ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ισραήλ
Η σημαία του Ισραήλ κυματίζει πάνω από τοπίο με καθαρό ουρανό.

Ταϊλάνδη: Χαρούμενη η πρωθυπουργός για την απελευθέρωση 5 ομήρων

Οι Ταϊλανδοί, που απήχθησαν όταν η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Παετονγκτάρν Σιναουάτρα εξέφρασε σήμερα τη χαρά της για την πολυαναμενόμενη απελευθέρωση πέντε Ταϊλανδών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα για περισσότερο από έναν χρόνο.

Οι Ταϊλανδοί, που απήχθησαν όταν η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές την οποία προέβλεπε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι οι πέντε όμηροι είναι οι Ουατσάρα Σριαούν, Πονγκσάκ Τάνα, Σατίαν Σουουανάχαμ, Σουράσακ Λαμάου και Μπαναουάτ Σαετάο.

«Είμαι χαρούμενη που έχω την επιβεβαίωση από την πρεσβεία μας στο Ισραήλ που με ενημέρωσε τηλεφωνικώς πως πέντε υπήκοοί μας απελευθερώθηκαν από τη Γάζα σήμερα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά η Σιναουάτρα την οποία ανάρτησε σε διάφορους επίσημους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ταϊλανδική κυβέρνηση, όπως ο καθένας στην Ταϊλάνδη, περίμενε αυτή τη στιγμή πολύ καιρό», πρόσθεσε, ευχαριστώντας για τις εργασίες διαμεσολάβησης του Κατάρ, της Αιγύπτου, του Ιράν, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό την εξασφάλιση της απελευθέρωσης αυτής, και το Ισραήλ που τους παρέλαβε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ανέφερε πως οι πέντε απελευθερωθέντες θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

«Η Ταϊλάνδη καλεί για ταχεία απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μεταξύ των οποίων ένας Ταϊλανδός, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους».

Τριάντα ένας Ταϊλανδοί συνελήφθησαν από τους μαχητές της Χαμάς, περιλαμβανομένων 23 που απελευθερώθηκαν στα τέλη του 2023 και δύο των οποίων ο θάνατος επιβεβαιώθηκε τον Μάιο του 2024.

Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί πολίτες βρίσκονται στο Ισραήλ, με τους περισσότερους να εργάζονται στον αγροτικό τομέα όπου οι μισθοί είναι σαφώς καλύτεροι από εκείνους που θα έπαιρναν στη χώρα τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αίγυπτο οι 13 Ισραηλινοί όμηροι, ελεύθεροι και δώδεκα Ταϊλανδοί

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa που συνδέεται με τη Χαμάς, επικαλούμενος πηγές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, επιβεβαίωσαν ότι αυτή παρέδωσε την πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα Ισραηλινοί κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προς τη Χαμάς

Δώδεκα Ισραηλινοί και μια εταιρεία κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προϊόντων, όπως τσιγάρα, iPhones και ανταλλακτικά προς τη Χαμάς στη Γάζα από το 2025, καθώς και για παροχή βοήθειας σε εχθρό εν καιρώ πολέμου, ανακοίνωσε το Υπ. Δικαιοσύνης.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 18 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, μπλοκαρισμένες οι διελεύσεις

Στους 18 ανήλθαν οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Το Ισραήλ ανέστειλε τη διέλευση ασθενών στη Ράφα, ενώ τα χτυπήματα έγιναν στη Γάζα και στη Χαν Γιούνις, μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικών.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Η Παλαιστινιακή Αρχή εκτός διακυβέρνησης Γάζας μετά τον πόλεμο

Ο Νετανιάχου δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα συμμετάσχει σε καμία περίπτωση στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, παρά το αμερικανικό σχέδιο για ειρήνη στην περιοχή.