ΓΔ: 2599.44 0.23% Τζίρος: 200.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Οικονομία ΗΠΑ και χρηματιστήριο
Φωτο: Shutterstock

Fed Atlanta: «Βλέπει» πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ 2,4% στο α' τρίμηνο

Το μοντέλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δείχνει ότι θα υπάρξει σοβαρό πλήγμα στο αμερικανικό ΑΕΠ από την επιβολή δασμών αλλά και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Σημαντική μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,4% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο του 2025, αναμένει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα, εκτίμηση η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Σημειώνεται ότι βάσει του μοντέλου της τράπεζας η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8%, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της πρώτης καταμέτρησης από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία θα γίνει στα τέλη Απριλίου.

Η πρόβλεψη για συρρίκνωση έρχεται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εφαρμόσει ή αύξησε δασμούς σε μεγάλους συμμάχους Καναδά, Μεξικό και ΕΕ, καθώς και σε αντιπάλους όπως η Κίνα, άρχισαν μαζικές απολύσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πάγωσε την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε πολλούς οργανισμούς. Οι κινήσεις κάνουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να είναι προσεκτικοί καθώς αξιολογούν τα πιθανά αποτελέσματα τα οποία απειλούν να ανατρέψουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να τονώσουν τον πληθωρισμό. 

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,3% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο του 2024, από 3,1% το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε τελευταία φορά το πρώτο τρίμηνο του 2022, μειώθηκε κατά 1% μετά τη συρρίκνωση κατά 28% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά τη διάρκεια της σύντομης ύφεσης που προκλήθηκε από τον Covid-19. Μια τρίτη, τελική εκτίμηση για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου αναμένεται να δημοσιευτεί στις 27 Μαρτίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απειλές σε χώρες που δεν στηρίζουν τον οικονομικό αποκλεισμό Ιράν

Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση σε συμμάχους και Κίνα για αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν, ελπίζοντας σε ανατροπή του καθεστώτος χωρίς στρατιωτική παρέμβαση. Το Ιράν απαντά κάνοντας λόγο για «οικονομική τρομοκρατία» από τις ΗΠΑ.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ρωσία επικρίνουν τη Γερμανίδα πρόεδρο της ΓΣ Μπέρμποκ

Ρωσία και ΗΠΑ κατηγορούν την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓ, παρεμβαίνοντας σε ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση.
Άγαλμα Ελευθερίας Νέα Υόρκη
ΔΙΕΘΝΗ

Τουριστικό σκάφος ναυάγησε στη Νέα Υόρκη – Ο καπετάνιος χωρίς άδεια

Ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη χωρίς άδεια, είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ και συνελήφθη. Το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και δεν υπήρχαν σωσίβια για παιδιά, όπως διαπίστωσαν οι αρχές.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνέντευξη Τύπου του ΥΠΟΙΚ Μπέσεντ τη Δευτέρα για το Ιράν

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ ανακοίνωσε συνέντευξη Τύπου για το Ιράν τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε σκληρά μέτρα και απομόνωση κατά του Ιράν, προειδοποιώντας για συνέπειες σε χώρες που θα το στηρίξουν, ενώ το πετρέλαιο ανεβαίνει.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Οικονομική τρομοκρατία» οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ λέει η Τεχεράνη

Το Ιράν καταδίκασε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «οικονομική τρομοκρατία» που πλήττει απλούς πολίτες. Παράλληλα, τόνισε πως οι κυρώσεις δεν θα κάμψουν την αποφασιστικότητά του για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του.