ΓΔ: 2200.69 -0.11% Τζίρος: 172.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
Η φωτογραφία απεικονίζει το κεντρικό κτήριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με το χαρακτηριστικό λογότυπο.

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να μοιραστεί απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες με την ΕΕ

Η κίνηση αποτελεί τμήμα μέρος μιας προσπάθειας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να πιέσει για αύξηση της παραγωγής όπλων μεταξύ των κρατών μελών του, στο πλαίσιο αυτού που ο Μάρκ Ρούτε αποκαλεί «μετάβαση σε πνεύμα πολέμου».

Το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει διαδικασία για να μοιραστεί μερικούς από τους εξαιρετικά εμπιστευτικούς στόχους δυνατοτήτων του - οι οποίοι καθορίζουν τι είδους οπλικά συστήματα  πρέπει να παράγουν τα κράτη μέλη - με την αμυντική βιομηχανία, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος.

Η κίνηση αποτελεί τμήμα μέρος μιας προσπάθειας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να πιέσει για αύξηση της παραγωγής όπλων μεταξύ των κρατών μελών του, στο πλαίσιο αυτού που ο νέος Γενικός Γραμματέας του Μάρκ Ρούτε αποκαλεί «μετάβαση σε πνεύμα πολέμου».

Κατά το Bloomberg, σύμφωνα με τα άτομα που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, η συμμαχία αναζητά τρόπους να εκφράσει ορισμένους από τους συνολικούς στόχους σε μια μορφή που θα μπορεί να μοιραστεί με ασφάλεια, ώστε να πείσει τις αμυντικές βιομηχανίες να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου βήματος απαιτεί τη συναίνεση των συμμάχων και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ένα άτομο.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να επανεξοπλιστούν, λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προσδίδει ένα τόνο επείγουσας ανάγκης στην συγκεκριμένη προσπάθεια καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει ότι θα πάψει να στηρίζει στρατιωτικά τα μέλη του ΝΑΤΟ με χαμηλές δαπάνες για την άμυνα.

Σε μια ξεχωριστή διαδικασία, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ξεκίνησε επίσης μια διαδικασία κοινής χρήσης ορισμένων διαβαθμισμένων προτύπων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουν τα 21 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Λόγω της ευαισθησίας των πληροφοριών, τα εμπιστευτικά αυτά πρότυπα δίνονται σταδιακά καθώς το ΝΑΤΟ τα επεξεργάζεται και τα ενημερώνει. 

Αυτά τα πρότυπα αφορούν στρατιωτικές προδιαγραφές που στοχεύουν στην εναρμόνιση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των μελών και στην επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμάχων. Μπορούν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα διαμετρήματα των όπλων ή ένα κοινό στρατιωτικό λεξιλόγιο.

Η λήψη αυτών των πληροφοριών μπορεί να επιτρέψει στην ΕΕ να εναρμονίσει τους κανόνες μεταξύ των κρατών μελών της τόσο σε ότι αφορά τις στρατιωτικές τεχνολογίες όσο και σε ότι αφορά τις τεχνολογίες διπλής χρήσης, όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η συμμαχία έχει λάβει μέτρα για να μοιραστεί τα πρότυπά της, μεταξύ άλλων με την ΕΕ, ως μέρος των νέων αμυντικών της σχεδίων. Επίσης, συνεργάζεται πιο στενά με αμυντική βιομηχανία, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ μοιράστηκε πρόσφατα μη εμπιστευτικά πρότυπα υλικού με την ΕΕ, μια κίνηση που ο Επίτροπος Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άντριους Κουμπίλιους, χαρακτήρισε «ένδειξη εμπιστοσύνης χωρίς προηγούμενο».

Το βήμα έγινε με πρωτοβουλία του Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Οκτώβριο και έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο και Ρώμη στηρίζουν Ισπανία μετά τις αμερικανικές απειλές για ΝΑΤΟ

Βερολίνο και Ρώμη στήριξαν τη Μαδρίτη μετά τις αμερικανικές πιέσεις για τη συμμετοχή της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ. Η Γερμανία ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητείται η θέση της Ισπανίας, ενώ η Ιταλία τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι από Κύπρο: Προτεραιότητα η ενέργεια, σημαντικές οι αμυντικές δαπάνες

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ενωμένο με ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα. Ζήτησε προληπτικά μέτρα για ενεργειακές κρίσεις και εξέφρασε λογική στη συζήτηση για χαλάρωση κανόνων κρατικών ενισχύσεων.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Οι 27 επιθυμούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Επιτροπή θα προετοιμάσει σχέδιο δράσης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 42.7, δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αρνήθηκε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ στα Στενά Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν και απέρριψε βοήθεια του ΝΑΤΟ, επικρίνοντας τους συμμάχους για αδιαφορία όταν τους χρειάστηκε, αποκαλώντας το ΝΑΤΟ «χάρτινη τίγρη» στο Truth Social.