ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:42:03
Αεροπορικό δυστύχημα Ουάσινγκτον
Διάσωση μετά από αεροπορικό δυστύχημα στον ποταμό κοντά στο αεροδρόμιο Ronald Reagan στην Ουάσινγκτον.

ΗΠΑ: Βρέθηκαν τα μαύρα κουτιά από την αεροπορική τραγωδία

Τα δυο μαύρα κουτιά θα αναλυθούν πλέον από ομάδα της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών (NTSB), στην οποία ανατέθηκε να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος χωρίς επιζώντες.

Τα δυο μαύρα κουτιά του επιβατικού αεροπλάνου που συνετρίβη στον ποταμό Ποτόμακ μετά τη σύγκρουσή του με ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού στους αιθέρες της Ουάσιγκτον προχθές Τετάρτη το βράδυ ανακτήθηκαν χθες Πέμπτη από τους ερευνητές, που προσπαθούν να κατανοήσουν τα αίτια της καταστροφής — αν και, κατά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πιθανόν οφειλόταν στις πολιτικές προώθησης της διαφορετικότητας στον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ.

Ο αποτυπωτής ήχων πιλοτηρίου και ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης του αεροπλάνου, συγκριτικά μικρού Bombardier CRJ700 με 64 επιβαίνοντες, το οποίο συγκρούστηκε προχθές Τετάρτη το βράδυ με ελικόπτερο Sikorsky H-60 Black Hawk με τριμελές πλήρωμα, εντοπίστηκαν κι ανασύρθηκαν από τα παγωμένα νερά του ποταμού που βρέχει την αμερικανική πρωτεύουσα.

Τα δυο μαύρα κουτιά θα αναλυθούν πλέον από ομάδα της αμερικανικής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών (NTSB), στην οποία ανατέθηκε να εξακριβώσει τα αίτια του δυστυχήματος χωρίς επιζώντες, του χειρότερου στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια και πλέον.

Αξιωματούχοι του NTSB τόνιζαν χθες πως δεν διαθέτουν «επαρκή στοιχεία» σε αυτό το στάδιο για να μιλήσουν για τις αιτίες, ή για να αποκλείσουν παράγοντες, συμπληρώνοντας πως η υπηρεσία λογαριάζει να δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικό πόρισμα «εντός 30 ημερών».

Αλλά ο πρόεδρος Τραμπ, αφού τήρησε ενός λεπτού σιγή κι εξέφρασε θλίψη για τη «μαύρη και φριχτή νύχτα», επέλεξε να δώσει στην τραγωδία πολιτική διάσταση.

«Εγώ είχα δώσει την προτεραιότητα στην ασφάλεια. Ο (σ.σ. πρώην πρόεδρος Μπαράκ) Ομπάμα κι ο (πρώην πρόεδρος Τζο) Μπάιντεν κι οι Δημοκρατικοί έδωσαν την έμφαση στην πολιτική», υποστήριξε από το βήμα στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τους προκατόχους του πως μείωσαν τις απαιτήσεις για τα προσόντα του προσωπικού που εγγυάται την αεροπορική ασφάλεια.

Είναι γνωστό καιρό τώρα πως στο στόχαστρο του Ρεπουμπλικάνου βρίσκονται τα προγράμματα για την προώθηση της διαφορετικότητας στην αμερικανική δημόσια διοίκηση, εν προκειμένω στην αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA).

«Είχαν δώσει ακόμη και οδηγία: ‘Υπερβολικά λευκή’. Αλλά εμείς θέλουμε κόσμο με ικανότητες», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, υποσχόμενος κατά τα άλλα διεξοδική έρευνα για να εξακριβωθούν οι αιτίες.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του προέδρου Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός πολιτικός Πιτ Μπούτιτζετζ, χαρακτήρισε το επίμαχο σχόλιο του ενοίκου του Λευκού Οίκου «απαράδεκτο». «Την ώρα που οικογένειες πενθούν, ο κ. Τραμπ θα όφειλε να ηγείται, όχι να ψεύδεται», πρότεινε.

Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν κατηγορεί τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κι αποδίδει το δυστύχημα στις πολιτικές προώθησης της διαφορετικότητας, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως «δεν ξέρει» ακόμα τις αιτίες, επιμένοντας μολαταύτα πως όντως αυτά «θα μπορούσαν να είναι» τα αίτια.

Προχωρώντας περαιτέρω, υπέγραψε νέο εκτελεστικό διάταγμα χθες το απόγευμα για να ενταθεί το κυνήγι αυτών των προγραμμάτων στα οποία βλέπει «ντροπιαστικές διακρίσεις».

Ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησής του Σον Ντάφι ανήγγειλε χθες βράδυ πως θα παρουσιάσει σύντομα «σχέδιο» για να «διορθωθεί» η κατάσταση στην FAA.

Με απολογισμό 67 νεκρούς, αυτή είναι η χειρότερη αεροπορική καταστροφή στις ΗΠΑ αφότου είχε συντριβεί αεροπλάνο της γραμμής αμέσως μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2001.

