ΓΔ: 2229.25 -1.39% Τζίρος: 52.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:40
Εξόρυξη πετρελαίου ηλιοβασίλεμα
Φώτο: Shutterstock

ΟΠΕΚ: Υπέρ της μείωσης παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια 

Τα κράτη-μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ αναμένουν ότι και η Ρωσία θα ταχθεί υπέρ της σημαντικής μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Σε μείωση ημερήσιας παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια προσανατολίζεται ο ΟPEC, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο πρακτορείο Reuters, καθώς η συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπέρ της μείωσης τάσσεται η Σ. Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ, ενώ μία τέτοια απόφαση φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνη και τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή θα υπάρξει σύνοδος του OPEC+, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου που δεν είναι μέλη του καρτέλ. Η Ρωσία έχει εκφράσει την επιθυμία για μία «γενναία» μείωση παραγωγής, με δεδομένο τον φόβο ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του κοροναϊού θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων του.

Η διαρροή της είδησης ήταν, πάντως, αρκετή ώστε να οδηγήσει υψηλότερα τα προθεσμιακά συμβόλαια τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού (WTI).
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμος να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Druzhba στην Ουκρανία

Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, εκφράζοντας ελπίδα για ευρωπαϊκή βοήθεια από τη Βουδαπέστη.
Ρωσική οικονομία πετρέλαιο δολάριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διακόπτει τις ροές πετρελαίου Καζακστάν-Γερμανίας μέσω Druzhba

Η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει από 1η Μαΐου τις εξαγωγές πετρελαίου Καζακστάν στη Γερμανία μέσω του αγωγού Druzhba, γεγονός που εντείνει την ενεργειακή αβεβαιότητα στη Γερμανία εν μέσω διεθνών κρίσεων.
Γιάννης Βαρδινογιάννης και Ανδρέας Σιάμισιης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν θα «μείνουμε» από καύσιμα τονίζουν κατηγορηματικά τα ελληνικά διυλιστήρια

Τα ελληνικά διυλιστήρια εμφανίζονται διασφαλισμένα απέναντι στην κρίση, με επάρκεια καυσίμων, τρίμηνα αποθέματα ασφαλείας και εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού. Ετοιμα για μείωση εξαγωγών εάν χρειαστεί.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Απέτρεψε ιρανικό σχέδιο επίθεσης στον αγωγό Μπακού-Τσεϊχάν

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως απέτρεψε ιρανικό σχέδιο επιθέσεων σε πετρελαιαγωγό και ισραηλινούς ή εβραϊκούς στόχους στο Αζερμπαϊτζάν, όπως πρεσβείες και ηγέτες της κοινότητας, σύμφωνα με Mossad και Shin Bet.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Ιράν: Μόνο 3 πλοία από το Ορμούζ σε 12 ώρες - Άνοδος στο πετρέλαιο

Λόγω της πρόσφατης έντασης στον Κόλπο, τα πλοία αποφεύγουν τα Στενά του Ορμούζ, με μόλις τρία περάσματα σε 12 ώρες, έναντι 130 συνήθως. Την ίδια ώρα, το τάνκερ Nero, που τελεί υπό κυρώσεις, διασχίζει την περιοχή.