ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Λιβάνου
Βηρυτός: Το κράτος θα ελέγχει τα όπλα, συμφωνία Λιβάνου και Παλαιστινίων

Η Χεζμπολάχ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου

Στις αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο χρόνια που την εξουσία ασκούσαν οι μεταβατικές αρχές, σχηματίστηκε κυβέρνηση στον Λίβανο.

Η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, αποδυναμωμένη μετά τον πρόσφατο πόλεμο με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία δεσμεύτηκε σήμερα ότι το κράτος θα έχει το μονοπώλιο των όπλων.

«Χορηγούμε (ψήφο) εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (…) ελπίζοντας ότι θα διακριθεί για τη σωφροσύνη της και την καλή διαχείρισή της», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ, ο βουλευτής Μοχάμαντ Ράαντ, κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε κατά το μέγιστο δυνατόν, για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και τη σταθερότητα της χώρας», πρόσθεσε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο χρόνια που την εξουσία ασκούσαν οι μεταβατικές αρχές, σχηματίστηκε κυβέρνηση στον Λίβανο. Νωρίτερα σήμερα, ο νέος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ δεσμεύτηκε να αναπτύξει τον στρατό στις μεθοριακές ζώνες που είναι «διεθνώς αναγνωρισμένες» και επέμεινε ότι θα εφαρμόσει όσα ανέφερε κατά την ορκωμοσία του ο πρόεδρος της χώρας, ο Ζοζέφ Αούν, «αναφορικά με το καθήκον του κράτους να έχει το μονοπώλιο των όπλων».

Μολονότι έληξε η διορία για την απόσυρσή τους από τον νότιο Λίβανο, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ, οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν σε πέντε «στρατηγικά» σημεία εντός του λιβανέζικου εδάφους, κάτι που καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση της χώρας και τη Χεζμπολάχ. Ο Σαλάμ είπε για το θέμα αυτό ότι η κυβέρνησή του «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απελευθέρωση όλου του λιβανέζικου εδάφους από την ισραηλινή κατοχή».

Ο Ράαντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο στόχος του Ισραήλ στον πρόσφατο πόλεμο, που ήταν «να ξεφορτωθεί τη Χεζμπολάχ», απέτυχε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Επεκτείνουμε τη "νεκρή ζώνη" του Ισραήλ στον Λίβανο

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο για την απομάκρυνση της απειλής της Χεζμπολάχ και τη δημιουργία μεγαλύτερης ζώνης ασφαλείας, επισημαίνοντας πως στόχος παραμένει η εξάλειψη της οργάνωσης.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Συνομιλίες με Ισραήλ εν μέσω επιθέσεων, δηλώνει η Χεζμπολάχ

Ο Ναΐμ Κάσεμ της Χεζμπολάχ δήλωσε πως διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ υπό πίεση ισοδυναμούν με παράδοση και κάλεσε σε ενότητα. Τόνισε πως οι μαχητές είναι έτοιμοι για μάχη, ζητώντας άρση της απαγόρευσης στις δραστηριότητες τους.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Επίθεση σε Ιράν και Λίβανο, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο, ακολουθώντας «σταθερό σχέδιο», ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται παρά τις διπλωματικές προσπάθειες.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ σχεδιάζει «ζώνη ασφαλείας» στο νότιο Λίβανο

Ο Ισραηλινός στρατός θα ελέγξει ζώνη στο νότιο Λίβανο ως τον ποταμό Λιτάνι για λόγους ασφάλειας, διαμηνύει ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς. Πέντε γέφυρες που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ καταστράφηκαν και ελέγχονται οι υπόλοιπες.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στο χωριό Μπσαμούν στον Λίβανο

Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες άμαχοι από ισραηλινή επιδρομή στο χωριό Μπσαμούν, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, ανακοίνωσε το λιβανικό Υπουργείο Υγείας. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό, σύλληψη δύο μελών της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά από εντολή εκκένωσης, ενώ συνέλαβαν δύο μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που ετοιμάζονταν να επιτεθούν με ρουκέτα.