ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Η έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τη χαρακτηριστική περίφραξη και σημαίες κρατών μελών, υπό καθαρό ουρανό.

Νέα επείγουσα αίτηση του ΟΗΕ για βοήθεια στα βόρεια νοσοκομεία, στη Γάζα

Η OCHA του ΟΗΕ ζήτησε επειγόντως βοήθεια για τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στο βόρειο τμήμα, όπου οι ισραηλινές επιθέσεις πλήττουν κλινικές και γύρω περιοχές.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε χθες Τρίτη για ακόμη μια φορά επείγουσα έκκληση να προσφερθεί βοήθεια στα νοσοκομεία στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη έπειτα από 14 μήνες πολέμου Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στον βορρά, καθώς συνεχίζουν να αναφέρονται επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον κλινικών ή στις περιοχές όπου βρίσκονται.

Η έκκληση, που διατυπώθηκε παραμονή Χριστουγέννων, αφορά ιδίως παραδόσεις τροφίμων, νερού και καυσίμων.

Στην πόλη της Γάζας (βόρεια), έχουν απομείνει σε λειτουργία μόνον τρεις αναπνευστήρες για παιδιά που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με τη UNICEF.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία Καμάλ Αντουάν και Αλ Άουντα, όπως και στο ινδονησιακό νοσοκομείο —και τα τρία βρίσκονται στον βορρά— επιδεινώθηκε από την Κυριακή, όταν ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως διεξήγαγε «περιορισμένη» επιχείρηση εναντίον του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στην περιοχή όπου βρίσκεται το τρίτο.

Το OCHA θύμισε ότι η βόρεια Γάζα παραμένει υπό σχεδόν απόλυτη πολιορκία από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε πως, από την 1η Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές αρχές απέρριψαν 48 από τα 52 αιτήματα του ΟΗΕ να επιτραπεί πρόσβαση σε υπηρεσίες του για να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο νέος επικεφαλής του OCHA, ο Τομ Φλέτσερ, ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως καταγράφεται «κατάρρευση» ως προς την επιβολή της τάξης στον παλαιστινιακό θύλακο και τα φορτία με βοήθεια λεηλατούνται ολοένα πιο συχνά από συμμορίες.

Οι αρχές του Ισραήλ διατείνονται πως υπάρχει διαθέσιμη άφθονη ανθρωπιστική βοήθεια αλλά οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν τη διανέμουν αποτελεσματικά.

Από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, η Λωρίδα της Γάζας θεωρείται περιοχή κατεχόμενη από τον στρατό του Ισραήλ και άρα είναι οι ισραηλινές αρχές αυτές που ευθύνονται για την επιβολή της τάξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Μόνο η διπλωματία οδηγεί σε λύση για το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν

Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδρίασε για τη μη διάδοση πυρηνικών και το Ψήφισμα 2231, με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ φέτος υπήρξε ένταση λόγω του μηχανισμού «snapback» και διαφωνιών για τις κυρώσεις και τις αρμοδιότητες του ΣΑ.
Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρώμη επιθυμεί παραμονή στρατού της στον Λίβανο μετά την αποχώρηση ΟΗΕ

Η Ιταλία θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στον Λίβανο και μετά την αποχώρηση της UNIFIL το 2026, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, τονίζοντας τη δέσμευση στη διεθνή υποστήριξη της περιοχής.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ανησυχία για εποικισμούς και ανθρωπιστική κρίση σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Ο ΟΗΕ καταγράφει ρεκόρ προώθησης ισραηλινών εποικισμών και δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, καλώντας σε πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας και του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στη λύση των δύο κρατών.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Η GHF διακόπτει την αποστολή της στη Γάζα με στήριξη Ισραήλ-ΗΠΑ

Η GHF, στηριζόμενη από ΗΠΑ και Ισραήλ και επικρινόμενη από ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανακοίνωσε το τέλος της αποστολής της στη Γάζα μετά τη διανομή 187 εκατ. γευμάτων σε αμάχους, εν μέσω έντονου διεθνούς σκεπτικισμού.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Βελτίωση στην παροχή τροφίμων στη Γάζα μετά την εκεχειρία

Στη Γάζα συνεχίζει να μπαίνει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια μετά την εκεχειρία του Οκτωβρίου, αλλά παραμένει ανεπαρκής για τις μεγάλες ανάγκες, ειδικά με τον κίνδυνο καταστροφής τροφίμων λόγω βροχών, αναφέρει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.