ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΗΠΑ
Πηγή: ΑΠΕ

Πυρά σε σχολείο στις ΗΠΑ: Την επίθεση διέπραξε 15χρονη μαθήτρια

Θάνατος ενός μέλους του προσωπικού και ενός μαθητή, τραυματίζοντας άλλους έξι, προτού δώσει τέλος στη ζωή της. Ανάμεσα στους τραυματίες, δυο παιδιά είναι σε σοβαρή κατάσταση και θεωρείται πως διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Έφηβη δεκαπέντε ετών άνοιξε πυρ μέσα σε τάξη του σχολείου όπου φοιτούσε στη Μάντισον, στη βόρεια πολιτεία Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους, μέλος του διδακτικού προσωπικού και άλλο παιδί, και τραυματίζοντας άλλους έξι ανθρώπους, προτού αυτοκτονήσει, ανακοίνωσε η αστυνομία το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας).

Στην τάξη γινόταν συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν συμμαθητές της διαφόρων τάξεων και εκπαιδευτικοί, διευκρίνισε. Το πρόσωπο που άνοιξε πυρ «ταυτοποιήθηκε» και ήταν δεκαπεντάχρονη, εξήγησε ο Σον Μπαρνς, αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη, ο ίδιος πρώην εκπαιδευτικός.

«Ήταν μαθήτρια του σχολείου και τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι είναι νεκρή εξαιτίας τραύματος από σφαίρα που προκάλεσε η ίδια στον εαυτό της», πρόσθεσε. Η έφηβη χρησιμοποίησε πιστόλι.

Το νέο mass shooting —επιθέσεις με τη χρήση όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών διωκτικών αρχών— μέσα σε σχολείο διαπράχθηκε στο Abundant Life Christian School, ιδιωτικό σχολικό ίδρυμα στη Μάντισον, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν των περίπου 270.000 κατοίκων.

Ανάμεσα στους τραυματίες, δυο παιδιά είναι σε σοβαρή κατάσταση και θεωρείται πως διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους, ενώ άλλο μέλος του διδακτικού προσωπικού και τρία παιδιά είναι λιγότερο σοβαρά.

Η διάπραξη τέτοιας επίθεσης μέσα σε σχολείο από κορίτσι παραμένει εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στις ΗΠΑ, άλλωστε μόλις το 3% των mass shootings στις ΗΠΑ διαπράττεται από γυναίκες ή κορίτσια, σύμφωνα με μελέτες.

Δεν είναι ακόμη γνωστό το κίνητρο. Οι γονείς της έφηβης συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές και η αστυνομία δεν σκοπεύει να τους απαγγείλει κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Μπαρνς.

«Η σημερινή είναι πολύ θλιβερή μέρα όχι μόνο για τη Μάντισον, αλλά για όλη τη χώρα μας, καθώς άλλος ένας αρχηγός αστυνομίας δίνει συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει για τη βία στις κοινότητές μας», δήλωσε ο κ. Μπαρνς νωρίτερα. «Κάθε παιδί, κάθε άνθρωπος σε αυτό το κτίριο είναι θύμα και θα παραμείνει θύμα για την υπόλοιπη ζωή του. Τέτοια τραύματα δεν επουλώνονται», πρόσθεσε. Τόνισε πως στην άμεση δράση τηλεφώνησε μαθητής της δεύτερης τάξης για να πει πως στο σχολείο του είχε διαπραχθεί επίθεση με όπλο — καλώντας τους δημοσιογράφους να συνειδητοποιήσουν τι είπε μόλις.

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφτεί 322 επιθέσεις με τη χρήση όπλων μέσα σε σχολείο φέτος, σύμφωνα με δεδομένα του εξειδικευμένου ιστότοπου K-12 School Shooting Database.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Νέο μαζικό κύμα βομβαρδισμών στην Τεχεράνη

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέες μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά υποδομών στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον του Ιράν. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τους στόχους των πληγμάτων.
Σημαίες Γερμανίας Φινλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Όχι σε συμμετοχή σε στρατιωτική επιχείρηση στο Χορμούζ λέει ο ΥΠΕΞ

Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ απέκλεισε γερμανική εμπλοκή στο Στενό του Χορμούζ, απάντησε αρνητικά στο αίτημα ΗΠΑ για στρατιωτική υποστήριξη και εξέφρασε επιφυλάξεις για επέκταση της αποστολής "Aspides" της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία διαπραγματεύσεων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σχηματισμός συμμαχίας για ασφάλεια πλοίων στο Στενό του Χορμούζ

Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει ότι αρκετές χώρες συνέστησαν συνασπισμό για τη συνοδεία πλοίων στο Στενό του Χορμούζ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Επαφές με Τραμπ και Κάρνεϊ για το Στενό του Χορμούζ

Ο Κιρ Στάρμερ συνομίλησε με Τραμπ για το Στενό του Χορμούζ και τον τερματισμό της αναστάτωσης στη ναυτιλία, ενώ με τον Κάρνεϊ συζήτησαν τις επιπτώσεις. Θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή τη Δευτέρα.
Αστυνομικό όχημα Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πέντε τραυματίες σε επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο Βαγδάτης

Πέντε τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βαγδάτης, όπου βρίσκεται αμερικανική διπλωματική εγκατάσταση. Ρουκέτες έπληξαν επίσης μονάδα επεξεργασίας νερού, στρατιωτική βάση και φυλακή υψίστης ασφαλείας.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 3.000 άμαχοι νεκροί σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

Πάνω από 3.000 νεκροί, κυρίως άμαχοι, καταγράφηκαν σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν, σύμφωνα με την HRANA. Μεταξύ τους 1.319 άμαχοι και 206 παιδιά, ενώ 1.122 ήταν στρατιωτικοί, αναφέρει η οργάνωση.