ΓΔ: 2132.56 0.10% Τζίρος: 267.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ φωτογραφίζεται με σοβαρή έκφραση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Ο Τραμπ εναντίον δικαστών που μπλοκάρουν την εφαρμογή διαταγμάτων του

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς έκρινε ότι οι δικαστές δεν έχουν την εξουσία για «να ελέγχουν τις θεμιτές ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τα έβαλε σήμερα, με αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, που του ανήκει, με τους «πολύ πολιτικοποιημένους δικαστές» που μπλοκάρουν ορισμένες αποφάσεις του, συνεχίζοντας την επίθεσή της κυβέρνησής του εναντίον των δικαστικών θεσμών.

«Βρήκαμε δισεκατομμύρια δολάρια από απάτες, σπατάλες και υπεξαιρέσεις, ερευνώντας την κακοδιαχείριση της κυβέρνησής μας. Τώρα, ορισμένοι ακτιβιστές και άκρως πολιτικοποιημένοι δικαστές θέλουν να μας καθυστερήσουν ή να μας σταματήσουν», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αν χάσουμε την ορμή μας, αυτό θα ήταν πολύ άσχημο στον αγώνα μας για την αναζήτηση της αλήθειας (…) Απομένουν πολλά να ανακαλύψουμε ακόμα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», πρόσθεσε.

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, ο Στίβεν Μίλερ, έγραψε επίσης στην πλατφόρμα Χ ότι «αν ένας τοπικός δικαστής ήθελε να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία, δεν είχε παρά να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει πρόεδρος».

Δικαστές έχουν μπλοκάρει την εφαρμογή πολλών διαταγμάτων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να διευρύνει τις εξουσίες του όσο το δυνατόν περισσότερο απέναντι στους δικαστικούς θεσμούς αλλά και στο Κογκρέσο. Η απόφασή του να ακυρώσει το δίκαιο του εδάφους (την αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας απ’ όποιον γεννιέται στις ΗΠΑ) προκάλεσε δικαστική διαμάχη ενώ οι βίαιες μέθοδοι του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ, στον οποίο ανέθεσε να περικόψει τις ομοσπονδιακές δαπάνες, οδήγησαν σε πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς έκρινε ότι οι δικαστές δεν έχουν την εξουσία για «να ελέγχουν τις θεμιτές ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας», συγκρίνοντας την κατάσταση με την υποθετική παρέμβαση ενός δικαστή στη στρατιωτική στρατηγική ενός στρατηγού.

«Η δικαστική τυραννία είναι εξαιρετικά ανάρμοστη», σχολίασε από την πλευρά του ο Έλον Μασκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάντερ Λουκασένκο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, απένειμε χάρη σε 15 πολιτικούς κρατούμενους, έπειτα από προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον τρία άτομα που είχαν καταδικαστεί για άλλα εγκλήματα αφέθηκαν ελεύθερα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χίλαρι Κλίντον: «Δεν θυμάμαι αν είδα τον Έπστιν», καλεί Τραμπ να καταθέσει

Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει πως δεν είχε επαφές με τον Τζέφρι Έπστιν και δεν γνωρίζει για τα εγκλήματά του, καλώντας να καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Κατηγορεί τη ρεπουμπλικανική επιτροπή για απόπειρα εκτροπής της προσοχής από τους δεσμούς Τραμπ-Έπστιν.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πολύ λυπηρή» η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ λυπηρή» τη σύλληψη του πρώην πρίγκιπα Άντριου λόγω καταγγελιών που σχετίζονται με τον Έπστιν, τονίζοντας ότι είναι άσχημο για τη βασιλική οικογένεια και ο ίδιος έχει απαλλαγεί πλήρως από οποιαδήποτε κατηγορία.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια σε 59χρονο για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ το 2024

Ένας 59χρονος καταδικάστηκε σε ισόβια για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, κατά την προεκλογική περίοδο του 2024. Καταδικάστηκε επίσης για επίθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες και άλλα αδικήματα.
Ντόναλντ Τραμπ στη σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Ισόβια κάθειρξη στον Ράιαν Ράουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Ο Ράιαν Ράουθ, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα δύο μήνες πριν τις εκλογές του 2024, καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια. Ο 59χρονος κρίθηκε ένοχος σε πέντε κατηγορίες και του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή.