ΓΔ: 2667.04 -0.74% Τζίρος: 263.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ο πρόεδρος Μακρόν διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ πρωθυπουργό της Γαλλίας

Ο Μπαρνιέ θα έχει την μεγάλη πρόκληση να να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, ανακοίνωσε το Ελιζέ, 60 ημέρες μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που εξέλεξαν μια Εθνοσυνέλευση χωρίς πλειοψηφία.

Ο Μακρόν έδωσε στον Μπαρνιέ εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, σε μια κίνηση που στοχεύει να δοθεί τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων.

Ο Μπαρνιέ θα έχει την μεγάλη πρόκληση να να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Ο συντηρητικός 73χρονος πολιτικός κατείχε στο παρελθόν διάφορους κυβερνητικούς ρόλους ενώ ήταν και επίτροπος της ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ θα γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ήταν ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατική γαλλικού κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκλιξμάν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ανακοίνωσε ο Ραφαέλ Γκλιξμάν, με στόχο να «ανορθώσει» τη χώρα και να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατία απέναντι στη ριζοσπαστική αριστερά και την άκρα δεξιά.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα επισπεύσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, λέει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και να μεσολαβήσει σε συμμάχους για πυραύλους Patriot, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μετά το ρωσικό πλήγμα στην Κρίβι Ριχ.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μακρόν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Κυριακή και Δευτέρα

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας επισκέπτεται τη Γαλλία για την τελετή λήξης του E-Sports World Cup, όπου θα συναντηθεί με τον Μακρόν για να συζητήσουν περιφερειακά θέματα και να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.