ΓΔ: 2045.81 -0.54% Τζίρος: 253.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Η Γερμανία αύξησε τις άδειες για τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Από τον Αύγουστο, οι εγκρίσεις εξαγωγών στρατιωτικών εξοπλισμών στο Ισραήλ έχουν συνολικά αξία 94,05 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Η γερμανική κυβέρνηση αύξησε τις άδειες για παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ξεπερνώντας κάθε πρότερη εκτίμηση, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σήμερα.

Από τον Αύγουστο, οι εγκρίσεις εξαγωγών στρατιωτικών εξοπλισμών στο Ισραήλ έχουν συνολικά αξία 94,05 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ.

Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από τα 45,7 εκατ. ευρώ, που ήταν η αξία των εγκεκριμένων εξαγωγών κατά ενημέρωση το υπουργείο Οικονομικών την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ (κάτω Βουλή) κατά τη διάρκεια του έτους ως τη 13η Οκτωβρίου.

Τα νέα δεδομένα, που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου, περιέχονται σε απάντηση σε ερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτή του κόμματος Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), που εναντιώνεται στις παραδόσεις όπλων.

Οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ προκαλούν έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία εδώ και μήνες.Την περασμένη χρονιά, η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ενέκρινε πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 326,5 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων αξίας 20,1 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες από τις άδειες εκδόθηκαν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι άδειες μειώθηκαν πολύ.

Προηγούμενες απαντήσεις που είχαν δοθεί σε ερωτήματα κοινοβουλευτικών έκαναν λόγο για εγκρίσεις πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού μόλις 14,4 εκατ. ευρώ ως την 21η Αυγούστου. Οι εξαγωγές πολεμικών όπλων είχαν ανασταλεί από τις αρχές του Μαρτίου.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU, δεξιά), της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, επικρίνει την κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτς διότι εμποδίζει εξαγωγές πυρομαχικών και ανταλλακτικών για άρματα μάχης που παράγονται από γερμανικές βιομηχανίες στο Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Σολτς έχει τονίσει επανειλημμένα πως ουδέποτε αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων ή άλλων στρατιωτικών ειδών στο Ισραήλ και προσωπικά ο καγκελάριος διαβεβαίωσε σε ειδική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Μπούντεσταγκ την επέτειο της επίθεσης πως «παραδώσαμε όπλα και θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε όπλα» στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμες για νέα σύγκρουση με Χαμάς οι ένοπλες δυνάμεις

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να ετοιμάσουν σχέδιο για την πλήρη ήττα της Χαμάς στη Γάζα, σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου, αν η Χαμάς απορρίψει τις προτάσεις των ΗΠΑ.
Φρίντριχ Μερτζ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ιστορική μέρα για τη Μ. Ανατολή – Κάλεσμα σε Τραμπ για Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική για τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, εξέφρασε ελπίδα για ειρήνη και στήριξη στο Ισραήλ, ενώ ζήτησε από τον Τραμπ να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία πιέζουν για αφοπλισμό της Χαμάς

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι Κατάρ, Αίγυπτος, Τουρκία και άλλα αραβικά κράτη πιέζουν τη Χαμάς στη Γάζα να καταθέσει τα όπλα ώστε να στηριχθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας πως ασκείται απαραίτητη πίεση.
Λαρς Κλίνγκμπάιλ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κλινγκμπάιλ ανακοινώνει άρση περιορισμών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ

Ο Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι η Γερμανία θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, μετά την εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς και εν όψει της συνόδου ειρήνης στην Αίγυπτο.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Αισιοδοξία για λύση Γερμανίας-Ισραήλ-Γάζας μέσα στην εβδομάδα

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ελπιδοφόρο βήμα, εκφράζοντας αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει λύση εντός εβδομάδας, τονίζοντας όμως ότι η συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γερμανός πρέσβης στο Ισραήλ ευχαρίστησε τους ειρηνοποιούς

Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» ευχαρίστησε τους ειρηνοποιούς και εξέφρασε την ελπίδα για λήξη του πολέμου στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.