ΓΔ: 2470.95 -0.07% Τζίρος: 278.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Fotia, Foties, Pyrkagia, Pyrkagies
Φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με πυρκαγιές σε όλη την Τουρκία

Η πυρκαγιά στην περιοχή της Σμύρνης προκλήθηκε από φωτιά που άναψαν τρεις άνθρωποι που έκαναν πικ νικ κοντά σε δασική περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δασών, Ιμπραήμ Γιουμακλί.

Πυροσβέστες μάχονταν σήμερα για να θέσουν υπό έλεγχο δασικές πυρκαγιές σε πέντε τουρκικές επαρχίες, δήλωσε ο υπουργός Δασών, αν και μια πυρκαγιά στην περιοχή της Σμύρνης, στη δυτική Τουρκία, που ξέσπασε την Πέμπτη έχει κοπάσει κάπως και δεν απειλούνται πλέον κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Κορδελιό (Καρσίγιακα) της Σμύρνης προκλήθηκε από φωτιά που άναψαν τρεις άνθρωποι που έκαναν πικ νικ κοντά σε δασική περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δασών, Ιμπραήμ Γιουμακλί, ο οποίος πρόσθεσε πως οι αρχές είναι κοντά στην ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών.

«Η ένταση της πυρκαγιάς έχει μειωθεί, και δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές προς το παρόν», δήλωσε ο Γιουμακλί. Η πυρκαγιά καίει στο εσωτερικό μιας κοιλάδας που είναι δύσκολο να προσεγγιστεί από την ξηρά, είπε ακόμη.

Η πυρκαγιά που ενισχύθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, πλησίασε σε κατοικημένες περιοχές χθες, Παρασκευή, καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις και οδηγώντας σε απομακρύνσεις κατοίκων.

Δεκαέξι σπίτια και 30 χώροι εργασίας σε μια βιομηχανική περιοχή κάηκαν, ανέφερε ο δήμαρχος της Σμύρνης Τζεμίλ Τουγκάι σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα X, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες πως 78 άνθρωποι επηρεάστηκαν από τη φωτιά.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη να εξακολουθούν να κάνουν ρίψεις νερού στις φλόγες καθώς συνεχίζονταν οι προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Πυροσβέστες επιχειρούν επίσης για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιές στις δυτικές επαρχίες Αϊδινίου (Αϊντίν) και Μαγνησία (Μανίσα), καθώς και στις βόρειες επαρχίες Μπολού και Καραμπούκ, δήλωσε ο υπουργός Δασών Γιουμακλί.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών έχει προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε 12 επαρχίες στη βόρεια και δυτική Τουρκία τις επόμενες δέκα ημέρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής υγρασίας και ισχυρών ανέμων.

Οι παράκτιες περιοχές της Τουρκίας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υποφέρουν από πυρκαγιές καθώς τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά και ξηρά, φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πύρινος εφιάλτης στη Σμύρνη, μαίνονται ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Στο Κορδελιό εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι σε δύο συνοικίες, ενώ προς την πλευρά του Αϊδινίου, εκκενώθηκε άλλο ένα χωριό. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 78 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία. 
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τσεχία: Δικαστική εντολή στην κυβέρνηση να επιτρέψει στον πρόεδρο να πάει στη σύνοδο ΝΑΤΟ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας διέταξε την κυβέρνηση να επιτρέψει στον πρόεδρο Πέτρ Πάβελ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Άγκυρα, αποκαθιστώντας τις εξουσίες του μετά από διαφωνία με την κυβέρνηση.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Πιθανή συνάντηση με Τραμπ στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «πιθανότατα» θα συνομιλήσει διμερώς με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκεφθεί την Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο διάλυσης του PKK

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε πως σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθεσία για την επιτάχυνση της διάλυσης του PKK, με στόχο τη λήξη της ένοπλης δράσης και τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Αστυνομικό όχημα Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συλλήψεις πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Πάνω από 200 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και ακροαριστερές οργανώσεις συνελήφθησαν στην Άγκυρα, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι 185 εξ αυτών συνδέονται με ομάδες όπως το DHKP-C, σύμφωνα με τις αρχές.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Άγκυρα στηρίζει τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ, λέει σε Πεζεσκιάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον Ιρανό πρόεδρο ότι η Τουρκία στηρίζει τη συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ και προσφέρεται να συμβάλει για ειρηνική ολοκλήρωσή της, τονίζοντας τη σημασία επαγρύπνησης και νέων πρωτοβουλιών για περιφερειακή ειρήνη.