ΓΔ: 2313.62 1.49% Τζίρος: 644.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ολλανδίας
Η εθνική σημαία της Ολλανδίας με φόντο τον γαλανό ουρανό.

Ολλανδία: Το πρώτο Μουσείο Τέχνης αφιερωμένο στη μετανάστευση

Το FENIX είναι μία ανακαινισμένη αποθήκη 16.000 τετραγωνικών μέτρων που χρησίμευε ιστορικά ως σημείο αναχώρησης και άφιξης για εκατομμύρια μετανάστες.

Ιστορίες για την αγάπη και τον αποχαιρετισμό, την πατρίδα και το να αισθάνεται κάποιος σαν να είναι στην πατρίδα, τη διαχείριση της ταυτότητας ή την αναζήτηση της ευτυχίας θα αναδειχθούν στο πρώτο Μουσείο Τέχνης αφιερωμένο στην εξερεύνηση της μετανάστευσης, το FENIX στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Οι τελευταίες πινελιές στο Μουσείο με θέα τις αποβάθρες, στις οποίες εκατομμύρια ζωές έχουν αλλάξει τους τελευταίους αιώνες μπαίνουν αυτό το διάστημα. «Κάποιοι έφυγαν για την Αμερική ή τον Καναδά με πλοίο στις αρχές του αιώνα, ενώ άλλοι έφτασαν από χώρες όπως η Κίνα, το Πράσινο Ακρωτήρι και η Ελλάδα. Διάσημες προσωπικότητες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο καλλιτέχνης Μαξ Μπέκμαν έφυγαν από το Ρότερνταμ. Και ποιος ξέρει, ίσως και η δική σας οικογένεια» αναφέρεται στην ιστοσελίδα Μουσείου FENIX, οι πύλες του οποίου θα ανοίξουν τον προσεχή Μάιο.

Το FENIX βρίσκεται στην ιστορική χερσόνησο Κάτεντρεχτ του Ρότερνταμ και είναι μία ανακαινισμένη αποθήκη 16.000 τετραγωνικών μέτρων που χρησίμευε ιστορικά ως σημείο αναχώρησης και άφιξης για εκατομμύρια μετανάστες.

Εν αναμονή των εγκαινίων, η MAD Architects η οποία ανέλαβε το έργο της ανακαίνισης παρουσίασε συνοδευτική ταινία ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Ma Yansong: Journey to Design the Fenix Tornado». Το βίντεο εμβαθύνει στη δημιουργική διαδικασία πίσω από το έργο, παρέχοντας μοναδικές πληροφορίες για το πώς η αρχιτεκτονική διασταυρώνεται με την ιστορία και τη μετακίνηση των ανθρώπων.

To αφιερωμένο στη μετανάστευση μέσω της τέχνης έργο υλοποίησης του Μουσείου είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των MAD Architects και του Ιδρύματος Droom en Daad, που συνεισφέρει στον επαναπροσδιορισμό του Ρότερνταμ στον 21ο αιώνα, με νέες μορφές τέχνης και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Το Μουσείο, που θα εγκαινιαστεί στις 16 Μαϊου θα είναι ένας κεντρικός χώρος για την αφήγηση και την κατανόηση της πολυπλοκότητας της μετανάστευσης και θα εισαγάγει μια πλατφόρμα για προβληματισμό σχετικά με τις σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσείο Λούβρου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστό παραμένει το Λούβρο λόγω απεργίας για δεύτερη μέρα

Το Λούβρο παρέμεινε κλειστό για τρίτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου λόγω συνεχιζόμενων απεργιών των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως ανέφεραν το μουσείο και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Berlinale 2026: Το «No Good Men» της Σαντάτ κλείνει το φεστιβάλ

Η ταινία «No Good Men» της Σαχρμπανού Σαντάτ θα ανοίξει το 76ο Φεστιβάλ Βερολίνου. Αφηγείται την ιστορία μιας Αφγανής οπερατέρ και αποτελεί το τρίτο μέρος της πενταλογίας βασισμένης στα γραπτά του Άνβαρ Χασίμι.
Μουσείο Λούβρου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε ξανά το Λούβρο μετά τη λήξη των απεργιών στη Γαλλία

Το Λούβρο άνοιξε ξανά πλήρως αφού οι εργαζόμενοι έβαλαν τέλος στην απεργία που ξεκίνησε τη Δευτέρα, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξημένη ασφάλεια μετά τη θεαματική κλοπή στις 19 Οκτωβρίου.
Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση Μ. Βαρλάμη για τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

Η Αλεξάνδρεια φιλοξενεί τη συλλογή του Μάκη Βαρλάμη με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βιβλιοθήκη μέχρι τον Ιανουάριο, με 41 πίνακες και 12 γλυπτά. Εκδήλωση τίμησε τη διαχρονική σχέση Ελληνισμού και Αιγύπτου.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βιμ Βέντερς θα προεδρεύσει στην κριτική επιτροπή της Berlinale 2026

Ο Βιμ Βέντερς αναλαμβάνει Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, με τη διευθύντρια της Berlinale να τον εκθειάζει ως κορυφαία φωνή του παγκόσμιου κινηματογράφου τα τελευταία 60 χρόνια.