ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Γερμανίας Βουλή
Shutterstock

Το δάνειο της ΚfW στην Ελλάδα απέφερε 443 εκατ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό

Οι χώρες του ευρώ ωφελήθηκαν επίσης σημαντικά: το μέσο επιτόκιο μειώθηκε από 4,59 σε 2,11%, όπως αναφέρεται στην απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Το δάνειο ύψους 15,2 δισεκ. ευρώ που δόθηκε από την κρατική τράπεζα Kreditanstalt für Wiederaufbau (ΚfW) (Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση) στην Ελλάδα το 2010 ήταν αμφιλεγόμενο, αλλά απέφερε στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το 2019 έσοδα της τάξεως των 443 εκατ. ευρώ από τους τόκους, γράφει τo νέο τεύχος του Spiegel.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση, την οποία υπέβαλε o Φάμπιο Ντε Μάζι, βουλευτής της  Αριστεράς (Die Linke) στο  Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο / Bundestag. Ως εκ τούτου, το μέσο επιτόκιο του γερμανικού δημοσίου χρέους μειώθηκε από 4,24 σε 1,5% στο χρονικό διάστημα 2008-2018. Τα χαμηλά επιτόκια της κεφαλαιαγοράς ανακουφίζουν  σημαντικά τους δημόσιους προϋπολογισμούς, καθώς τα νεότερα δάνεια κοστίζουν όλο και λιγότερο.

Οι χώρες του ευρώ ωφελήθηκαν επίσης σημαντικά: το μέσο επιτόκιο μειώθηκε από 4,59 σε 2,11%, όπως αναφέρεται στην απάντηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα, η περίοδος προσδιορισμού του επιτοκίου για το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε από 6,26 σε 6,93 έτη. Και αυτό ανακουφίζει επίσης τον προϋπολογισμό, επειδή το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν όλη την Ευρώπη, όχι μόνο τη Γερμανία

Ο Μερτς δήλωσε πως οι δασμοί των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά οχήματα αφορούν όλη την ΕΕ, όχι μόνο τη Γερμανία, και ζήτησε να υπάρξει ταχεία συμφωνία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, αλλά η Ευρώπη καθυστερεί να εφαρμόσει τη συμφωνία.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: 6 στους 10 δεν βλέπουν την κυβέρνηση να αντέχει ως τις εκλογές

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το 58% των Γερμανών πιστεύει πως ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία του ως το 2029, ενώ η AfD προηγείται με 28%, αφήνοντας CDU/CSU στο 24% και SPD στο 14%.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Απών από τη Σύνοδο της ΕΠΚ, θα εκπροσωπηθεί από Μακρόν

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο της ΕΠΚ στην Αρμενία λόγω υποχρεώσεων και θα εκπροσωπηθεί από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα ασκήσει και το γερμανικό δικαίωμα ψήφου.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Δεν συνδέεται η κριτική σε Τραμπ με την απόσυρση στρατευμάτων

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία δεν σχετίζεται με τις επικρίσεις του προς τον Τραμπ, επιβεβαίωσε πως δεν θα εγκατασταθούν Tomahawk και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Άμυνας της ΕΕ και τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας Andrius Kubilius και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Johann Wadephul. Το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση του Κολλεγίου Αθηνών για τα 100 χρόνια.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Γερμανό ομόλογό του θα συναντήσει αύριο ο Γεραπετρίτης

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στις 4 Μαΐου με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόχαν Βάντεφουλ, που επισκέπτεται την Αθήνα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους.