ΓΔ: 2089.2 -0.50% Τζίρος: 68.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:00:37
Πέδρο Σάντσεθ ομιλία
Ο Πέδρο Σάντσεθ μιλά σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Θερβάντες, με ισπανική σημαία δίπλα του.

Σάντσεθ: H Ευρώπη δεν πρέπει να υποταχθεί στους Τραμπ και Πούτιν

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έκανε το σχόλιο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του, λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι απορρίπτει κάθε υποτέλεια της Ευρώπης στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόσθεσε ότι στον 21ο αιώνα, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών θα πρέπει να είναι συμμαχίες και όχι υποτέλεια.

Ο Σάντσες έκανε το σχόλιο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του, λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.

Σχετικά με την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπερασπίζεται τη διεθνή τάξη των ελεύθερων, ισότιμων και κυρίαρχων χωρών και για το λόγο αυτό, η Ευρώπη υποστηρίζει την Ουκρανία ενάντια στη νεοιμπεριαλιστική απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σάντσεζ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την ιδέα της «περισσότερης Ευρώπης», λέγοντας ότι δεν είναι απλώς ένα σύνθημα αλλά μια αναγκαιότητα, και περιέγραψε την Ευρώπη ως «ασφάλιση ζωής».

Η Ισπανία δυσκολεύεται να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Φέτος, η Μαδρίτη σκοπεύει να δαπανήσει μόλις το 1,32 τοις εκατό του ΑΕΠ της για την άμυνα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πιθανή επίθεση Ρωσίας σε μέλος ΝΑΤΟ έως το 2029, λέει ο Βάντεφουλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη για επίθεση κατά χώρας του ΝΑΤΟ έως το 2029, ενώ επισήμανε πως η υβριδική απειλή αποτελεί ήδη πραγματικότητα και όχι μακρινή ανησυχία.
Εφημερίδα και λάπτοπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοσέλιδα: Από φόβους σύγκρουσης ΝΑΤΟ–Ρωσίας έως 1.240 προσλήψεις

Οι εφημερίδες καταγράφουν ευρύ φάσμα θεμάτων: φόβους σύγκρουσης ΝΑΤΟ–Ρωσίας, προσλήψεις στο Δημόσιο, καθυστερήσεις στις αγροτικές πληρωμές, νέα συμφωνία για θαλάσσια drones και αυξημένες επενδυτικές ροές.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ χώρες προσφέρουν 500 εκατ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες μαζί με την Ισλανδία διαθέτουν 500 εκατ. δολάρια για αγορά αμερικανικών όπλων προς στήριξη της Ουκρανίας, μέσω προγράμματος που ξεκίνησαν ΗΠΑ και NATO τον Ιούλιο.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Τέως πρόεδρος Φινλανδίας: Απαραίτητος ο διάλογος Ευρωπαίων με Πούτιν

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνομιλήσουν απευθείας με τον Πούτιν όπως κάνει ο Τραμπ, αντί να αρνούνται τον διάλογο, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση παράλογη.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Υποβάθμιση της απόσυρσης αμερικανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε από το Βουκουρέστι ότι η αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Ρουμανία δεν επηρεάζει το ΝΑΤΟ, καθώς τέτοιες αλλαγές είναι συχνές και η αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη παραμένει ισχυρή από το 2022 κι έπειτα.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μείωση στρατευμάτων στη Ρουμανία δεν σημαίνει αποχώρηση από Ευρώπη

Ο αμερικανικός στρατός υπογραμμίζει πως η μη αντικατάσταση στρατιωτών στη Ρουμανία δεν σημαίνει αποχώρηση ή μειωμένη δέσμευση των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και το Άρθρο 5, ούτε αλλάζει το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας.