακόμα υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

«Είναι πολύ λυπηρό, Θεέ μου, η κατάσταση είναι πραγματικά λυπηρή. Βγαίνουμε από μία κρίση, μπαίνουμε σε άλλη», δήλωσε η Σερίν Μάλαχ, Λιβανέζα και κάτοικος Ιταλίας που πήγε στον Λίβανο για να επισκεφθεί τη μητέρα της και τώρα επιστρέφει νωρίτερα πίσω στην Ιταλία. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους πολίτες τους, που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο «να κλείσουν όποιο εισιτήριο βρουν διαθέσιμο» ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τις οικογένειες των εργαζομένων τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και η σουηδική πρεσβεία έχει μεταφέρει προσωρινά το προσωπικό της στην Κύπρο.

Άλλοι στον Λίβανο, ωστόσο, εμφανίζονταν περισσότερο χαλαροί. Κατά μήκος της αμμουδερής ακτής στην λιβανέζικη πόλη Τύρος, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από τα σύνορα με το Ισραήλ, παιδιά παίζουν στο νερό καθώς στήλες μαύρου καπνού υψώνονται πίσω από τους λόφους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που γίνονται ακόμα νοτιότερα. «Όσο για την τωρινή κατάσταση, όπως μπορείτε να δείτε, όλος ο κόσμος είναι στην παραλία, αυτή η γη είναι η γη μας και δεν θα την αφήσουμε», ο Γκαλίμπ Μπαντάουι, κάτοικος της Τύρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Καταγγελία κατά Ισραήλ για ρίψη γλυφοσάτης σε έδαφος του

Η Βηρυτός κατηγορεί το Ισραήλ για ψεκασμό της λιβανικής μεθορίου με γλυφοσάτη, προκαλώντας ανησυχίες ΟΗΕ για τις συνέπειες στη γεωργία και τον πληθυσμό. Τα ισραηλινά χτυπήματα συνεχίζονται παρά την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και τραυματίες σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Ισραηλινά πλήγματα στη νότια περιοχή του Λιβάνου προκάλεσαν έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, σύμφωνα με το λιβανικό Υπουργείο Υγείας, με στόχο θέσεις και μέλη της Χεζμπολά, παρά την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός από ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στον νότιο Λίβανο σκότωσε έναν άνθρωπο, στοχεύοντας σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό μέλος της Χεζμπολά. Παρά την κατάπαυση πυρός, οι βομβαρδισμοί και η κατοχή κρίσιμων τομέων συνεχίζονται.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο

Ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο σκότωσαν δύο άτομα, σύμφωνα με το λιβανέζικο Υπουργείο Υγείας. Παρά την εκεχειρία, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κατά της Χεζμπολά στις περιοχές Χίρμπετ Σελμ και Κφαρ Ντουνίν, με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σε ετοιμότητα για Ιράν, σε συντονισμό με ΗΠΑ, λέει στον ΟΗΕ

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, τόνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα λόγω απειλών από Ιράν, Γάζα, Λίβανο και Συρία, χαρακτηρίζοντας το Ιράν βασικό αποσταθεροποιητή που στηρίζει ένοπλες ομάδες στην περιοχή.
Αστική περιοχή Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επιθέσεις του στρατού στο Λίβανο μετά από ειδοποίηση εκκένωσης

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους της Χεζμπολαχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, αφού προειδοποίησε τους κατοίκους του χωριού Σοχμόρ στον νοτιοανατολικό Λίβανο να εκκενώσουν λόγω επικείμενων βομβαρδισμών.