ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 06:52:52
Καθεδρικός Αλέξανδρος Νιέφσκι Σόφια
Ο Καθεδρικός Ναός Αλέξανδρος Νιέφσκι στην καρδιά της Σόφιας με πανοραμική αεροφωτογραφία.

Η Ελλάδα ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός των ταξιδιωτών από Βουλγαρία

Το Νοέμβριο, οι ταξιδιώτες από τη Βουλγαρία προς το εξωτερικό άγγιξαν τις 638.000, παρουσιάζοντας αύξηση 11,3% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2023.

Ο αριθμός των ταξιδιών που πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο οι κάτοικοι της Βουλγαρίας στο εξωτερικό έφτασε τις 638.000, αυξημένος κατά 11,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Τα περισσότερα ταξίδια των Βουλγάρων κατοίκων έγιναν στην Τουρκία (193.200), την Ελλάδα (109.300), τη Σερβία (68.500), τη Ρουμανία (64.300), τη Γερμανία (32.700), την Ιταλία (21.800), την Αυστρία (20.600), τη Βόρεια Μακεδονία (19.300), τη Βρετανία (18.600), και την Ισπανία (13.800).

Το 28,5% των ταξιδιών αυτών έγινε για διακοπές και αναψυχή, το 23,2% για επαγγελματικούς λόγους αλλά τα περισσότερα, ποσοστό 48,3%, έγιναν για «άλλους λόγους».

Τον Νοέμβριο, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη Βουλγαρία ανήλθε σε 711.900, αύξηση κατά 2,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Καταγράφηκε αύξηση των ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, κατά 9,3% και για αναψυχή, κατά 7,7% ενώ τα ταξίδια για άλλους λόγους μειώθηκαν κατά 2,7%.

Το 47,2% των επισκεπτών (συνολικά 336.000) προερχόταν από χώρες της ΕΕ, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Ρουμανία (42,7%) και την Ελλάδα (25%). Οι επισκέψεις κατοίκων άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη Βουλγαρία ανήλθαν σε 311.600 (43,8% του συνόλου) με τις περισσότερες να προέρχονται από την Τουρκία (157.400).

Από το σύνολο των επισκεπτών, το 31,% δήλωσε ότι ταξιδεύει για διακοπές και αναψυχή και το 18,8% για επαγγελματικούς λόγους ενώ το 49,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό, για «άλλους λόγους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χιονισμένο δάσος Καιρός
ΔΙΕΘΝΗ

Μαλιοβίτσα: Το πρώτο οικολογικό χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας

Το Malyovitsa Resort στη Ρίλα έγινε το πρώτο βουλγαρικό χιονοδρομικό που λειτουργεί μόνο με πράσινη ενέργεια, χρησιμοποιώντας πέλετ και εφαρμόζοντας φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα, ενώ σχεδιάζονται νέες επενδύσεις για ενίσχυση της ελκυστικότητάς του.
Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
ΔΙΕΘΝΗ

Τα έργα του Ζάχαρι Ζογκράφ ζωντανεύουν στην Εθνική Πινακοθήκη

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει την πρώτη της εμβυθιστική έκθεση αφιερωμένη στον Ζάχαρι Ζογκράφ και τα έργα του. Το πρωτοποριακό δρώμενο, διάρκειας 20', θα φιλοξενείται έως 30/1/2027 στον χώρο Kvadrat 500 στη Σόφια.
Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λεύκωμα με φωτογραφίες από τις τοιχογραφίες της εκκλησίας Μπογιάνα

Για πρώτη φορά οι τοιχογραφίες της εκκλησίας Μπογιάνα παρουσιάζονται σε φωτογραφικό λεύκωμα με πάνω από 50 υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, συνοδευόμενο από κείμενα κορυφαίων ιστορικών τέχνης για την καλλιτεχνική τους αξία.
Γέφυρα του Μόσταρ
ΔΙΕΘΝΗ

Νικόλοφ και Νασάρ στους 10 κορυφαίους αθλητές των Βαλκανίων

Οι Αλεξάνταρ Νικόλοφ και Κάρλος Νασάρ μπήκαν στην κορυφαία 10άδα της BTA για τους καλύτερους αθλητές των Βαλκανίων 2025, με συμμετοχή πολλών πρακτορείων. Ο Νικόλοφ ξεχώρισε ως πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Βόλεϊ.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Μαυροβούνιο καταργεί τη βίζα για Τούρκους υπηκόους

Η Ποντγκόριτσα αποφάσισε να άρει ξανά την υποχρέωση βίζας για Τούρκους υπηκόους, επιτρέποντας μικρότερη διάρκεια παραμονής, λόγω βελτιωμένης συνεργασίας και αυξημένων ελέγχων με τις τουρκικές αρχές.