ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
Η άδεια καμπίνα αεροπλάνου χωρίς παρουσία επιβατών σε καθηλωμένο αεροσκάφος.

Κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέχρι τον Μάιο οι μισές αεροπορικές

Μόνο με τη στήριξη από τις κυβερνήσεις θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την πανδημία οι αεροπορικές εταιρείες, προειδοποιεί ο συμβουλευτικός οίκος CAPA Centre for Aviation.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού μπορεί να χρεοκοπήσει τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως μέχρι το τέλος Μαΐου, εκτός και αν οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία κάνουν συντονισμένα βήματα για να αποφύγουν μια τέτοια κατάσταση, προειδοποιεί στέλεχος συμβουλευτικής εταιρείας. Σύμφωνα με δημοσίευση της ΙΑΤΑ την περασμένη εβδομάδα, οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν μέχρι και 113 δισ. δολάρια απώλειες στα έσοδα τους φέτος .

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν οδηγηθεί σε αθέτηση υποχρεώσεων ή έχουν παραβιάσει ήδη δανειακές συμβάσεις, τονίζει σε ανακοίνωση της η συμβουλευτική αεροναυτιλίας CAPΑ (CAPA Centre for Aviation). Οι αεροπορικές εταιρείες ξοδεύουν τα αποθέματα ρευστότητας γρήγορα, ενώ τα αεροπλάνα τους παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος και αυτά που πετάνε είναι σχεδόν άδεια. «Συντονισμένες κινήσεις από κυβερνήσεις και βιομηχανία χρειάζονται άμεσα, για να μπορέσει να αποφευχθεί η καταστροφή», σημειώνει η CAPΑ. Αλλιώς, «εξερχόμενη από την κρίση, η βιομηχανία θα είναι σαν να βγαίνει από μια βίαιη μάχη γεμάτη απώλειες».

Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Μέση Ανατολή είναι πιθανό να επιβιώσουν επειδή οι κυβερνήσεις θα τις βοηθήσουν, ή θα υποστηριχτούν από τους ιδιοκτήτες τους, αναφέρει επίσης η συμβουλευτική CAPA. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει περιορίσει στο μισό την αεροπορική κυκλοφορία.

Αεροπορικές εταιρείες από την American Airlines μέχρι την αυστραλιανή Qantas έχουν περιορίσει τις πτήσεις, ενώ μερικές όπως η σουηδική SAS AB έχουν απολύσει προσωρινά το περισσότερο προσωπικό τους. Η βρετανική Flybe βρίσκονταν υπό ειδική διαχείριση και κατόρθωσε μετά βίας να μη χρεοκοπήσει στις αρχές του 2020, αλλά μετά από τα προβλήματα που δημιούργησε στις αεροπορικές μεταφορές ο κορονοϊός, τελικά υπέκυψε.

Ήδη μετά την ανακοίνωση του γερμανικού τουριστικού πρακτορείου TUI πως πρόκειται να υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων, καθώς έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, και ο αεροπορικός κολοσσός Lufthansa έχει εκφράσει τις ίδιες προθέσεις, καθώς έχουν ακυρωθεί  περισσότερες από τις μισές πτήσεις της. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας θα ακυρωθούν 23.000 πτήσεις μέχρι τις 25 Απριλίου.

Οι ακυρώσεις στην Ιταλία επιβάρυναν την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση για την Norwegian Air, που δει την αξία της να κατρακυλάει και ανακάλεσε τις προβλέψεις της για το 2020. Σήμερα ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 3.000 πτήσεις από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου και θα θέσει σε προσωρινή αργία «σημαντικό μέρος» του εργατικού της δυναμικού.

Πλέον ο κίνδυνος για τις επιπτώσεις της επιδημίας μεταφέρεται στην κρίσιμη για τα έσοδα των αερογραμμών θερινή περίοδο, οπότε οι πτήσεις είναι ασφυκτικά γεμάτες από ταξιδιώτες που αναζητούν τον ήλιο του Νότου. «Η θερινή περίοδος ενδέχεται να εκμηδενισθεί εάν η κατάσταση επιδεινωθεί στην Ιταλία κι εάν υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων στη Γαλλία. Βλέπουμε ήδη πως οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τα ταξίδια των εργαζομένων τους και των εμπορικών αντιπροσώπων τους προκειμένου να προστατεύσουν το προσωπικό τους», διαπιστώνει ο Νιλ Γουΐλσον, αναλυτής της Markets.com.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι αεροπορικές διακόπτουν πτήσεις προς Βενεζουέλα λόγω έντασης με ΗΠΑ

Έξι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς Βενεζουέλα, ύστερα από προειδοποίηση της FAA για αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή και ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Καραϊβική.
Boeing 777 Emirates
ΔΙΕΘΝΗ

Η Emirates αναδείχθηκε ξανά Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στα ULTRAs

Η Emirates αναδείχθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά ως «Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στον Κόσμο» στα ULTRAs, λαμβάνοντας επίσης διακρίσεις για την Premium Economy Class και τη συνολική προσφορά στην παγκόσμια αεροπορία.
Επιβάτες σε αεροπλάνο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες πτήσεις και αυξημένη ζήτηση από Αυστρία και Ελβετία για Ελλάδα το 2026

Αυστριακοί και Ελβετοί Tour Operators αυξάνουν πτήσεις και νέους προορισμούς προς Ελλάδα για το 2026, με ισχυρή ζήτηση και θετικές προοπτικές, όπως διαπιστώθηκε σε roadshows και ειδικές εκδηλώσεις.
Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις θα συνδέεται η Θεσσαλονίκη με Μολδαβία από Μάιο

Από τον Μάιο, η Θεσσαλονίκη θα συνδέεται αεροπορικώς με το Κισινάου της Μολδαβίας μέσω SkyUp Airlines με δύο πτήσεις εβδομαδιαίως. Το Κισινάου αναδεικνύεται ως προορισμός με πλούσια ιστορία, γαστρονομία, κρασί και πολιτισμό.
Αεροπλάνο Aegean Airlines
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: Αύξηση 12% της κερδοφορίας στα 148 εκατ. το εννεάμηνο

Η AEGEAN έκλεισε το εννεάμηνο του 2025 με κύκλο εργασιών 1,43 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 4%, κέρδη ενισχυμένα κατά 12% στα 148 εκατ. ευρώ και 13,2 εκατ. επιβάτες, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αναπτυξιακή της πορεία.
Αεροσκάφος United Airlines
ΔΙΕΘΝΗ

United Airlines: Μειώνει τις πτήσεις της κατά 4% λόγω έλλειψης ελεγκτών

Η United Airlines θα μειώσει το 4% των πτήσεών της από Παρασκευή έως Κυριακή, καθώς το FAA ζήτησε περιορισμό της κίνησης σε 40 αεροδρόμια λόγω έλλειψης ελεγκτών. Η εταιρεία εκτελεί περίπου 4.500 πτήσεις ημερησίως.