ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Σιλουέτα στρατιωτικού ντρόουν κατά το ηλιοβασίλεμα πάνω από βουνά της Υεμένης.

Μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα από την Ουκρανία σε ρωσικά εδάφη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 158 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων εννέα πάνω από τη Μόσχα.

Κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εξαπέλυσαν οι Ουκρανοί, στοχοποιώντας ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και διυλιστήριο στην περιφέρεια της Μόσχας και της γειτονικής Τβερ και προκαλώντας πυρκαγιές, ενώ δεκάδες drones καταστράφηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως δήλωσαν σήμερα Ρώσοι αξιωματούχοι.

Συντρίμμια μη επανδρωμένων αεροσκαφών προκάλεσαν πυρκαγιές στο διυλιστήριο της Μόσχας και στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Κονάκοβο στην περιφέρεια του Τβερ, έναν από τους μεγαλύτερους στην κεντρική Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 158 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων εννέα πάνω από τη Μόσχα και τη γύρω περιοχή.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε πως αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έθεσαν στο στόχαστρο το διυλιστήριο της Μόσχας και πως είναι σε εξέλιξη προσπάθειες κατάσβεσης μιας φωτιάς σε «ξεχωριστή τεχνική αίθουσα» στη μονάδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μετέδωσε πως η φωτιά κατηγοριοποιήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο πολυπλοκότητας, που σημαίνει πως μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετες μονάδες.

Το διυλιστήριο νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας ανήκει στην Gazprom Neft, τον πετρελαϊκό βραχίονα του ρωσικού κολοσσού αερίου Gazprom. Η Gazprom Neft αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Baza του Telegram, που έχει στενές σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε πως ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις κοντά στον σταθμό του Κονάκοβο.

Ο περιφερειάρχης της Τβερ Ίγκορ Ρουντένια δήλωσε πως έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στην πόλη Κονάκοβο όμως η παροχή αερίου και η ηλεκτροδότηση δεν έχουν διακοπεί. Δεν είπε τι καίγεται.

Η Ουκρανία προσπάθησε επίσης να χτυπήσει τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Κασίρα στην περιοχή της Μόσχας με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Μιχαήλ Σουβάλοφ, επικεφαλής του τομέα της πόλης Κασίρα στο Telegram. Δεν έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και δεν υπάρχουν απώλειες ή ζημιές από την επίθεση, είπε.

«Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζεται χωρίς προβλήματα», ανέφερε ο Σουβάλοφ σε ανάρτηση στο Telegram.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως 46 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από τη συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, 34 πάνω από την περιφέρεια του Μπριάνσκ, 28 πάνω από εκείνην του Βορονέζ και 14 πάνω από την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ. Αρκετά καταρρίφθηκαν πάνω από την Καλούγκα, το Λιπέτσκ, το Ριαζάν και πάνω από πολλές άλλες ρωσικές περιφέρειες, ανέφερε το υπουργείο.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ως αποτέλεσμα κάποιας από τις επιθέσεις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Η Ρωσία σπάνια αποκαλύπτει την πλήρη έκταση των ζημιών που προκαλούνται από τις αεροπορικές επιθέσεις της Ουκρανίας.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Βλέπουμε βρετανικό ρόλο στις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Μόσχα αποδίδει στη Βρετανία ρόλο στις πρόσφατες «προκλήσεις» της Ουκρανίας που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα επανεξεταστεί.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες για αγνόηση αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες που επιτρέπουν στη Ρωσία να αγνοεί αποφάσεις ξένων και διεθνών δικαστηρίων σε ποινικές υποθέσεις, όταν εκδίδονται χωρίς τη συμμετοχή της.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιβάλει ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς συμφωνία πρέπει να επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Νέες διαβουλεύσεις ξεκινούν στις ΗΠΑ, Παρασκευή και Σάββατο.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Έτοιμοι για πόλεμο λόγω απειλών, λέει ο στρατηγός

Ο Βρετανός αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων Ρίτσαρντ Νάιτον προειδοποίησε πως περισσότεροι πολίτες θα χρειαστεί να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν λόγω της αυξημένης ρωσικής απειλής, καλώντας για ενίσχυση της άμυνας στη Βρετανία.