ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στην τελική ευθεία το σχέδιο της ΕΕ για εμπορική συμφωνία με την Βρετανία

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter πως αποστέλλει στα κράτη μέλη ένα «φιλόδοξο» σχέδιο που θεωρεί ότι μπορεί να είναι η νέα εμπορική συμφωνία των Ευρωπαίων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σχέδιο που μπορεί να είναι η νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας έστειλε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter. Από μερικά κράτη-μέλη εκφράστηκε η άποψη πως η Κομισιόν θα πρέπει να περιμένει τη βρετανική πρόταση ενώ Ευρωπαίοι βουλευτές θεωρούν πως αυτή η κίνηση δείχνει πως ΕΕ και Βρετανία βρίσκονται σε διαφορετικούς δρόμους.

«Στείλαμε ένα σχέδιο συμφωνίας για μια νέα σύμπραξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο (σ.σ.: που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη) για συζήτηση», έγραψε ο Μπαρνιέ στο Twitter.

«Δείχνει πως μια φιλόδοξη και συνολική σχέση είναι δυνατή. Οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας όλες τις ευκαιρίες για να επιτύχουμε», δήλωσε. «Θα δημοσιοποιήσουμε το κείμενο μετά τις ανταλλαγές μας και εκφράζουμε τη χαρά μας για το γεγονός ότι εργαζόμαστε μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Στις Βρυξέλλες, ορισμένα κράτη μέλη συνεχίζουν να ασκούν πίεση ώστε ο Μπαρνιέ να υποστηρίξει μια στενή μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που να εγγυάται «συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού» μεταξύ των επιχειρήσεων. Όμως άλλα αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αναμείνει να πληροφορηθεί τη βρετανική πρόταση, που αναμένεται ότι θα είναι μια απλή εμπορική συμφωνία χωρίς υπόσχεση ευθυγράμμισης με τους κανόνες της ΕΕ.

«Η δημοσίευση του σχεδίου δεν είναι μια πρακτική που συνηθίζεται σ' αυτό το στάδιο. Αυτό δείχνει μόνο ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε διαφορετικές οδούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο Μπαρνιέ πιστεύει πως αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα (στην ΕΕ), όμως δεν είναι έτσι. Αυτό δείχνει πως αυτό που εμείς προτείνουμε είναι θεμελιωδώς διαφορετικό απ' αυτό που εκείνοι προτείνουν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

brexit-johnson-europe-ursula
ΔΙΕΘΝΗ

Στο φως η συμφωνία για το Brexit, θολό τοπίο για τις τράπεζες

Η περιορισμένου εύρους συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ αποτρέπει την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων στο εμπόριο αλλά αφήνει ένα μεγάλο κενό σε σχέση με τις δραστηριότητες του τραπεζικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις την Κυριακή

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο εάν η συμφωνία που θα επιτευχθεί δεν την ικανοποιεί. Το Παρίσι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ΕΕ κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στους Βρετανούς.