ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κάρολος Γ΄ χαμογελαστός
Φωτο: ΑΠΕ

Ανοιχτός ο βασιλιάς Κάρολος σε δημοψήφισμα πλήρους ανεξαρτησίας της Αυστραλίας

Η Αυστραλία διεξήγαγε δημοψήφισμα το 1999 για το θέμα της μοναρχίας, στο οποίο το 54,9% ψήφισε κατά. Τυπικά αρχηγός του κράτους είναι ο εκάστοτε Βρετανός μονάρχης.

Για ένα ζήτημα που ταλανίζει τους Αυστραλούς πολίτες για εκατοντάδες χρόνια προσφέρθηκε να δώσει λύση ο βασιλιάς Κάρολος.

Ειδικότερα, δήλωσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν η Αυστραλία επιθυμεί να τον αντικαταστήσει ως αρχηγό του κράτους της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εν όψει της επίσκεψής του αργότερα αυτόν τον μήνα, ο βασιλιάς λέγεται ότι υιοθετεί μια «αντισυγκρουσιακή προσέγγιση» ως προς τους Αυστραλούς δημοκρατικούς ακτιβιστές, ανέφερε η Daily Mail.

Σε απάντηση στο αίτημα του Αυστραλιανού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος (ARM) για συνάντηση με τον μονάρχη, ο βοηθός ιδιωτικός γραμματέας του βασιλιά θεωρείται ότι τόνισε τη «βαθιά αγάπη και στοργή» του για την Αυστραλία.

Ο Νέιθαν Ρος φέρεται να είπε στους αντιμοναρχικούς: «Η μεγαλειότητά του, ως συνταγματικός μονάρχης, ενεργεί σύμφωνα με τις συμβουλές των υπουργών του και το αν η Αυστραλία θα γίνει δημοκρατία είναι, επομένως, θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι Αυστραλοί πολίτες».

Το ARM αναφέρει ότι είναι «το κορυφαίο όργανο που υποστηρίζει εκ μέρους του αυστραλιανού λαού μια αυστραλιανή δημοκρατία με έναν Αυστραλό ως αρχηγό του κράτους μας». Η Αυστραλία διεξήγαγε δημοψήφισμα το 1999 για το θέμα της μοναρχίας, στο οποίο το 54,9% ψήφισε κατά.

Ο πρωθυπουργός, Άντονυ Αλμπανέζι, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «η Αυστραλία θα πρέπει να έχει έναν Αυστραλό ως αρχηγό του κράτους μας», αλλά πρόσφατα ανέφερε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν ήταν προτεραιότητα.

Ένας εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ είπε: «Όπως η μητέρα του πριν από αυτόν, ο βασιλιάς αισθάνεται ότι είναι θέμα του αυστραλιανού λαού».

Ο Γκράχαμ Σμιθ, επικεφαλής της βρετανικής ομάδας εκστρατείας Republic που βρίσκεται στην Αυστραλία για να διαμαρτυρηθεί κατά της μοναρχίας κατά την επίσκεψη του βασιλιά, είπε ότι η κύρια αντίδραση του στο ταξίδι ήταν η «αδιαφορία».

«Βρίσκομαι στην Αυστραλία και μιλάω με φίλους, ακτιβιστές και άλλους τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις και μετά βίας γνωρίζουν την επίσκεψη και δεν θα μπορούσαν να νοιαστούν για κάτι λιγότερο».

«Είμαι εδώ για να προωθήσω την εκστρατεία του Ηνωμένου Βασιλείου, να αναρωτηθώ πώς ο Κάρολος μπορεί να μας εκπροσωπήσει και γιατί κάνει αυτή τη σύντομη επίσκεψη με μεγάλα έξοδα στους Αυστραλούς και Βρετανούς φορολογούμενους».

«Είμαι επίσης εδώ για να πω στους Αυστραλούς ότι αυτό δεν είναι ένας θεσμός που αξίζει σεβασμό και ότι δεν πρέπει να πιστέψουν ούτε για μια στιγμή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα έθνος βασιλικών. Ελπίζω ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει να επηρεάσει τη συζήτηση και στις δύο χώρες και να τονίσει την ασχετοσύνη της μοναρχίας».

Η επίσκεψη θα είναι η πιο σημαντική περιοδεία του βασιλιά στο εξωτερικό μετά τη διάγνωση του καρκίνου και η πρώτη του στην Αυστραλία ως αρχηγός κράτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στοίβα βιβλίων
ΔΙΕΘΝΗ

Ακυρώθηκε το Φεστιβάλ Βιβλίου Αδελαΐδας μετά από διαμαρτυρίες

Το Φεστιβάλ Βιβλίου της Αδελαΐδας ακυρώθηκε, μετά το μποϊκοτάζ 180 συγγραφέων λόγω αποκλεισμού Παλαιστίνιας συγγραφέα. Η διευθύντρια Λουίζ Άντλερ παραιτήθηκε, καταδικάζοντας τη φίμωση και τον ρατσισμό προς την Ράντα Άμπντελ-Φάταχ.
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Εθνικό πένθος στην Αυστραλία στις 22 Ιανουαρίου λόγω επίθεσης στο Σίδνεϊ

Στις 22 Ιανουαρίου η Αυστραλία θα τηρήσει εθνικό πένθος για τα 15 θύματα της επίθεσης σε παραλία του Σίδνεϊ. Η τελετή θα φέρει τον τίτλο «Το φως θα νικήσει» και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα.
Λογότυπο της Meta
ΔΙΕΘΝΗ

Meta προς Αυστραλία: Επανεξετάστε την απαγόρευση social media σε ανήλικους

Η Meta κάλεσε την Αυστραλία να επανεξετάσει την απαγόρευση για κάτω των 16 ετών στα social media, αναφέροντας πως έχει μπλοκάρει πάνω από 544.000 λογαριασμούς, τηρώντας τον νέο νόμο που προβλέπει βαριά πρόστιμα για παραβάτες.
Τοπίο Σίδνεϊ Αυστραλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αποχωρήσεις από φεστιβάλ στην Αυστραλία λόγω αποκλεισμού συγγραφέα

Το φεστιβάλ Αδελαΐδας δέχεται παραιτήσεις και αποχωρήσεις καλλιτεχνών λόγω της απόφασής του να αποσύρει την πρόσκληση της Παλαιστινοαυστραλής συγγραφέα Ράντα Άμπντελ-Φάταχ, κρίνοντας πως η συμμετοχή της δεν ήταν πολιτικά αρμόζουσα.
Ισχυρός κυκλώνας Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Κυκλώνας και πλημμύρες βόρεια, μεγάλες φωτιές νότια

Χιλιάδες κάτοικοι στη βορειοανατολική Αυστραλία έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω του κυκλώνα Κότζι, ενώ μεγάλες πυρκαγιές εξακολουθούν να κατακαίουν το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές.
Φωτιά δάσους στην Αυστραλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βικτόρια: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαζικών πυρκαγιών

Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία κήρυξε κατάσταση καταστροφής λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, με σπίτια και δασικές εκτάσεις να έχουν καταστραφεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι επιδεινώνουν την κατάσταση.