ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα

Το Ιράν απειλεί πως θα απαντήσει στο Ισραήλ με κάθε «διαθέσιμο εργαλείο»

Η Τεχεράνη είχε νωρίτερα υποβαθμίσει την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ το Σάββατο, λέγοντας ότι είχε προκαλέσει μόνο περιορισμένες ζημιές.

Το Ιράν θα «χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά εργαλεία» για να απαντήσει σε μια ισραηλινή επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων στη χώρα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγκάι.

Η Τεχεράνη είχε νωρίτερα υποβαθμίσει την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ το Σάββατο, λέγοντας ότι είχε προκαλέσει μόνο περιορισμένες ζημιές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να τερματιστεί η κλιμάκωση, η οποία έχει εγείρει φόβους για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στη Μέση Ανατολή.

«(Το Ιράν) θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά εργαλεία για να δώσει μια ακριβή και αποτελεσματική απάντηση στο σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ)», δήλωσε ο Μπαγκάι κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου.

Η φύση της ιρανικής απάντησης εξαρτάται από τη φύση της ισραηλινής επίθεσης, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι ιρανικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξουν τη δύναμη του Ιράν στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή επίθεση δεν πρέπει να «υποτιμηθεί ή να υπερβληθεί».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, πολλά ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τρεις μαζικές επιθέσεις σε στρατιωτικά εργοστάσια και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι δύο βαριά οπλισμένες εχθρικές χώρες βρίσκονται σε έναν κύκλο ανταλλαγής χτυπημάτων εδώ και μήνες σε αντίποινα η μία εναντίον της άλλης. Οι επιθέσεις του Σαββάτου ήταν ως απάντηση στη μαζική αεροπορική επιδρομή του Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι η αεράμυνα ήταν σε θέση να αναχαιτίσει τους περισσότερους από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο εβραϊκό κράτος.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία δίνει σκληρές μάχες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο, καθώς και την παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα Χαμάς, με την οποία το Ισραήλ πολεμά στη Λωρίδα της Γάζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι τραυματίες στο Λίβανο από ισραηλινή επιδρομή

Ισραηλινή επιδρομή κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τραυμάτισε έξι άτομα, ανάμεσά τους πέντε Σύρους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Λιβάνου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στόχευσε Σύρο τρομοκράτη που δρα υπό ιρανική καθοδήγηση.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Η επίθεση της Χαμάς επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε πως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 επιτάχυνε την παρακμή του Ισραήλ, καθώς το Μέτωπο Αντίστασης μετέτρεψε τη στρατηγική του υπέρ της υπεράσπισης των Παλαιστινίων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή προειδοποίηση πριν το περιστατικό σε βρετανική βάση

Ο Νετανιάχου αποκάλυψε ότι το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τη Βρετανία για ιρανική επίθεση σε βάση της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις βρετανικές κυρώσεις κατά των οικισμών. Πέντε Βρετανοί συνελήφθησαν για τρομοκρατία και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Θύμα τρομοκρατίας ο Ιράν στον αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν δήλωσε στη ΓΣ του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «θύμα τρομοκρατίας» λόγω της στρατιωτικής επίθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ και τόνισε πως προτιμά τη διπλωματία για να τερματιστεί η σύγκρουση.