ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:44:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

Ξεκινούν οι ακροάσεις των προσώπων που θέλει να διορίσει ο Τραμπ

Έντονες αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς για την απόφαση Τραμπ να τοποθετήσει στη θέση του υπ. Άμυνας των ΗΠΑ τον Πιτ Χέγκσθε.

Ξεκινούν σήμερα οι ακροάσεις στη Γερουσία των ΗΠΑ των υποψήφιων μελών της νέας κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και αναμένεται να είναι δύσκολη για κάποια αμφιλεγόμενα πρόσωπα, όπως ο Πιτ Χέγκσεθ που έχει επιλεχθεί για το υπουργείο Άμυνας.

Το αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο διορισμός υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, έπειτα από την ακρόασή τους από την αρμόδια επιτροπή του σώματος.

Ο 44χρονος Χέγκσεθ, πρώην ταγματάρχης, ανοίγει σήμερα τον χορό των ακροάσεων και αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο των Δημοκρατικών γερουσιαστών της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Δημοκρατικοί αντιδρούν έντονα στην επιθυμία του Τραμπ να διορίσει αυτόν τον πρώην παρουσιαστή του Fox News στο υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας κυρίως την έλλειψη εμπειρίας του αλλά και κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, όπως η αντίθεσή του στην συμμετοχή των γυναικών στα μάχιμα στρατεύματα.

Τον Νοέμβριο εξάλλου ήρθε στη δημοσιότητα μια καταγγελία που είχε γίνει το 2017 εις βάρος του Χέγκσεθ στην Καλιφόρνια για σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο δεν απαγγέλθηκαν διώξεις εναντίον του για το περιστατικό και ο πρώην στρατιωτικός αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε μη συναινετική σχέση.

Επίσης ο Χέγκσεθ φέρεται να έχει προβλήματα με το αλκοόλ, αλλά και να έχει κακοδιαχειριστεί πόρους που προορίζονταν για βετεράνους του αμερικανικού στρατού.

Η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μέλος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, αναρωτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα: «Μπορούμε να βασιστούμε πραγματικά ότι αν πάρουμε τηλέφωνο τον Χέγκσεθ στις δύο το πρωί, θα είναι σε θέση να λάβει μια απόφαση ζωής και θανάτου σχετικά με την εθνική ασφάλεια;». «Όχι», απάντησε η ίδια.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, διερωτήθηκε χθες: «Είναι κάποιος με το φερόμενο παρελθόν του Πιτ Χέγκσεθ πραγματικά το είδος του ανθρώπου που θέλουμε να είναι επικεφαλής σε μια πάρα πολύ σημαντική και επικίνδυνη κατάσταση;».

«Είναι πραγματικά προς το συμφέρον της ασφάλειας των Αμερικανών; Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναρωτηθούν οι γερουσιαστές κατά την αυριανή ακρόαση», πρόσθεσε.

Ο Χέγκσεθ έχει δηλώσει ότι θέλει να προχωρήσει σε μια εκ βάθρων αναδιοργάνωση του Πενταγώνου, το οποίο εκτιμά ότι έχει γίνει πολύ «woke». Επιδιώκει κυρίως να αποπέμψει κάποιους στρατηγούς και να απαγορεύσει στα διεμφυλικά άτομα να εντάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις.

Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεση του Τραμπ να τον διορίσει υπουργό Άμυνας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι επιμένει στην επιλογή του.

Ο Τραμπ ωστόσο αναγκάστηκε να υποχωρήσει στον διορισμό του Ματ Γκετς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μπροστά στις αντιδράσεις πολλών γερουσιαστών, ακόμη και Ρεπουμπλικάνων.

Αν και στην πρώτη του θητεία στην προεδρία ο Τραμπ επέλεξε κυρίως άνδρες και γυναίκες με εμπειρία σε θέσεις- κλειδί, αυτή τη φορά προτίμησε να ορίσει πιστούς του υποστηρικτές.

Μετά τον Χέγκσεθ ενώπιον της Γερουσίας αναμένεται να καταθέσει αύριο το πρωί η Κρίστι Νόεμ, την οποία ο Τραμπ θέλει να διορίσει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν η Παμ Μπρόντι, υποψήφια για το υπουργείο Δικαιοσύνης, και ο Μάρκο Ρούμπιο, υποψήφιος για το υπουργείο Εξωτερικών.

Η τελευταία φορά που η Γερουσία απέρριψε τον διορισμό προσώπου που είχε προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν το 1989. Τότε ο Τζορτζ Μπους αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να μην διορίσει τον Τζον Τάουερ υπουργό Άμυνας λόγω των καταγγελιών για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με το αλκοόλ και λόγω της απρεπούς συμπεριφοράς του προς τις γυναίκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομία και κάψιμο σημαιών στην Κάλι

Διαδηλωτές στην Κάλι έκαψαν αμερικανικές σημαίες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μετά τη νίκη του δεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας, γεγονός που εξόργισε υποστηρικτές της αριστεράς.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νίκη ακροδεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας

Ο αντισυστημικός ποινικολόγος Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια κέρδισε με μικρή διαφορά τις προεδρικές εκλογές στην Κολομβία, οδηγώντας τη χώρα σε δεξιά στροφή και υπόσχεται σκληρή στάση κατά των ένοπλων ναρκωτικών οργανώσεων.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται άλλους, αλλά οι σύμμαχοι απουσιάζουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του, επέκρινε την Ιταλία και την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για την απροθυμία τους να βοηθήσουν κατά του Ιράν, τονίζοντας πως δεν στηρίζουν επαρκώς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε κρίσιμες στιγμές.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι συνομιλίες με ΗΠΑ «διακόπηκαν, αλλά συνεχίζονται»

Η ιρανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά από «προσβλητική» ανάρτηση του Τραμπ, σύμφωνα με το Irna. Οι συνομιλίες διακόπηκαν, αλλά δεν έχουν λήξει οριστικά, ανέφερε ιρανική πηγή στο Reuters.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν αποχώρησε από διαπραγματεύσεις λόγω δηλώσεων Τραμπ για τον Λίβανο

Η ιρανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενη για δηλώσεις του Τραμπ. Ο Ιρανός επικεφαλής τόνισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να προσέχουν τα λόγια τους και πως οι ιρανικές δυνάμεις είναι έτοιμες για απάντηση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με αντίποινα αν το Ιράν δεν περιορίσει τη Χεζμπολάχ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Ιράν να σταματήσει άμεσα τη δράση των συμμάχων του στον Λίβανο, προειδοποιώντας σε ανάρτησή του πως, αν δεν συμμορφωθεί, οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν σκληρότερες επιθέσεις κατά του Ιράν.