Έπειτα από ώρες έρευνας σε δύσκολες συνθήκες για να βρεθούν επιζώντες, χωρίς επιτυχία, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επικεντρώνονται πλέον στην ανάσυρση των πτωμάτων των θυμάτων από τον ποταμό Ποτόμακ, σε πολύ μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ως χθες Πέμπτη το πρωί είχαν ανασυρθεί 28 πτώματα, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα, ενώ αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες βράδυ πως ο αριθμός των θυμάτων που περισυνελέγησαν έφτασε πλέον τα 40.

Για τον πρόεδρο Τραμπ, η σύγκρουση «έπρεπε να είχε αποφευχθεί». Το ελικόπτερο «είχε πάρει απίστευτα κακή πορεία», είπε, κρίνοντας πως ενέσκηψε σειρά «κακών αποφάσεων».

Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Πιτ Χέγκσεθ από την πλευρά του ενημέρωσε πως το πλήρωμα του Μπλακ Χοκ ήταν «σχετικά έμπειρο».

Στην Ουάσιγκτον οι πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε πολύ χαμηλό ύψος είναι καθημερινές, σχεδόν ασταμάτητες.

Ηχητική καταγραφή των επικοινωνιών του πύργου ελέγχου επιτρέπει να ακούσει κανείς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ρωτούν επανειλημμένα τον πιλότο του Μπλακ Χοκ αν έχει δει το επιβατικό αεροσκάφος θυγατρικής της American Airlines και να του δίνουν οδηγία να «περάσει πίσω» του.

«Μόλις είδα μια πύρινη σφαίρα, και κατόπιν εξαφανίστηκε», λέει με απελπισία ελεγκτής αφού η επικοινωνία με το ελικόπτερο χάνεται.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση για τη διασφάλιση της «συνέχειας της κυβέρνησης» (σ.σ. τη μεταφορά σημαντικών πολιτικών προσώπων εκτός Ουάσιγκτον σε περίπτωση μείζονος καταστροφής ή πυρηνικού πολέμου). Τα γυμνάσια του είδους είναι συνηθισμένα.

Στα θύματα συγκαταλέγονται πολλά μέλη της κοινότητας του καλλιτεχνικού πατινάζ, ανάμεσά τους πασίγνωστο ζευγάρι Ρώσων: η Ευγενία Σίσκοβα και ο Βαντίμ Ναούμοφ είχαν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές το 1994.

Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από τη Γουίτσιτα, στο Κάνσας (κεντρικές ΗΠΑ), όπου γίνονταν αγώνες πρωταθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης δυο υπήκοοι Κίνας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο την πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά συλλυπητήρια» στις ΗΠΑ για το δυστύχημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εγγυήσεις ασφαλείας σε Ουκρανία με αντάλλαγμα τον Ντονμπάς στη Ρωσία

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να συνέδεσε τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία με την παραχώρηση του Ντονμπάς στη Ρωσία. Το Reuters δεν κατόρθωσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ απελαύνουν πρώην υποψήφιο πρόεδρο Σαλβαδόρ για διαφθορά με συμμορίες

Στο Ελ Σαλβαδόρ επέστρεψε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Νόρμαν Κιχάνο, που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία συμμοριών, ώστε να ξεκινήσει την ποινή του μετά την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αρχές.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θεωρεί ότι το Ιράν επιδιώκει συμφωνία λόγω μετακίνησης αεροπλανοφόρου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το Ιράν επιδιώκει διπλωματική λύση με τις ΗΠΑ, τονίζοντας τη ρευστή κατάσταση στην περιοχή, καθώς αμερικανικές δυνάμεις ενισχύονται στη Μέση Ανατολή με το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln.
Σύλληψη στη Μινεάπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Μινεάπολη: Πένθος και οργή στις ΗΠΑ

Στη Μινεάπολη, όπου πρόσφατα σκοτώθηκαν από ομοσπονδιακούς πράκτορες δύο κάτοικοι, στήθηκαν αυτοσχέδια μνημεία εν μέσω πολικού ψύχους, με πολίτες να αφήνουν λουλούδια και μηνύματα παρά την έντονη αστυνομική παρουσία.
Σύλληψη στη Μινεάπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Μινεάπολη: Ο Τραμπ επιλέγει αποκλιμάκωση μετά τον θάνατο διαδηλωτή

Ο δήμαρχος Μινεάπολης ανακοίνωσε την αποχώρηση των ομοσπονδιακών πρακτόρων, καθώς ο Τραμπ επιχειρεί ηρεμία μετά τον θάνατο δεύτερου πολίτη από σφαίρες αστυνομικών και επικρίσεις για τη στάση του στη βία.
Αστυνομικοί κατά την υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ομοσπονδιακοί πράκτορες αποχωρούν άμεσα από τη Μινεάπολη, λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι ανακοίνωσε ότι μερικοί ομοσπονδιακοί πράκτορες θα αποχωρήσουν από την πόλη, ενώ θα συνεχίσει να πιέζει για πλήρη απομάκρυνσή τους. Ο Τραμπ ζήτησε τερματισμό της βίας στη Μινεσότα.