ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δεκαετή νωθρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη «βλέπουν» ING και Capital Economics

Ο κοροναϊός αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα πίεσης για αρκετές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, ενώ παραμένουν αρκετά δομικά προβλήματα

Την άποψη ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα παραμείνει υποτονική εντός της επόμενης 10ετίας εκφράζουν αναλυτές των ING και Capital Economics σε δηλώσεις τους στο CNBC.

Αιτία τόσο η επιδημία του κοροναϊού όσο και ορισμένα δομικά προβλήματα οικονομιών της ζώνης του ευρώ που δεν έχουν, ακόμη, αντιμετωπιστεί.

«Ακόμα και πριν την εμφάνιση του κοροναϊού, πάνω από την οικονομία της ευρωζώνης είχαν συγκεντρωθεί μαύρα σύννεφα, με την Ιταλία να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της ING. «Κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής πιθανότατα θα είναι επιβραδυνθεί σημαντικά ενώ η Ιταλία αντιμετωπίζει στασιμότητα χειρότερη από ό,τι έχει σημειωθεί ποτέ στην Ιαπωνία» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της ING.

Όσον αφορά το μέλλον, οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η ευρωζώνη οδεύει προς μια δεκαετία πενιχρών προσδοκιών για την ανάπτυξη, στην καλύτερη περίπτωση. «Τα επόμενα δέκα χρόνια, το πρόβλημα του δημογραφικού αλλά και η περιορισμένη διάθεση για μεταρρύθμιση, θα μπορούσε να ωθήσει τον ρυθμό ανάπτυξης του μπλοκ σε λιγότερο από 1%, κάτω από τον ετήσιο μέρος όρο της τάξης του 1,4% της προηγούμενης δεκαετίας» αναφέρουν οι αναλυτές της ING.Εξάλλου, σύμφωνα με οικονομολόγους, το ξέσπασμα του κοροναϊού είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη και θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

«Κατά την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ξαφνική αλλαγή στις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη καθώς ο ιός εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, ακόμη και τα πλέον έγκαιρα οικονομικά στοιχεία έχουν σήμερα μικρή αξία και οι προηγούμενες μακροοικονομικές προβλέψεις θα πρέπει να αλλάξουν.Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων κι εμάς, έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ. Η ΕΚΤ θα κάνει το ίδιο» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Capital Economics.

«Υποπτευόμαστε ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2020 θα μειωθεί από το 1,1% σε σχεδόν 0,8%, ενώ σημαντική μείωση αναμένεται στις προβλέψεις για τη Γερμανία και την Ιταλία. Μειωμένες αναμένεται να είναι και οι προβλέψεις για το 2021» επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Economics και τονίζουν «ακόμα και πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, αναμέναμε ανάπτυξη μόνο 0,7% στην ευρωζώνη φέτος. Έχουμε ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψη στο 0,5%».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συρρικνωμένη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη λόγω της πανδημίας έχουν προκαλέσει πλήγμα στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύοντας την πιθανότητα μείωσης του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο.