ΓΔ: 2045.81 -0.54% Τζίρος: 253.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Δασμούς αντιποίνων σε πολλές χώρες θα επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ

Μια τέτοια απόφαση θα εκπληρώσει την δέσμευσή να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές ίσους με τους συντελεστές που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι στις αμερικανικές εξαγωγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει δασμούς αντιποίνων σε πολλές χώρες την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι πρόσθετες εισφορές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση αυτή θα εκπληρώσει μια προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές ίσους με τους συντελεστές που επιβάλλουν οι εμπορικοί εταίροι στις αμερικανικές εξαγωγές. Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιες χώρες θα επηρεαστούν.

Ο Τραμπ ενημέρωσε τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές για τα σχέδιά του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό στον Λευκό Οίκο την περασμένη Πέμπτη (6.2.2025), δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Ο Τραμπ και κορυφαίοι σύμβουλοι έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν υψηλότερους δασμούς στις ξένες εισαγωγές για να βοηθήσουν στην πληρωμή της παράτασης των φορολογικών περικοπών του Τραμπ το 2017, οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές του προϋπολογισμού, θα μπορούσαν να προσθέσουν τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος των ΗΠΑ.

Οι αυξημένοι δασμοί θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος αυτού του κόστους, αν και τα τελευταία χρόνια αντιστοιχούσαν μόνο στο 2% περίπου των ετήσιων εσόδων.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό το περασμένο Σάββατο (1.2.2025), αλλά τους ανέβαλε μετά την αρνητική αντίδραση των επενδυτών. Οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ συμφώνησαν να αυξήσουν τις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας στα σύνορα, μια κορυφαία προτεραιότητα του Τραμπ. Η Wall Street διεύρυνε τις απώλειες χθες μετά την αναφορά του Reuters για τη συζήτηση του Τραμπ με τους βουλευτές.

Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι στοχεύουν να παρουσιάσουν το φιλόδοξο πακέτο φόρων και δαπανών τους αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά από μια πεντάωρη συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. Αντιμετωπίζει μια επικίνδυνη διαδρομή μέσω του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν οριακή πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία. 

Το Bloomberg από την άλλη αναφέρει ακόμη ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής δασμών με στόχο κυρίως τα αυτοκίνητα. Έχει βάλει ιδιαίτερα στο στόχαστρο τον φόρο προστιθέμενης αξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν ελάχιστο τυποποιημένο συντελεστή 15% που μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος για ορισμένες χώρες, λέγοντας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα (3.2.2025) ότι η εισφορά πήγε «στα ύψη». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της κινεζικής πολιτικής στις σπάνιες γαίες

Η αμερικανική κυβέρνηση τόνισε ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές σπάνιων γαιών βλάπτουν όλον τον κόσμο, όχι μόνο τις ΗΠΑ, και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως πράξη οικονομικού εξαναγκασμού σε βάρος όλων των χωρών.
Ουρανοξύστης Πεκίνου νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Νόμιμοι οι περιορισμοί στις εξαγωγές σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ

Η Κίνα υπερασπίστηκε τους ελέγχους στις εξαγωγές σπανίων γαιών και εξοπλισμού, αποκαλώντας τους «νόμιμους», ενώ χαρακτήρισε τους δασμούς του Τραμπ «υποκριτικούς», χωρίς ωστόσο να επιβάλει νέα μέτρα σε αμερικανικά προϊόντα.
ΗΠΑ Κίνα εμπορικός πόλεμος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» λόγω των δασμών

Οξύτερη γίνεται η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, μετά την απειλή Τραμπ για νέους δασμούς 100% στα κινεζικά προϊόντα από 1η Νοεμβρίου. Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για διπλά στάνταρ, καθώς απαντά με περιορισμούς στις εξαγωγές σπανίων γαιών.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα επικρίνει τις ΗΠΑ για υποκρισία σχετικά με τους νέους δασμούς

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «δυο μέτρα και δυο σταθμά» με αφορμή την εξαγγελία Τραμπ για νέους δασμούς 100% στα κινεζικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική κίνηση ως ενδεικτική αυτής της τακτικής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι δασμοί 100% και περιορισμοί λογισμικού κατά της Κίνας από Τραμπ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν κατά 100% τους τελωνειακούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από 1ης Νοεμβρίου ή νωρίτερα και θα επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές στρατηγικού λογισμικού στην Κίνα.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ απειλεί την Κίνα με δασμούς λόγω ελέγχων στις σπάνιες γαίες

Ο Τραμπ απείλησε με σημαντική αύξηση δασμών στα κινεζικά προϊόντα, θεωρώντας ότι η Κίνα γίνεται εχθρική λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, και δήλωσε ότι ίσως δεν συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ στη Νότια Κορέα.