ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κέρδη στην Ευρώπη, στο επίκεντρο οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών 

Η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια των ΗΠΑ εξετάζεται με προσοχή από τους επενδυτές - Εκτιμήσεις ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας

Ανοδικά κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές σταθμίζουν την αναπάντεχη μείωση επιτοκίων από τη Fed, προσπαθώντας παράλληλα να «μαντέψουν» εάν θα ακολουθήσει ανάλογη τακτική και η ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι πάντως που δεν έπεισε τη Wall Street, η οποία στη χθεσινή συνεδρίαση εμφάνισε ιδιαίτερα ισχυρές απώλειες.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους σε θετική τροχιά κινείται ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 με άνοδο 1,16%.

Ανάλογη η εικόνα και στα υπόλοιπα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX 30 να ενισχύεται 1,08%, τον FTSE 100 να εμφανίζει κέρδη 1,35% και τον CAC 40 να κινείται 1,17% υψηλότερα. Άνοδος 1,10% για τον ιταλικό FTSE MIB και 0,84% για τον ισπανικό IBEX 35.

Πάντως οι αναλυτές σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες, κυρίως ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας, διαθέτουν πολύ περιορισμένα περιθώρια ελιγμών για να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση με αφετηρία τον κοροναϊό. Εκτιμούν πάντως ότι όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fed και θα προχωρήσουν σε μείωση των βασικών τους επιτοκίων, αρχής γενομένης από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να μειώσει κατά 10 μονάδες το επιτόκιο καταθέσεων της ευρωζώνης στην επικείμενη συνεδρίασή της στις 12 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα αρκετές ανησυχίες προκαλούν οι εκτιμήσεις κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων, όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs, για πιθανή διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση στο α' εξάμηνο, εξαιτίας του πλήγματος που έχουν δεχθεί κορυφαίοι τομείς όπως αυτοί εξαγωγών από την εξάπλωση του κοροναϊού.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Για κίνδυνο σοβαρής διόρθωσης στις αγορές προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το Ταμείο στην έκθεσή του «Global Financial Stabilty Report», τονίζει ότι η άνοδος των αγορών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα κρατικά προγράμματα στήριξης και όχι σε θετικά μακροοικονομικά ή εταιρικά δεδομένα.