ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:41:50
Niger, Nigiras
Φωτό: Shutterstock

Αναστολή στη μετάδοση του ραδιοφωνικού δικτύου BBC από την χούντα του Νίγηρα

Προγράμματα του BBC, ιδίως στη γλώσσα Χάουσα, αναμεταδίδονται στον Νίγηρα μέσω συνεργαζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών και έχουν σημαντική απήχηση.

Η χούντα του Νίγηρα ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τρεις μήνες τη μετάδοση ραδιοφωνικών προγραμμάτων του BBC, το οποίο κατηγορεί ότι μετέδωσε «εσφαλμένες πληροφορίες» με σκοπό «να διασαλεύσει τη δημόσια τάξη» και «να υπονομεύσει το ηθικό των στρατευμάτων» που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

Το μέτρο που αποφάσισε ο υπουργός Επικοινωνιών Σίντι Μοαμέντ Ραλιού έχει «άμεση ισχύ» και αφορά όλη την επικράτεια.

Προγράμματα του BBC, ιδίως στη γλώσσα Χάουσα, αναμεταδίδονται στον Νίγηρα μέσω συνεργαζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών και έχουν σημαντική απήχηση.

Άλλα δύο δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν απαγορευθεί στον Νίγηρα. Πρόκειται για τα γαλλικά RFI (Radio France Internationale) και France 24, η μετάδοση των οποίων ανεστάλη τον Αύγουστο του 2023, λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα που οδήγησε στην εξουσία τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τιανί.

Το βράδυ της Πέμπτης, το στρατιωτικό καθεστώς υποστήριξε επίσης ότι θα καταθέσει «μήνυση» σε βάρος του RFI για «υποκίνηση σε γενοκτονία και διακοινοτικές συγκρούσεις» στον Νίγηρα.

Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, η αφρικανική χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις τζιχαντιστών. Τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι - στρατιωτικοί και άμαχοι - έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις τζιχαντιστικών και άλλων ενόπλων ομάδων, έναντι 650 την περίοδο από τον Ιούλιο του 2022 ως τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία απομακρύνει τους τελευταίους διπλωμάτες της από το Ιράν

Η Βρετανία απέσυρε προσωρινά το διπλωματικό προσωπικό της από το Ιράν λόγω της κρίσης και των συνεχών αμερικανικών επιθέσεων. Η πρεσβεία λειτουργεί εξ αποστάσεως, ενώ συνιστάται στους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στη χώρα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα δουλεύει από Μάντσεστερ μία μέρα τη βδομάδα

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Άντι Μπέρναμ, θα εργάζεται μία μέρα την εβδομάδα από το Μάντσεστερ, ιδρύοντας το «No 10 North», για να φέρει την εξουσία κοντά στον λαό και να ενισχύσει την ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός ΥΠΑΜ: "Ανεύθυνη" η ρωσική άσκηση κοντά στα βρετανικά παράλια

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γουές Στρίτινγκ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, τονίζοντας πως πρόκειται για επίδειξη δύναμης.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σφυροκόπησε και λήστεψε την πρώην υπουργό, λέει ο εισαγγελέας

Ο Τζόσουα Κέρι, 28 ετών, κατηγορείται για τη δολοφονία της πρώην υπουργού Αν Γουίτικαμ, την οποία χτύπησε 21 φορές με σφυρί στο σπίτι της στη νοτιοδυτική Αγγλία. Η Γουίτικαμ βρέθηκε νεκρή στις 9 Ιουλίου.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουές Στρίτινγκ από Υγείας, νέος υπουργός Άμυνας στη Βρετανία

Ο Γουές Στρίτινγκ διορίστηκε υπουργός Άμυνας από τον νέο πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ, μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση Στάρμερ. Δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και θα στηρίξει τους διεθνείς συμμάχους, κυρίως την Ουκρανία.